Populære sporter
All sport
Vis alt

Lurte kanonene og tok historisk gull – de norske fikk det tøft

Joakim Miøen

Oppdatert 24/07/2021 klokken 11:02 GMT+2

Herrenes landeveisritt i Tokyo ble etter hvert av den nervepirrende sorten for Richard Carapaz. Ecuadorianeren lurte storkanonene, kom alene inn til mål og tok nasjonens andre OL-gull i historien.

Her sikrer Carapaz det historiske gullet

Richard Carapaz og Brandon McNulty fikk overraskende lett dra fra tetgruppen med drøye 20 kilometer til mål. Ingen klarte å hente inn Carapaz, som rykket fra bruddkameraten. Dermed kunne ecuadorianeren sikre et historisk gull for nasjonen som ikke har stått øverst på pallen i OL siden kappgangseieren i 1996.
I gruppen bak vinneren var Wout Van Aert favoritt til å ta sølvet. Men Tour de France-vinner Tadej Pogacar ga belgieren kamp. Det så først ut til at Pogacar tok det, men målfoto viste at Van Aert knep sølvet.
– Dette var et typisk mesterskapsløp der det tok seg opp etter hvert og ble masse støting mot slutten, konstaterte Discoverys sykkelekspert Kurt Asle Arvesen.

Tøft for de norske

De norske rytterne fikk det som ventet tøft mot et klatresterkt sykkelfelt i Japan.
Tobias Foss, Markus Hoelgaard, Tobias Johannessen og Andreas Leknessund syklet for Norge. Hoelgaard holdt lenge følge med tetgruppa, men måtte slippe opp den lange stigningen rundt 38 kilometer før mål.
Hoelgaard ble beste norske på 34.-plass drøye ti minutter bak vinneren. Foss fulgte som nummer 61 før Leknessund og Johannesen kom rullende inn blant de aller siste.

Tidlig brudd – stor luke

Det 234 kilometer lange rittet gikk lenge rolig for seg. En liten velt fikk opp pulsen noe, men ellers hadde de store nasjonene kontroll på feltet.
Et gjeng på åtte mann kom unna og dannet brudd tidlig på etappen. Hovedfeltet var på et tidspunkt nesten 20 minutter bak, og det gikk i bedagelig tempo. Fem man ble etter hvert sittende i bruddet: Nicholas Dlamini (Sør-Afrika), Michael Kukrle (Tsjekkia), Juraj Sagan (Slovakia), Polychronis Tzortzaskis (Hellas) og Orluis Alberto Aular Sanabria (Venezuela).
Med rundt 48 kilometer igjen var eventyret over for de tapre bruddrytterne. Hovedfeltet var igjen samlet, og tre av de norske satt fortsatt med. Andreas Leknessund hadde litt tidligere hatt trøbbel med sykkelen.

Pogacar i front

Ti kilometer senere var det også slutt for resten av nordmennene. Det gikk fort i stigningene og hovedfeltet ble raskt tynnere og tynnere.
Tadej Pogacar viste styrke og sprengte feltet 37,4 kilometer før mål. Sammen med to andre fikk han en luke.
Men tettrioen klarte ikke øke ledelsen, og sakte men sikkert spiste gruppen med Wout Van Aert seg inn i kampen igjen. Ingen av de andre ville ha med belgieren inn i en spurt, og dermed ble det angrep på angrep etter at rytterne var over bakketoppen.
McNulty og Carapaz støtet og fikk overraskende lett øke forspranget. Feltet med Pogacar og Van Aert satt og så på hverandre og plutselig hadde lederduoen over 40 sekunder forsprang.
12 kilometer før slutt satte Van Aert inn støtet. Men det var for sent til å hente inn Carapaz, som var råsterk inn mot mål. Van Aert klarte heller ikke kvitte seg med Tadej Pogacar, som slo han i kampen om sølvet.
Sett denne?
picture

Se oppsummering av nattens OL-høydepunkter

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame