– UCI bekrefter at antidoping-prosedyren som involverer Christopher Froome, nå er blitt avsluttet, innleder UCI i pressemeldingen som ble sluppet mandag.
Forbundet skriver at avgjørelsen er tatt etter samråd med eksperter hos Verdens antidopingbyrå (WADA). Froome avga en dopingprøve som inneholdt det dobbelte av lovlige verdier av astmamedisinen salbutamol under fjorårets Vuelta a España.
Tour de France
Ekspertens dom på nordmennenes Tour de France-innsats: Gir Kristoff toppkarakter
29/07/2018 KLOKKEN 18:26
Søndag ble det kjent gjennom den franske avisen Le Monde at Tour de France-arrangøren ASO ville nekte Froome å delta i årets utgave. Grunnen var at de fryktet Froomes dopingsak kom til å skade rittets omdømme.
ASO har foreløpig ikke uttalt seg, men det er lite trolig at briten blir holdt utenfor etter UCIs avgjørelse.

Glad

Selv er den britiske Sky-stjernen takknemlig og lettet over å ha blitt frikjent.
– Jeg er veldig glad for at UCI har frikjent meg. Selv om denne beslutningen åpenbart er en stor sak for meg og laget mitt, er det også et viktig øyeblikk for sykkelsporten. Jeg kjenner historien til denne flotte idretten, både på godt og vondt. Jeg har alltid tatt min lederposisjon svært seriøst, og jeg gjør alltid ting på den rette måten. Jeg mente det da jeg sa at jeg aldri ville vanære en vinnertrøye, og at mine resultater ville bestå tidstesten, sier Froome i en pressemelding fra Sky.
– Det har vært ni følelsesladde måneder. Takk til alle som har støttet og trodd på meg hele veien, skriver Froome på Twitter.
33-åringen fikk lov til å konkurrere mens saken var under behandling. Han benyttet anledningen til å følge opp fjorårets seirer i Tour de France og Vuelta a España med seier i Giro d'Italia.

Aldri i tvil

Froome, som vant Tour de France i 2013, 2015, 2016 og 2017, har hele tiden hevdet at han ikke har gjort noe galt. UCIs avgjørelse betyr at han får beholde triumfene fra fjorårets Vuelta og årets Giro.
– Jeg har aldri tvilt på at denne saken ville bli avvist av den enkle grunn at jeg hele tiden vet jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har slitt med astma siden barndommen. Jeg vet eksakt hvordan reglene er når det kommer til min astmamedisinering, og jeg bruker kun min inhalator innenfor de tillatte grensene for å holde symptomene i sjakk, sier Froome.
– UCI måtte naturligvis undersøke resultatene fra Vueltaen, men dessverre ble ikke detaljene i saken holdt konfidensielt slik de burde blitt.

Forventer debatt

Det internasjonale sykkelforbundet er forberedt på at Froomes frikjennelse vil skape reaksjoner.
– UCI forstår at det vil bli betydelig diskusjon rundt denne avgjørelsen, men ønsker å forsikre alle involverte eller interesserte om at avgjørelsen er basert på ekspertmeninger, WADAs råd og en full gjennomgang av saken. UCI håper sykkelverden nå kan skifte fokus og glede seg over de kommende sykkelrittene denne sesongen.
Tour de France starter lørdag. Der blir etter alle solemerker Froome å se på startstreken som tittelholder i alle de tre Grand Tour-rittene.
– Dette betyr at vi kan gå videre og rette fokuset mot Touren, sier den kenyanskfødte briten.
(©NTB)
Tour de France
Se Kristoffs intervju etter etappeseieren
29/07/2018 KLOKKEN 17:29
Tour de France
Se sluttspurten opp Champs-Elysées: Her vinner Kristoff
29/07/2018 KLOKKEN 17:20