Av alle etapperittene som er blitt gjennomført så langt i sykkelsesongen 2021, så har ingen av dem et råere startfelt enn Tirreno-Adriatico.
Tadej Pogacar, Egan Bernal, Geraint Thomas, Simon Yates, Jakob Fuglsang, Mikel Landa, Julian Alaphilippe, Joao Almeida, Sergio Higuita, Thibaut Pinot, Nairo Quintana, Romain Bardet og Vincenzo Nibali. For å nevne 13 sammenlagtkandidater.
Tirreno - Adriatico
Se høydepunketene fra den 7. etappen av Tirreno - Adriatico
16/03/2021 KLOKKEN 17:19
Å nevne flere navn i startfeltet som er kapable til å kjempe i toppen i sammendraget kunne man gjort uten problemer.
Andre ryttere som Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Peter Sagan, Filippo Ganna, Michal Kwiatkowski, Caleb Ewan, Tim Merlier, Davide Ballerini, Tim Wellens og Greg Van Avermaet sørger for at det ikke bare er i de lengste klatringene at nivået er skyhøyt.
Tobias Foss er med som eneste norske rytter som skinner på stjernehimmelen av et sykkelfelt Tirreno-Adriatico kan vise til i 2021. Han er blant dem som er kapable til å kjempe for en fremskutt plassering i sammendraget.
Saken fortsetter under videoen.

Her vinkes feltet forbi den forvirrede hunden

Belgisk førstefiolin

23-åringen, som sykler for Jumob-Visma, er en av to kandidater i det nederlandske laget som skal prøve seg i sammendraget.
Wout van Aert er den andre. Eller egentlig den første. Og om den belgiske supersyklisten henger med i de lengste bakkene, så må nok Foss finne seg i å spille andrefiolin som Van Aerts viktigste hjelper.
Det har han heller ikke noen problemer med. For Vingrom-gutten er det utvikling som er det viktigste.
– Det er en veldig fin mulighet til å utvikle seg. Jeg ser at nivået mitt, rent fysisk, har kommet på et ganske bra sted. Noe av det jeg mangler nå er flere mil og ritt på WorldTour-nivå i beina, forteller Tobias Foss overfor Eurosport.no.
I lørdagens Strade Bianche åpnet Jumbo-Visma-syklisten sin andre sesong i det nederlandske WorldTour-laget. Debutsesongen i 2020 ble amputert i begge ender. Først brakk han kragebeinet tidlig i februar, så kom pandemien og til slutt måtte laget trekke seg halvveis i Giro d’Italia grunnet en positiv covid-prøve i laget.

Test mot de beste

I syvdagersrittet Tirreno-Adriatico får han for første gang sjansen til å kjøre for sammendraget i et WorldTour-ritt.
Han har knapt fått testet seg mot de aller beste enda. Når 23-åringen triller i gang åpningsetappen i Tirreno-Adriatcio, oppkalt etter Tyrrenhavet og Adriaterhavet som løypa strekker seg mellom, sykler han bare sin 16. rittdag på WorldTour-nivå.
– Å kunne gi full gass hver dag, være på og måtte være skjerpa. Å gjøre de tingene som sammenlagtrytterne gjør det er viktig for utviklingen min og det er jeg veldig takknemlig for at jeg får muligheten til å det rittet her. Resultatmessig får vi se hvordan det går.
– Hva tror du om ditt nivå i forhold til de aller beste?
– Det er vanskelig å si. Jeg har ikke kjørt så mange ritt på det nivået her. Men det jeg gjør på trening er det høyt nivå på, så vi får se om jeg har beina i ritt også. Jeg trenger ofte et par ritt i beina før jeg kommer i virkelig god form. Men rundt topp 10 bør nok være mulig, vurderer Foss.
Om Foss er i nærheten av de ti beste, i selskap med de tidligere nevnte kanonene, vil det være proffkarrierens så langt klart beste resultat.

15 kilometer lang fjelltest

Onsdagens etappe er rittets mest spurtvennlige etappe. Så følger to kuperte dager med flere korte og bratte bakker. På lørdag kommer kongeetappen.
Nesten 15 kilometer med 7 prosent stigning avslutter rittets fjerde dag.
– Det er lenge til etappe 4, men det kan være en mulighet for å vise seg fram. Om jeg får det nå eller om jeg trenger et par ritt det vet jeg ikke. Jeg skal i hvert fall gi bånn gass. Så får vi se hvor lenge det holder.
– Med mindre det ser veldig bra ut fra Wout og han slipper helt på slutten, så må jeg kanskje ofre min mulighet for å jobbe ham opp til toppen. Men om ikke, så får jeg lov til å kjøre sammendraget.
Van Aert er ingen klatrespesialist, men som hjelperytter jobbet han seg til 20. plass i Tour de France 2020. Uten å ofre sammendraget så mange tanker. Det sier litt om hva som bor i ham.
Saken fortsetter under videoen.

Se høydepunktene: Kristoff hindret av velt før oppløpet

Tempomuligheter til slutt

En av de få rittdagene Foss har fått på WorldTour-nivå, før Tirreno-Adriatcio, var åpningen av Giro d’Italia 2020.
Det var der han virkelig markerte seg i den amputerte debutsesongen. Den aller første Grand Tour-etappen Jumbo-Visma-rytteren syklet var en 15 kilometer lang tempoetappe i lynraskt terreng.
Foss ble nummer 5 og ble beste Jumbo-Visma-rytter.
I Tirreno-Adriatico venter en tradisjonstung tempoetappe mot Italias østkyst i San Benedetto del Tronto. Ti kilometer som i praksis er fram og tilbake langs havnepromenaden. Antallet svinger som krever at man bremser kan telles på én hånd.
– Den er fin den. Den passer meg også ganske bra. Det er en flat tempo men det blir også en hard tempo. Det er så flatt så du må være ganske aerodynamisk. Alt det skal egentlig passe meg ganske bra, beretter Foss.
– Lengden kunne egentlig vært lengre, men likevel så blir det gøy å se. Jeg har ikke syklet altfor mange ritt på det nivået her, så det å få erfaring og se hvor lista ligger er fortsatt viktig, fortsetter det norske stortalentet.
Selv rapportere han om et høyt nivå på trening, der han har superstjerner som Primoz Roglic og Wout van Aert å måle seg mot. Bedre målestokker finnes nesten ikke på to hjul. Men å få potensialet ut i sykkelritt kan ta tid.
De neste syv dagene, fra kyst til kyst i Italia, er en gyllen mulighet til å vise hva han kan. Men den muligheten som glitrer aller mest er muligheten til å oppleve hvordan man sykler for sammendraget mot de beste i verden, og å så vokse videre på det.
– Selv om jeg er på år nummer to, så fikk jeg ikke så mange ritt i fjor. Så jeg må fortsatt egentlig bare utforske og prøve meg fram og se hvor lista ligger. Så vet man mer konkret hva man må jobbe med med tanke på resultater.
Tirreno - Adriatico
Pogacar vant Tirreno-Adriatico – nordmann imponerte
16/03/2021 KLOKKEN 16:44
Tirreno - Adriatico
Dansk seier på den 6. etappen av Tirreno-Adriatico
15/03/2021 KLOKKEN 16:23