Den siste etappen i Pyreneene kalles av mange kongeetappen. Med sine 200,5 km er etappen en av de lengste i årets ritt, og årets siste fjelletappe. Etappen inneholdt seks kategoriserte fjell, inkludert de klassiske Tour de France-fjellene Col du Tourmalet og Col d'Aubisque.
Flere mann forsøkte på brudd underveis, nøyaktig som forventet. Først opp Col d'Aubisque, etappens siste stigning, begynte sammenlagtkanonene å for alvor forlate hovedfeltet. Da den siste utforkjøringen startet la topp fire i sammendraget alle godt posisjonert.
Tour de France
Ekspertens dom på nordmennenes Tour de France-innsats: Gir Kristoff toppkarakter
29/07/2018 KLOKKEN 18:26
Mannen som imponerte stort inn til mål var LottoNL-Jumbos Primoz Roglic. Sloveneren syklet i ensom majestet til mål, og overtok dermed tredjeplassen i sammendraget.
– Hva kan jeg si. Jeg er veldig, veldig glad. Det er helt sykt. Det er en veldig god følelelse å ha, sier den tidligere skihopperen kort tid etter målgang.
Se intervjuet med dagens vinner (saken fortsetter etter videoen):

Se intervjuet med dagens vinner

Les også: – Brann-profil på vei til dansk klubb

Forventninger til sammenlagtkanonene

Det var stor spenning knyttet til sammenlagfavorittene. Før etappen startet hadde Geraint Thomas to minutter ned til Tom Dumolin på andre plass. Thomas lagkamerat i SKY, Chris Froome, lå to og et halvt minutt bak.
Team SKY lå mesteparten av rittet og kontrollerte hovedfeltet, slik vi har sett dem gjøre svært mange ganger før. Først på vei opp Col d'Aubisque rykket de tre rytterne på toppen av listen.
LottoNL-Jumbos Primoz Roglic, som lå på fjerdeplass før start, jaktet tredjeplassen til Froome. I siste utforkjøring var det tydelig at han hadde ambisjoner om å spise så mange sekunder som mulig på Froome. Med dagens innsats dyttet han den regjerende mesteren ned i sammendraget, og har nå 13 sekunder tilgode på ham.
– Jeg hadde gode ben i dag, og tenkte jeg måtte benytte meg av det. Jeg prøvde flere ganger, og tilslutt klarte jeg å gå i utforkjøringen, sier Roglic.
Mannen som hadde femteplassen, Nairo Quintana, fikk det svært tøft på dagens etappe, og mistet mye tid i sammendraget.
Etter dagens etappe tar Thomas et fastere grep om den gule ledertrøyen.
Se nyeste utgave av #AskSagan (saken fortsetter videoen):

Mørbanket Sagan: – Jeg skal ikke klage. Jeg er fortsatt i live.

Col des Bordères avgjorde

Før start var det forventet at det kom til å bli mange bruddforsøk. Dette fordi fredagens etappe var den siste sjansen for de aller fleste til å vinne en etappe.
Første utbrytergruppe gikk allerede etter noen minutter på sykkelen. Etter hvert ble de jaget av to grupper med seks syklister, der i blant Julian Alaphilippe som har klatretrøyen. Disse ble forent, og like før dagens første utfordrende klatringen opp Col d'Aspin, hentet gruppen med 12 mann inn bruddet i front. Dermed lå 18 syklister samlet.
Da toppen ble nådd var Alaphilippe først over, og like bak ham hang ti mann på. Med de ti nye poengene sikret Alaphilippe klatretrøyen, og det som gjenstår for ham er å krysse målstreken i Paris.
Neste prøve var opp fjellet Col du Tourmalet. Omtrent halvveis inn i bakken ble det dannet en utbryttergruppe, med blant annet to Moviestar-ryttere, som tok opp jakten på bruddet, mens Tema SKY ble liggende igjen i hovedfeltet og taue. Da klatringen var overstått gjenstod kun seks ryttere fra det opprinnelige bruddet. I bunnen av utforkjøringen tok den jagende gruppen på fem mann igjen Alaphilippe og co.
Den kjøresterke gruppen telte 10 ryttere da klatringen startet opp Col des Bordères, men det tok ikke langt tid før Alaphilippe sa seg fornøyd med dagens innsats og slapp bruddet. Avstanden ned til hovedfeltet var da rundt tre og et halvt minutt, men med tempo satt av LottoNL-Jumbo og Team Sky tok de kraftig innpå opp fjellet.
Etappens siste stigning var opp Col d'Aubisque, og da ble det kjørt tøft i hovedfeltet. Først rykket Kruijswijk, deretter støttet Tom Dumoulin, med Thomas og Froome på hjulet. Så var det Dan Martin og Primoz Roglic sin tur. Froome klarte ikke å henge på, slapp seg ned, men kom seg opp igjen sammen med Bernal. Roglic kom seg opp i Thomas' sin gruppe, dermed lå LottoNL-Jumbo godt plassert med to ryttere, Rolic og Kruijswijk.
Da den 20 km utforkjøringen mot mål startet, la Majka alene i front, men sammenlagtfavorittene Dumoulin, Thomas, Roglic og Froome hentet ham inn. Slovenske Roglic taklet bakken aller best, og kunne sykle alene inn til mål.
Tour de France
Se Kristoffs intervju etter etappeseieren
29/07/2018 KLOKKEN 17:29
Tour de France
Se sluttspurten opp Champs-Elysées: Her vinner Kristoff
29/07/2018 KLOKKEN 17:20