Ti etapper ut i Giro d’Italia og sammendraget begynner å sette seg. Flere mann har falt av og i de fjellutfordringene som har blitt syklet gjennom rittets første halvdel har også et par stykker skilt seg ut som favorittene.
Med hviledagen bak seg, og den brutale grusetappen på rittets 11. dag, virker kampen om den rosa trøye å stå mellom Tour de France-vinneren fra 2019, Egan Bernal, og Grand Tour-debutant Remco Evenepoel.
Sykling
Tidligere sykkelstjerne drept i ulykke
30/11/2022 KLOKKEN 15:19
Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen er både overrasket og dypt imponert over hva Evenepoel har fått til gjennom i Grand Tour-debuten.
– Det Evenepoel driver med er helt enormt. Jeg hadde ikke trodde det på forhånd, innrømmer Evensen.
Flere var usikre på supertalentet fra Belgia. 21-åringen har vært sykkelsportens heteste talent en stund nå, men først i årets Giro fikk han sykle en Grand Tour.
Og oppladningen har vært særdeles usikker. En stygg velt under Il Lombardia i midten av oktober tok tid å komme tilbake fra. Giro d’Italia 2021 ble hans første ritt på nesten syv måneder.
– Jeg tenkte han ville gjøre gode enkeltetapper, men at han skulle henge med så bra over så lang tid det hadde jeg ikke trodd. Vi får se hva han får til de siste ti dagene, men det ser veldig lovende ut.

Kometen som har funnet seg selv igjen

Også rundt Egan Bernal har det vært usikkerhet. Colombianeren stormet inn i sykkelsporten i 2018 og var en viktig brikke i Geraint Thomas og Team Sky sin seier i Tour de France.
Året etter vant han verdens største sykkelritt selv. Men så kom skadene.
2020-utgaven ble ødelagt av ryggproblemer. Starten på 2021 virket også å være preget av skadene. Men Bernal virker å være tilbake. I en heftig grusavslutning på den 9. etappen tråkket han fra alt og alle.
– Det er en helt fantastisk duell, som vi kanskje trengte litt. Begge to har overrasket veldig. Bernal har sett litt død ut tidligere. Han har vært solid når ryggen har vært ok, men ikke hatt den killeren liksom. Det han gjorde på grusetappen var helt enormt. Et voldsomt trøkk, konstaterer Evensen.
Det var hans aller første Grand Tour-etappeseier. Bernal visste det ikke da han kom først over streken. Han fikk ikke med seg at han var først i rittet.
Det kom et solid brøl da han fikk beskjeden. Rosa trøye tok han og.
I seiersintervjuet fikk han høre at han er den femte colombianeren i rosa ledertrøye. Han følger i fotsporene til Quintana, Uran, Gaviria og Chaves. Da kom tårene.
– Ja … Det er … Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg har jobbet mye for å komme hit. Det har vært så mye opp og ned. Med denne seieren, og selv om jeg bare får den rosa trøya i én dag. Det er verdt alt, sa en emosjonell Bernal mens tårene trillet.

Forventer voldsomme etapper

Evenepoel er nå Bernals nærmeste konkurrent. Belgieren har vært høyt på resultatlista helt siden tempoen, men har tapt litt tid i fjellavslutningene.
Mange tror han vil bli bedre gjennom giroen, men det er også mange som tror han vil bli svakere.
Dårlig posisjonering var litt av grunnen til tidstapet da Bernal vant etappen, men belgieren har ikke virket å ha kreftene til å angripe. Enda.
– Det er åpenbart trøkk i ham og. Måten de kjører på er utrolig kul. Bernal åpnet ballet knallhardt på grusen der, men jeg tror vi kan få se noen ganske voldsomme etapper når de fjellene blir litt lengre etter hvert.
På onsdag venter 162 kilometer fra Perugia til Montalcino. De siste seks milene er preget av grus og bakker.
En ny kupert etappe venter på torsdag, men lørdagens etappe har den mest fryktede finalen. Stupbratte Monte Zoncolan skal klatres. Der får Evenepoel den første virkelige testen opp en lengre fjellavslutning.
Tour de France
Tour de France bryter med 119 år lang tradisjon
30/11/2022 KLOKKEN 12:06
Arctic Race of Norway
Neste års Arctic Race-løype er klar – avsluttes på Nordkapp
30/11/2022 KLOKKEN 11:07