Populære sporter
All sport
Vis alt

Offensiv Foss før OL-tempo: – En veldig fin mulighet

Theis Magelssen

Oppdatert 28/07/2021 klokken 00:32 GMT+2

24-åringen håper å melde seg på i toppkampen i herrenes temporitt.

Tobias Foss

Foto: Getty Images

Onsdag sykles landeveisrytterne sine siste ritt i Tokyo 2020 i form av en kamp mot klokka.
Temporittene går i en rundløype på 22,1 kilometer. Kvinnene sykler én runde, mens herrene sykler to runder.
Med 423 høydemeter på hver av rundene blir det totalt 846 meter med klatring gjennom herrenes ritt. Det er altså langt fra noe flatt temporitt som venter rundt Fuji Speedway.
Gunstig for Tobias Svendsen Foss, som er det norske håpet i herrenes temporitt.
– Jeg kan strekke den så langt og si at topp fem skal være mulig. Løypa passer meg bra, så det er en veldig fin mulighet for min del, sa Tobias Foss om temporittet til Discovery på landslagets pressetreff før OL.
– Jeg har lyst til å forberede meg godt og få en god gjennomkjøring på fellesstarten og så virkelig klinke til. Så får vi se hva det holder til, fortsatte 24-åringen.

Økt selvtillit gjennom sesongen

Gjennom to sesonger som WorldTour-rytter har Tobias Svendsen Foss allerede levert en rekke toppresultater på tempo.
På hans aller første Grand Tour-etappe, åpningen av Giro d’Italia 2020, tok Foss 5. plass på tempoen i Palermo. Til årets sesong fortsatte utviklingen.
4. plass ble det på den kuperte tempoetappen som startet Baskerland rundt for Foss fosset inn til tredjeplass på åpningen av Giro d’Italia 2021. Etter en glitrende 9. plass sammenlagt i giroen tok Jumbo-Visma-rytteren gull både i temporittet og på landeveien i NM, som var hans siste ritt før OL.
– Det er klart det. Ting har flytt ganske greit siden giroen og NM var en stor selvtillitsboost. Så man går jo kanskje litt mer rakrygget og har litt mer selvtillit på ting. Jeg vil påstå at jeg er inne i en god flyt så det føles godt å sykle ritt igjen nå.
I et seigt landeveisritt ble det ikke noe toppresultat for Foss og co. Men i intervju med Discovery etter målgang fortalte Foss at tempoen i bakhodet gjorde det litt utfordrende å grave skikkelig dypt.
Han vet godt at det er hans beste sjanse i OL, men det er mange om beinet.
Belgia stiller med Wout van Aert, som kanskje den største favoritten, og supertalentet Remco Evenepoel. Både regjerende tempoverdensmester Filippo Ganna (Italia) og tidligere tempoverdensmester Rohan Dennis (Australia) sto over landeveisrittet for å fokuser kun på tempoen.
Andre favoritter er navn som Primoz Roglic (Slovenia), Remi Cavagna (Frankrike), Joao Almeida (Portugal), Brandon McNulty (USA), Tom Dumoulin (Nederland), Stefan Küng (Sveits) og Kasper Asgreen (Danmark).
Herrenes temporitt starter i det Ahmad Badreddin Wais (Det olympiske flytkninglaget) sendes ut på de 44,2 kilometerne klokken 07:00, norsk tid.
De 39 rytterne er delt i tre puljer der Tobias Svendsen Foss starter først i siste gruppe klokken 08:52. Filippo Ganna starter sist, 09:10.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Se hele Hovland-showet: Må svare på frekke meldinger fra OL-kompisen

Nederlandske favoritter

En revansjelysten nederlandsk duo er vanskelig å komme utennom når man går gjennom favorittene til kvinnenes temporitt.
Annemiek van Vleuten trodde hun feiret OL-gull da hun krysset målstreken på Fuji Speedway i søndagens landeveisritt, men hadde ikke fått med seg at Anna Kiesenhofer fortsatt var foran feltet.
Anna van der Breggen er kanskje den største favoritten. Den andre nederlenderen starter aller sist og har vært verdens beste syklist gjennom 2021. I det nederlandske tempomesterskapet i midten av juni slo hun Van Vleuten med 53 sekunder.
Tidligere tempoverdensmester Chloe Dygert (USA) så blek ut i landeveisrittet, men temporitt mestrer hun bedre og kan ikke avskrives. Med landskvinne Amber Neben også på start er det gode muligheter for det fjerde strake amerikanske gullet i øvelsen. Kristen Armstrong vant i både 2008, 2012 og i 2016.
Andre ryttere som vil være i toppen er Marlene Reusser (Sveits), Elisa Longo Borghini (Italia), Grace Brown (Australia) og Lisa Brennauer (Tyskland).
Hos kvinnene er det dobbelt norgesmester Katrine Aalerud som sykler i rødt hvitt og blått. Det har vært få tempoløyper som det som venter på onsdag å teste seg mot topp motstand for Aalerud de siste årene, så hvor høyt hun kan nå er ikke lett å vurdere.
Men at Vestby-syklisten kan melde seg på i kampen om topp 10 er ingen umulighet.
Klokken 04:30 triller Masomah Ali Zada (Det olympiske flyktninglaget) ned startrampen som første startende. Katrine Aalerud starter 04:40, mens Anna van der Breggen er siste startende 05:06.
picture

Reagerer på skittent spill: – Glad ingen ble skadet

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame