Den fjerde etappen ble svært dramatisk og endte i intens juryvirksomhet i målområdet i franske Vittel. Ved 19-tiden, rundt to timer etter målgang, kom juryleder Philippe Marien til pressesenteret for å meddele om avgjørelsen som akkurat var tatt.
Den var av det drastiske slaget.
Superstjernen Peter Sagan får ikke sykle flere etapper i årets Tour de France som følge av episoden noen meter før målstreken. TV-bildene viste at Dimension Data-spurter Mark Cavendish ble truffet av Sagans albue og fikk et særdeles ublidt møte med reklameskiltene og den franske asfalten.
Sykling
Stenberg invitert til banesyklingens Champions League
10 TIMER SIDEN
(Artikkelen fortsetter under videoen)

Alexander Kristoff spurtslått i spurtdramatikk

Det valgte rittjuryen å slå svært hardt ned på.
Juryleder Marien opplyste at Sagan diskvalifiseres «for å ha satt andre ryttere i fare, inkludert Mark Cavendish og de øvrige som var involvert i krasjen».
Reglementet åpner for diskvalifikasjon i «alvorlige tilfeller».

Oppgitt Cavendish

En liten halvtime etter målgang tirsdag kom først en melding om Sagan var plassert sist på etappen og ilagt 30 sekunders tidsstraff. I rundt én time var det reaksjonen mot slovaken. Deretter kom den overraskende beskjeden om at superstjernen ikke får sykle det som gjenstår av årets ritt.
Dermed kan Sagan, som vant mandagens etappe til Longwy, se langt etter flere etappeseirer i Frankrike de neste ukene. Slovaken har heller ikke muligheten til å vinne den grønne poengtrøya for sjette gang på rad og tangere tyske Erik Zabels Tour de France-rekord.
Cavendish-velten og etterspillet den medførte var naturlig nok det store samtaleemnet i Vittel etter tirsdagens etappe. Briten selv ble fraktet til sykehus med store smerter i skulderen og en skadd finger. Røntgenbilder vil avgjøre hvorvidt han kommer til start onsdag.
– Jeg må i hvert fall sy i fingeren. Hva som er galt med skulderen min, vet jeg ikke. Jeg skal ta røntgen nå, men jeg er ikke veldig optimistisk, sa veteranen.
– Jeg har et godt forhold til Peter Sagan, men den albuen... Jeg må snakke med ham om den, fortsatte briten før han ble sendt videre til sykehus for sjekk.
Sagan oppsøkte selv Dimension Data-bussen etter etappen og snakket med Cavendish. Slovaken sier han ikke visste at rivalen kom på utsiden av ham.
– Det var litt hans feil, litt min feil. Men jeg er lei meg for at Cavendish gikk i bakken. Jeg har snakket med ham og sagt unnskyld, sa den regjerende verdensmesteren.

Sint teamsjef

Dimension Data-leiren var i harnisk etter episoden. Da teamsjef Douglas Ryder møtte NTB og det øvrige pressekorpset var han tydelig på at Sagans handlemåte var uakseptabel.
– Jeg vet ikke hva som gikk gjennom Sagans hode, men det er åpenbart at de så hverandre, og at han visste at han (Cavendish) var der. Det sa Sagan i et intervju også, sa Ryder.
På direkte spørsmål om han tror Sagan brukte albuen mot Cavendish med vilje, lød samtidig svaret:
– Det vet jeg ikke. Det må dere spørre ham om. Jeg håper det ikke, sa en tydelig irritert Dimension Data-sjef.

Boasson følte med lagkameraten

Alexander Kristoff hadde Peter Sagan foran seg over målstreken, men ble flyttet opp på andreplass bak franske Arnaud Démare etter diskvalifikasjonen.
Til procycling.no sier Katjusja-profilen at han synes juryens avgjørelse er «ganske tøff».
– Ja, jeg synes egentlig det, men den albuen han satte var heller ikke noe som hører hjemme ute ved barrierene, sier 29-åringen.
Edvald Boasson Hagen følte mest av alt med lagkamerat Cavendish etter målgang.
– Jeg gjorde bare min jobb og så deretter at han lå på bakken da jeg kom forbi, sa han til NTB.
(Eurosport/NTB)
Sykling
Kvinnen bak Tour de France-massevelten slipper trolig fengsel
14/10/2021 PÅ 16:26
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 PÅ 10:40