Toppidrett er en skjør balansekunst. En kropp som er en smule i ubalanse, og du er ofte helt sjanseløs.
Slik startet vårsesongens viktigste periode for Alexander Kristoff. 33-åringen ble syk etter Paris-Nice, og den 20. mars var han langt fra i balanse i Milano-Sanremo. Hostende og med pustetrøbbel karret han seg i mål et godt stykke bak de beste.
Ronde van Vlaanderen
Van Vleuten seiret i Flandern Rundt – norsk 18-åring viste seg fram
04/04/2021 PÅ 17:45
To uker har gått siden UAE Team Emirates-rytteren kjempet seg til målstreken på Via Roma. Ting har bedret seg betraktelig.
I onsdagens Dwars door Vlaanderen syklet Kristoff offensivt i kampen om seieren. Til slutt ble han nummer seks.
– Det var oppløftende. Det har jo egentlig vært mest nedover i formutvikling i år, humrer Kristoff overfor Discovery.
– Jeg startet ikke så bra i Provence, men så følte jeg meg litt bedre i Paris-Nice. Så var jeg syk to-tre dager etter Paris-Nice. Så har jeg vel vært ganske dårlig etter det, fortsetter nordmannen.
Etterdønningene kjenner han fortsatt av og til, men kroppen er langt mer klar for kamp nå.
– Jeg har slitt frem til nå og hoster egentlig enda litt. Men kroppen kjennes bedre dag for dag. Siden Milano-Sanremo så har jeg egentlig følt meg litt bedre dag for dag. Men det går jo seint framover. Jeg følte meg fortsatt dårlig i E3 Saxo Bank Classic, bedre i Gent-Wevelgem og egentlig ganske bra i Dwars door Vlaanderen.

Gir seg selv én stjerne

Søndag venter vårens største mål: Flandern rundt. Det blir det eneste brosteinsmonuementet i selve brosteinssesongen, da Paris-Roubaix har blitt utsatt til oktober.
I startfeltet som skal kjempe om seier i den 105. utgaven av De Ronde befinner det seg fem tidligere vinnere. Ingen av dem har vært blant de ti beste i Flandern rundt flere ganger enn Kristoff. Han har en ekstrem rekke med resultater i det belgiske monumentet.
Etter 15. plassen i debuten i 2012 har han fullført rittet hver eneste sesong, med følgende resultatrekke: 4, 5, 1, 4, 5, 16, 3, 3.
Men å vinne det aller største, når ryttere som Wout van Aert og Mathieu van der Poel skal prøve å vinne det samme rittet, det er ikke enkelt.
I ulike favorittvurderinger fra internasjonale medier er Van Aert som regel rytteren som havner øverst på lista med fem stjerner. Like bak ham, på fire, følger Van der Poel og ofte en rytter fra klassikerlaget Deceuninck-QuickStep.
Kristoff svever ofte på rundt to stjerner. Selv er han mer ydmyk.
– Jeg hadde nok gitt meg selv en ener. Jeg tror ikke de beste ser på meg som en favoritt. De er nok ikke veldig redde for meg.
– Man glemmer fort tidligere resultater. Man lever litt i nuet. Hadde jeg blitt nummer tre på onsdag og ikke nummer seks så hadde kanskje så hadde kanskje folk sett litt mer opp for meg.
Om han klarer å gli under radaren, så kan han fort sitte i en god posisjon inn mot målstreken i Oudenaarde. De største favorittene kan fort bli straffet om de glemmer den seige Stavanger-syklisten.
– Jeg tipper Van Aert og de er ganske sikre på seg selv. Han har gjort mye bra hittil i år.
– Men jeg stoler på spurten min og vet at om jeg klarer å henge med dem, som er målet mitt, så tror jeg de burde være redde. Selv om jeg tviler på at de er det, humrer 33-åringen lunt.

Vil prøve å være i forkant

Det er ikke bare Kristoff som kommer til å få tempoproblemer om han kommer til de siste bakkene sammen med Wout van Aert og de andre aller ypperste favorittene.
Den beste sjansen for ryttere i rekkene litt bak, altså i favorittsjiktet rundt Kristoff, er å tenke offensivt. Gå i brudd tidligere. Ideelt sett med 4-5 mil igjen til mål.
– Det er mange år jeg har tenkt at jeg burde gjøre det, men så har jeg kjent at jeg ikke har kapasitet til å kjøre noe. Jeg må bare hvile når jeg kan få hvilt. Og da er det ikke noen vits. Det hjelper ikke å kjøre 20 meter foran feltet. Da er det bedre å sitte i feltet, flirer UAE-rytteren.
I Dwars door Vlaanderen på onsdag klarte Kristoff å komme seg i forkant. Nordmannen var med i en gruppe som angrep drøyt fem mil fra mål. Men ingen i den gruppa klarte å følge Dylan van Baarle da han økte tempoet. INEOS-rytteren vant solo.
Kristoff var blant de siste som måtte slippe nederlenderen.
– Jeg føler at Flandern rundt passer meg bedre. Det er litt seigere og jeg har jo egentlig aldri kjørt veldig bra i Dwars door Vlaanderen før. Så det er vel kanskje det beste resultatet jeg har derfra uansett. Og så pleier jeg å kjøre ganske bra i bakkene i Flandern rundt uansett siden det er lenger.
Saken fortsetter under videoen.

Her vinkes feltet forbi den forvirrede hunden

Laget har aldri vært bedre

Bortsett fra i debuten så i 2012 så har Kristoff vært den beste fra sitt lag i hver eneste utgave av Flandern rundt. Kun i 2013 har han hatt en hjelperytter med seg til siste kilometer.
I år blir det kanskje annerledes.
I onsdagens Dwars door Vlaanderen var UAE Team Emirates kanskje det mest toneangivende laget. Mannen som egentlig var plan A, Matteo Trentin, var uheldig og punkterte. Da steppet andre opp.
Den unge portugiseren Rui Oliveira blomstret med offensiv kjøring, mens Trentin viste mesterlig form da han tråkket seg opp igjen. Også Ryan Gibbons hang godt med, mens Sven Erik Bystrøm nok en gang gnistret i klassikersammenheng.
– Vi var mange som var gode nok der, og det må vi bare ta med oss og tro at vi kan være gode nok i Flandern og. Jeg har en god følelse egentlig. Vi kjører bedre for hvert ritt som går. Sven er i bra form. Rui har vist bra form. Vi går for å infiltrere alle grupper litt sånn som QuickStep har kjørt. Så håper vi at vi kan ha litt flere folk å spille på mot slutten.
Spesielt Bystrøm har banket på døra for et stort resultat en god stund. I tre år på rad har han vært nest beste UAE-rytter i Flandern rundt, bak Kristoff. I fjor ble det bestenotering med 20. plass, i den andre større gruppa over målstreken. Selv virker Bystrøm å ha tro på at han nå kan begynne å kjempe enda lenger framme.
– Kan Bystrøm vinne hele greia på søndag?
– Han kan det. Han er jo i sin beste alder nå, så det er på tide at han tar en stor skalp. Han er i form og kjører veldig bra. For all del. Han må jo være heldig så klart og dyktig og ha beina. Men kommer han seg av gårde i en riktig gruppe så tror jeg for all del han kan gjøre et veldig bra ritt, beretter Alexander Kristoff. Som fortsatt er den eneste nordmannen som har vunnet et av sykkelsportens monumenter.
Ronde van Vlaanderen
De norske sjanseløse da danske vant Flandern Rundt
04/04/2021 PÅ 14:36
Ronde van Vlaanderen
Her knekker han rett før målstreken: - Er det mulig?
04/04/2021 PÅ 14:30