– Det er en OL-skrell av dimensjoner vi er i ferd med å se her nå, sa Discverys sykkelkommentator Theis Magelsen da Kiesenhofer var i ferd med å ta Østerrikes første OL-gull i sykling på over 100 år.
Kiesenhofer, som sto uten lag og egentlig la opp i 2017, stakk av allerede på første kilometer i landeveisrittet i Tokyo.
Tokyo 2020
Kaos og massevelt – Stenberg slapp med skrekken
08/08/2021 KLOKKEN 01:42
– Det er en sykkelbragd av de helt sjeldne. Hun har rystet alle de store favorittene. Det er bare å riste på hodet. Det tar nok litt tid før dette synker inn, fortsatte Discoverys kommentator etter bragden.
Mens bruddet fikk stikke av i front satt hovedfeltet lenge og kikket på hverandre. Og etter hvert som kilometerne gikk innså feltet at det kunne være for sent.
Kiesenhofer stakk fra sine to bruddvenninner og kjørte alene de siste 30 kilometerne.
– Det er en overraskelse, absolutt. Hun har vist tidligere at hun er kjøresterk og har kjørt veldig bra i dag. Men selv hun hadde nok ikke trodd dette før start, sa sykkelekspert Emilie Moberg.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

– Hvordan i alle dager klarte du det?

Norske debutanter

Norge stilte med to ryttere i det 137 kilometer lange landeveisrittet. Katrine Aalerud (26) og Stine Borgli (31) kom til Tokyo som debutanter og outsidere.
Anna Plichta, Anna Kiesenhofer og Omer Shapira hadde kommet seg avgårde i et brudd som fikk mange minutter ned til hovedfeltet. Med 60 kilometer igjen innså feltet at det var alvor, da lå de rundt ni minuter bak. Rytterne begynte å støte, og Stinge Borgli viste seg også fram foran i feltet.
– Se på Stine Borgli. Det er vanvittig gledelig. Etter en tøff vår og hjerterymteproblemer så kommer stinge borgli for fullt her i OL, sa Discvoverys kommentator underveis.
Men det ble for tøft for de norske. Katrine Aalerud måtte slippe 57 kilometer før mål, mens Borgli hang med litt lengre.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Dette gikk du glipp av i natt: Sjokkgull, verdensrekord og japansk hjemmejubel

Favorittene rotet

Det var det nederlandske laget som kom til OL som favoritter med fire råsterke ryttere. Anna van der Bergen, Demi Vollering, Marianne Vos og veteran Annemiek van Vleuten.
Sistnevnte var involvert i en velt 66 kilometer før mål, da hovedfeltet allerede var langt bak utbryterne. Van Vleuten veltet fra seieren i OL i Rio i 2016, men denne gangen kom hun seg på sykkelen igjen og opp til hovedfeltet.
Men nedelenderne ville ikke føre, og de andre lagene tok heller ikke ansvar. Med drøye 50 kilometer igjen stakk van Vleuten fra hovedfeltet og tok opp jakten på tetgruppen, som lå hele sju minutter foran. Van Vleuten ble jagende alene, og tiden opp til ledergruppa lå lenge stabilt på rundt fem minutter.
I front rykket Kiesenhofer fra sine bruddvenninner 41 kilometer før slutt. Dermed var det plutselig fire ryttere hver for seg front.
Men rykket fra den nederlandske stjernen kom for sent, og van Vleuten var ikke i nærheten av å hente inn Kiesenhofer.
Men Shapira og Plichta fra det opprinnelige bruddet fikk det for tøft og ble kjørt inn fire kilometer før mål. Dermed var det kamp om sølv og bronse i hovedfeltet.
Der var det veteranen van Vleuten som var smartes, og stakk avgårde like før mål. 38-åringen kunne dermed kjøre inn til et heroisk OL-sølv, fem år etter smellen i Rio.
Italienske Elisa Borghini tok bronsen.
Sett denne?

– Like brutalt som det så ut

Tokyo 2020
Vil henge med i medaljekampen: – Det er det ingen tvil om
07/08/2021 KLOKKEN 18:15
Tokyo 2020
Måtte ut av Norge for å jakte OL-drømmen
05/08/2021 KLOKKEN 17:04