Fem etapper ligger mellom Tobias Svendsen Foss og medlemskap i en eksklusiv klubb.
Kun to nordmenn har klart bragden å bli blant de ti beste i en av sykkelsportens Grand Tours.
Vuelta a España
Quintana trekker seg fra Vuelta a España
23 MINUTTER SIDEN
Dag Erik Pedersen gjorde det først i 1984 med 10. plass i Giro d’Italia, før Carl Fredrik Hagen ble den andre i 2019 med sin 8. plass i Vuelta a España.
Før de fem siste dagene ligger Foss på 9. plass i Giro d’Italia 2021. Han begynner å se lyset i enden av Grand Tour-tunellen, men press fra norske sykkelfans preger ham ikke.
Egentlig har han ikke tenkt på resultatet så langt i giroen, men når målstreken nærmer seg blir det også viktig for lagets del.
– Jeg tenker mest på det med tanke på laget. Vi har satt som mål i laget nå at vi skal komme topp ti. Det motiverer både meg og gutta det, forteller Foss til Discovery etter å ha syklet en kort treningstur på rittets siste hviledag.
Selv på hviledagen må beina holdes i gang. Arbeidsoppgaver er alltid Foss sitt hovedfokus.
– I mitt hode så er det fortsatt arbeidsoppgaver og min egen prosess som gjelder. Topp ti er det veldig stor sannsynlighet for at vi får til nå. Men det er fortsatt harde etapper igjen.
– Vi får se hva som må til for at vi skal klare det og gjennomføre de kravene så godt som mulig. Så har jeg veldig god tro på at vi skal klare det.

Feiret bursdag med pannekakefrokost

Passende nok falt den andre hviledagen på dagen der Tobias Foss fyller 24 år.
– Det er god timing, humrer Vingrom-syklisten.
– Det var pannekaker til frokost og så en liten sykkeltur med litt regn på slutten. Så det har vært en fin dag, jeg skal ikke klage.
Resten av dagen blir brukt, stort sett, i vertikal stilling med beina høyt. At bursdagen feires forsiktig er nok fornuftig. Allerede på onsdag venter den første av de avgjørende etappene i sammendraget.
To store fjell venter de siste milene, med målgang på det andre av de to. På torsdag kommer en trolig litt enklere etappe uten mye styr i sammendraget.
Så blir det heftigere igjen med fjellavslutninger både på fredag og lørdag. Så langt i Giro d’Italia er det i de virkelig bratte fjellene at Foss har måttet slippe de aller skarpeste gutta.
– Jeg tror jeg bare må se hvordan det blir. Det er andre avslutninger enn for eksempel Zoncolan. Vi får gå ut og se. Nå har på en måte rittet satt seg litt og man kan nok forvente en litt annen type kjørestil, poengterer Fos.
– Jeg skal ut og gi alt. Øyner jeg en mulighet for å kjøre fortere eller å prøve å ta tid så skal jeg gjøre det og.

Mental styrke blir avgjørende

Seighet og å unngå dårlige dager. Det er ofte nøkkelen gjennom siste uka i en Grand Tour.
Foss har aldri vært gjennom den opplevelsen før, men Jumbo-Visma-rytteren virker trygg på at han skal takle det godt.
– Jeg føler mye handler om det mentale. Der skal jeg nok ikke gå på noen smell. Jeg har ikke noe press på meg og skal bare gå ut og gi mitt hver dag, beretter bursdagsbarnet før han innrømmer at det alltids er en viss usikkerhet.
– Kroppen vet jeg ikke hvordan kommer til å reagere. Men sånn som på søndag, så er det klart det er høye verdier vi kjører, men det er ikke ekstreme verdier.
På søndagens beinharde 15. etappe, der Bernal økte ledelsen på imponerende vis, ble Foss nummer ti i mål og klatret opp til 9. plassen i sammendraget.
– Jeg er komfortabel med å gå ut å gjøre det både en og to uker til. Så lenge jeg holder helsa mi bra og er frisk, så har jeg ganske god selvtillit på at jeg skal klare å gå ut og i hvert fall prestere på likt nivå som jeg gjorde i går.

Tempogulrot til slutt

Foss har én fordel i forhold til de fleste av de andre sammenlagtrytterne: Den siste etappen passer ham perfekt.
På den første tempoen i årets Giro, som kom på åpningsdagen i Torino, ble Foss nummer tre og slo samtlige sammenlagtryttere.
Siste etappen er en 30 kilometer lang tempo i Milano. Der tror Foss han kan ta igjen tapt tid.
– Den er fin. Det er alltid fint å ha én etappe man ikke frykter og der man vet at man er skikkelig på hjemmebane og der man vet at man fort kan ta opp mot et minutt på noen av de andre sammenlagtrytterne.
– Det gir selvtillit og så prøver man å gjøre det så enkelt som mulig mentalt ved å se på de andre etappene og si at «Okey. I morgen er det en hard dag, så er det en roligere dag før det blir to fulle dager».
Kommer han seg greit gjennom de neste fire dagene, så kan tempoen være kronen på Grand Tour-verket.
– Vi nærmer oss virkelig slutten nå så det er bare å gå ut og tåle å ha det vondt. Det er ikke mange dagene igjen med sliting. Det er en fin ting å ta med seg.
Sykling
Slår tilbake etter Tour de France-disk: – Har aldri brukt stoffet
17 TIMER SIDEN
Vuelta a España
Norsk stortalent tatt ut til Grand Tour: – Får være en av de store gutta
18 TIMER SIDEN