– Tilstanden er alvorlig, og livet hans er i fare. Han har mistet enormt mye blod og har pådratt seg store skader, sa løpslegen Barbara Jerschina til den polske TV-kanalen Polsat Sport.
Litt over midnatt kom nederlenderens lag Deceuninck-QuickStep med en oppdatering om skadene.
– Fabios tilstand er alvorlig, men i øyeblikket er den også stabil. Diagnostiske tester har ikke avdekket skader i hjerne eller ryggmarg, men på grunn av alvoret i de mange skadene holdes han i kunstig koma, og han vil bli overvåket kontinuerlig på Wojewodzki-sykehuset i Katowice, står det.
Sykling
Nådeløs mot Norges sykkelstjerner: – Hans svakeste år som proff
23/11/2021 PÅ 18:00
Ulykken skjedde på dagen ett år etter at belgiske Bjorg Lambrecht døde etter å ha veltet inn i en kulvert under en etappe i fjorårets utgave av Tour de Pologne.

Fryktelig sammenstøt

Jakobsen spurtet om seier på første etappe av verdenstourrittet i Polen, men ble presset mot gjerdet av sin nederlandske landsmann Dylan Groenewegen og veltet ut av løypa en meter før mål.
Jakobsen stupte over reklameskiltet og traff en funksjonær som sto på siden av målseilet. Både Jakobsen og funksjonæren ble fløyet til sykehus.
– Det er helt grusomt, sa Eurosports kommentator Theis Magelssen da rytterne veltet over mållinjen.
Groenewegen veltet også, men han krysset mållinjen som førstemann og ble først utropt til etappevinner. Noen timer etterpå ble Jumbo-Visma-rytteren diskvalifisert for sin kjøring på oppløpet, og Jakobsen ble stående som etappevinner.
Jakobsen så ut til å være på vei forbi landsmannen da Groenewegen styrte ut mot siden og blokkerte ham. Duellen utløste flere stygge velt blant rytterne som var involvert i spurten i Katowice etter åpningsetappen fra Chorzów.

– Burde ikke skje

Jumbo-Visma beklaget i en uttalelse det inntrufne.
– Våre tanker går til Fabio Jakobsen og de andre som ble berørt av dagens fryktelige velt. Slike hendelser burde ikke skje. Vi ber oppriktig om unnskyldning og kommer til å diskutere det inntrufne internt før vi kommer med ytterligere kommentarer, står det.
QuickStep-sjefen Patrick Lefevere var rasende etter hendelsen.
– De må kaste denne fyren fra Jumbo-Visma i fengsel, tvitret han.
– Jeg vil ta det til retten. Slikt må bort fra syklingen. Det er en kriminell handling, herr Dylan Groenewegen!

Flere skadet

Jasper Philipsen fra UAE-laget stupte over Groenewegen, men pådro seg ifølge laget sitt bare skrubbsår. Verre gikk det med Marc Sarreau (FDJ) og Damien Touzé (Cofidis), men de var begge ved bevissthet da de ble sendt til sykehus for nærmere undersøkelser og behandling.
Sarreau var toer over mål på etappen og ble også stående med 2.-plass. Han har pådratt seg båndskader i skulderen og kan ikke fortsette rittet.
Philipsen ble nummer fire og Touzé nummer sju.
Groenewegen er kaptein for norske Tobias Foss i Jumbo-Visma-laget. Foss er eneste norske deltaker i rittet og kjørte inn til 50.-plass onsdag.
Tour de Pologne er det første etapperittet i verdenstouren etter koronaviruspausen. Det varer til søndag.
(©NTB/Eurosport.no)
Sykling
Fremtiden til Boasson-Hagen avklart
21/10/2021 PÅ 13:57
Sykling
Stenberg invitert til banesyklingens Champions League
19/10/2021 PÅ 13:36