Lørdag starter briten jakten på karrierens femte Tour-triumf. 33-åringen må igjen finne seg i å bære favorittstempelet, men veien inn i det som er et særdeles eksklusivt selskap blir neppe fri for humper.
Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain har alle fem seirer i verdens mest prestisjefylte sykkelritt. Froome kan bli den neste på lista.
Tour de France
Ekspertens dom på nordmennenes Tour de France-innsats: Gir Kristoff toppkarakter
29/07/2018 KLOKKEN 18:26
Sky-stjernen kommer til årets Tour de France med en ni måneder lang dopingsak bak seg. På veien mot seieren i fjorårets Vuelta a España avla 33-åringen dopingprøve med spor av astmamedisinen salbutamol. Verdien i Froomes prøve lå godt over grenseverdien.
Froome har hele tiden hevdet sin uskyld, og mandag kom beskjeden om at Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har renvasket Tour de France-favoritten.
– Jeg har aldri tvilt på at denne saken ville bli avvist av den enkle grunn at jeg hele tiden vet jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har slitt med astma siden barndommen. Jeg vet eksakt hvordan reglene er når det kommer til min astmamedisinering, og jeg bruker kun min inhalator innenfor de tillatte grensene for å holde symptomene i sjakk, sa Froome da avgjørelsen forelå.
Slik var Touren 2017 (artikkelen fortsetter under videoen):

Husker du? Slik var Tour de France 2017

Ublid mottakelse?

Frikjennelsen kom i grevens tid for Froome. Tour de France-arrangøren skal ha vært beredt til å nekte veteranen å starte i årets ritt dersom det fortsatt ikke forelå noen avklaring i dopingsaken.
Nå er det liten tvil om at Froome står på startstreken i Noirmoutier-en-l'Île på den franske vestkysten lørdag. Hvilken mottakelse Froome vil få, gjenstår samtidig å se.
33-åringen har tidligere ikke vært noen stor favoritt hos det franske sykkelpublikummet. For to år siden opplevde Froome å bli kastet urin på underveis på en etappe, hvilket bidro til at han engasjerte en egen livvakt under fjorårets utgave av Tour de France.
Den samme livvakten skal angivelig fotfølge briten under årets utgave av rittet.
Den franske legenden Bernard Hinault har også bidratt til å heve temperaturen rundt Sky-stjernen. Nylig ba han konkurrentene om å boikotte årets Tour de France dersom Froome kom til start. Det førte igjen til hoderisting blant mange aktive.
– Han er én av de store mesterne, sier Froome om Hinault – og legger til at han mer enn gjerne tar seg tid til å forklare franskmannen hvordan dopingsaken henger sammen.

Skarpskodde rivaler

De neste ukene vil gi svar på om den mentale belastningen dopingsaken har vært, har påvirket Froomes Tour-form. Utfordringene på veien mot en eventuell femte triumf er samtidig flere enn som så.
27. mai feiret Froome karrierens første sammenlagtseier i Giro d'Italia. Veien til den triumfen ble av det tøffe slaget, og historisk har det vist seg svært vrient å skulle vinne Giroen og Tour de France i samme kalenderår.
Den siste som klarte det var den avdøde italienske stjernen Marco Pantani. Han klarte dobbelen i 1998.
Deltakelsen i Giro d'Italia har i tillegg tvunget Froome til å legge om sin sedvanlige Tour de France-oppkjøring. Siden målgangen i Giroen i slutten av mai har han ikke syklet et eneste ritt. 33-åringens form er dermed uviss.
Skulle favoritten vise svakhetstegn i Frankrike, står i tillegg et uvanlig stort kobbel av utfordrere klare til å utnytte det. Australske Richie Porte, franske Romain Bardet, italienske Vincenzo Nibali og colombianske Nairo Quintana er alle hete seierskandidater.
Sistnevnte forsøkte å kombinere start i Giro d'Italia og Tour de France i fjor. Det endte med en sterk andreplass i Giroen, mens i Touren var formen langt svakere.
De neste ukene vil vise om Froome løser også den oppgaven bedre enn de fleste andre.
(©NTB)
Tour de France
Se Kristoffs intervju etter etappeseieren
29/07/2018 KLOKKEN 17:29
Tour de France
Se sluttspurten opp Champs-Elysées: Her vinner Kristoff
29/07/2018 KLOKKEN 17:20