Edvald Boasson Hagen tok sykkelverdenen med storm da han som 24-åring suste inn til to imponerende etappeseirer i sitt andre Tour de France i 2011. I tillegg ble det en andreplass bak Thor Hushovd på den 16. etappen samme år, i det som regnes for et av de største øyeblikkene i norsk sykkelhistorie.
Det påfølgende året markerte Boasson Hagen seg igjen på flere etapper tidlig i Touren, uten at han klarte å gjenta suksessen med etappeseier. Men de siste årene har nordmannen slitt med å gjenskape de magiske øyeblikkene som gjorde ham til en favoritt i de tusen hjem.
  • Se hvert minutt fra Tour de France på Eurosport Player og Eurosport 1 fra lørdag 1. juli kl. 14.30!
Tour de France
Har etterforsket Tour de France-lag siden 3. juli – kulminerte i politirazzia
15/07/2021 KLOKKEN 08:57
– Selv føler jeg at jeg er ganske lik som jeg var tidligere, men jeg har jo ikke de samme seirene de siste årene. Nå er det en stund siden og jeg var mer ukjent. Da var det lettere å snike seg unna og gå litt under radaren enn det er nå. Nå vet jo de andre hvem man er, og da blir man passet bedre på, sier Boasson Hagen til Eurosport.no på spørsmål om hvorfor det har stoppet litt opp for ham i det franske treukersrittet.
– Det var litt annerledes i Sky. I 2011 kjørte jo Wiggins ut, så det åpnet litt mer for meg. I 2012 kjørte vi stort sett for Wiggins, i 2013 for Chris Froome og i 2014 var jeg ikke med. Etter at jeg gikk til Dimension Data fikk jeg flere sjanser der de to siste årene, så jeg håper jeg får en del i år også, legger han til.
Det er en analyse landslagssjef og Eurosport-ekspert Stig Kristiansen stiller seg bak.
– Edvald har vært en rask herremann i alle år, men de gjorde vel en endring i treningen hans hos Team Sky hvor de fremelsket en litt annen side av Edvald enn den vi nordmenn hadde lært å like. Det la en liten demper på eksplosiviteten hans. Men da han gikk ut av Sky og på mange måter tok et karrierevalg, fikk han litt friere tøyler, forklarer Kristiansen.

Tilbake som giftig spurter

Etter overgangen til MTN-Qhubeka, nå Team Dimension Data, hvor han har hatt en mye friere rolle, har nordmannen også endret treningsopplegget i jakten på å finne tilbake til eksplosiviteten.
– Årene har gått, det er mange år siden han ble proff. Ting endrer seg litt i treningslære, men han har gått tilbake til brorparten av den treningen som har utviklet ham til å bli den Edvald vi kjente i starten. Han har tilbakeført en god del styrketrening, noe som ikke tar veldig stor plass i treningshverdagen hans, men som likevel er der. Han er klar på at han jobber med å bli mer eksplosiv, og med dyrke frem de ferdighetene som han har fått gjennom genetikken, sier Kristiansen.
Triumfene har imidlertid ikke uteblitt helt. Rudsbygdingen har blant annet tre etappeseirer fra Critérium du Dauphiné, etappeseier i Tirreno–Adriatico, en sammenlagtseier i Tour of Britain og en rekke etappeseirer og et par sammenlagtseirer i blant annet Tour des Fjords, Tour of Norway, Arctic Race of Norway og flere NM-titler.
– Nå er han på mange måter tilbake som en giftig spurter, men ikke en ren spurter. En kjøresterk spurter er noe av det vanskeligste å ha med å gjøre som konkurrent, og det våpenet hans gjør at konkurrentene ikke vil ha han med seg. Han har et femtitalls seire og er en av de mest suksessfulle rytterne som er, også utenfor Norge. Det er ikke mange som kan skilte med så mange profesjonelle triumfer, sier Kristiansen.

Edvald

Foto: Scanpix

Landslagssjefen mener at konkurransen nå kanskje er tøffere enn noen gang for Boasson Hagen, og mener det forklarer mye av grunnen til det ikke har gått helt veien i det franske treukersrittet de siste årene.
– Jeg er overbevist om at Edvald er raskere og sterkere nå enn han var for noen år siden. Men han konkurrerer med ryttere som er harde å bryne seg på. De beste er eksepsjonelt gode, da spesielt Peter Sagan, som er en enda mer kjøresterk og enda bedre spurter. I tillegg har vi oppblomstringen av Greg van Avermaet. Han har hatt to fantastiske år nå hvor han endelig har funnet ut av hvordan han skal vinne, sier Kristiansen.

Drømmer om ny etappeseier

I sommerens Tour de France er 30-åringen sulten på suksess, og har som vanlig store ambisjoner. Det til tross for at Mark Cavendish mot alle odds også ruller ut av Düsseldorf med det sør-afrikanske laget som deres klare ener på spurtetappene.
– Jeg føler jeg fortsatt holder et høyt nivå, men det er kanskje flere som er litt bedre. Når man sitter i finaler med ryttere som Peter Sagan og Greg van Avermaet, så er det jo to som det er vanskelige å ta. De er litt de samme typene som jeg og vi går gjerne for de samme etappene. Det er en hard kamp når man kjemper mot så gode ryttere, men uansett hvilke type rytter man er så er det jo tøff konkurranse. Målet i år er uansett som tidligere – jeg har lyst på en etappeseier, sier Boasson Hagen.
Kristiansen er overbevist om at nordmannen vil hevde seg i det franske treukersrittet, og stiller seg bak 30-åringens hårete mål.
– Jeg lever i den troen at Edvald har det i seg, at han fortsatt kan vinne etapper i Tour de France. Det gjelder bare å gripe muligheten med begge hender når den byr seg. Han og Alexander Kristoff er noen av de mestvinnende rytterne hvert år. I år har Edvald allerede et tosifret antall seirer, og selv om noen av de er i Norge og ikke i world touren, så er det seire uansett. Han ser kjernesunn og frisk ut, sier Kristiansen.
Tour de France
Tror nådestøtet kommer på kongeetappen
15/07/2021 KLOKKEN 08:52
Tour de France
Frustrert Froome-hjelper letter på sløret: – Jeg var veldig sint
27/07/2017 KLOKKEN 15:02