Toppfoto: Mario Stiehl/Uno-X Pro Cycling Team
Et beinhardt sykkelritt på belgisk brostein venter Uno-X. Fredag sykles E3 Saxo Bank Classic for 64. gang. Den belgiske brosteinsklassikeren går under kallenavnet Den lille Flandern rundt.
Sykling
EM-uttaket er klart: – Bygger laget rundt Kristoff
04/08/2022 PÅ 10:41
Mini-Flandern er som en komprimert utgave av Flandern rundt (som sykles 4. april). Mange av de samme brosteinsbakkene skal forseres i løpet av de 204 kilometerne som skal sykles i morgen.
Etter onsdagens Brugge-De Panne blir fredagens dyst det andre WorldTour-rittet Uno-X sykler som lag. For Markus Hoelgaard blir det hans aller første forsøk på sportens aller øverste hylle.
Rogalendingen har ikke syklet ritt siden staten av mars, men han merker at formen er på plass.
– Kroppen har vært veldig bra. Det har vært lenge siden forrige ritt. Så det er jo alltid noe annet å sykle ritt enn å trene. Men jeg tror det skal være veldig bra. Så jeg er optimist jeg, sier Markus Hoelgaard til Eurosport.no.

Kritisk til egen posisjonering

Det forrige rittet 26-åringen syklet var Le Samyn, der lagkompis Rasmus Fossum Tiller imponerte voldsomt med andreplass i spurten. To dager tidligere satt Hoelgaard selv og preget finalen i skarp motstand mot store WorldTour-ryttere i Kuurne-Brussel-Kuurne.
Han merket at han matchet nivået, men helt fornøyd med egen innsats var han likevel ikke.
– Det var egentlig oppmuntrende. Problemet mitt i Kuurne var at jeg var i for dårlig posisjon hele rittet. Jeg hadde gode bein og kunne fulgt den gruppa som gikk med Erik Resell, forteller Uno-X-rytteren.
– Jeg kunne kjørt en bedre finale, men når du havner litt bakpå så må du heller bruke krefter på å komme opp igjen og tette luker. Istedenfor å kjøre foran. Jeg følte jeg hadde mye mer inne enn det jeg fikk ut den dagen. Men sånn blir det. Alt i alt så var det bra laginnsats med Erik og Jonas Iversby Hvideberg foran. Det var egentlig bare jeg som manglet.
Hoelgaard kom seg dog opp til tetgruppa til slutt og ble til slutt nummer 14.

Frykter ikke brosteinskongene

Fredagens E3 Saxo Bank Classic kan skilte med en mer krevende løype enn Kuurne-Brussel-Kuurne og med flere stjerner på startstreken. Men de samme tingene gjelder som i de fleste belgiske ritt med brostein.
– Jeg forventer litt av det samme som i Kuurne. At posisjonskamp blir veldig viktig. Det er nok mer utskillelse der enn det var i Kuurne. Kommer man inn i en god posisjon i de kritiske punktene, så er det mer beina som avgjør. Bakkene kommer ganske tett der med Kortekeer og Taaienberg og videre. Klarer jeg å være i posisjon, så er det beina som avgjør om jeg klarer å være med eller ikke.
– Tror du du vil klare å henge med de beste i det kjøret som venter?
– Jeg har jo aldri kjørt klassikere på dette nivået før. Men i Luxembourg i fjor, der jeg gjorde det bra, så er det de samme fysiske greiene. Det er jo to minutters bakker og om det er asfalt eller ikke har ikke så mye å si. Fysisk så passer det meg bra med hardt kjør, mange harde innsatser og utskillelse. Målt mot de beste, med rutine og sånt, så er det på en måte det som mangler. At vi ikke har kjørt så mange ritt her. Men fysisk så skal det passe veldig bra.
I Tour de Luxembourg 2020 ble Hoelgaard nummer to sammenlagt. Kun den italienske toppsyklisten Diego Ulissi var bedre. Kort tid etter Luxembourg dro Ulissi til Giro d'Italia og vant to etapper. Det sier litt om prestasjonen til Hoelgaard som nesten tuktet ham.
– Jeg føler jeg har tatt steg for steg og hatt bra framgang. Både nå med E3 og Brabantse pijl og Amstel så blir det et steg opp. Jeg føler at jeg de siste årene når jeg har fått større motstand så har jeg på en måte tatt nivået, synes jeg. Det blir jo et naturlig neste steg at jeg skal klare å være med å kjøre finaler i WorldTour-ritt også. Jeg føler meg ganske trygg på at jeg skal være god nok. Kjører jeg riktig i morgen, så er jeg ganske trygg på at jeg er sterk nok til å være med i finalen.

Ser mot Ardenner-klassiker

Etter fredagens test mot de beste på brosteinen har Hoelgaard Brabantse Pijl (14. april) som neste viktige mål. Så følger det kanskje største WorldTour-rittet Uno-X har fått plass i i vår: Amstel Gold Race. Det nederlandske endagsrittet er først ut i Ardenner-uka, som preges av korte og bratte bakker.
– Hva passer deg best: E3 Saxo Bank Classic eller Amstel Gold Race?
– Det er vanskelig å si. Amstel er jo en rundløype i år og ikke den vanlige utgaven. På papiret er det lett å tenke at Amstel passer meg best, for det minner litt om det jeg har prestert i tidligere. Men for meg så tror jeg det er litt hipp som happ. Om jeg har en god dag i morgen eller om jeg har en god dag i Amstel, så kan hvilket som helst av de passe best, tror jeg. Det er opp og ned og harde sykkelritt. Amstel er litt lengre, men det er jo egentlig ganske like utfordringer. Selv om de er ganske forskjellige og. Det er vanskelig å si. Jeg synes begge passer ganske bra, konkluderer Hoelgaard.
Om noen uker kan han konkludere enklere etter å ha målt krefter mot de beste i verden i begge rittene. Men først ut er altså E3 på fredag. Der håper Hoelgaard å få stikke av fra de beste før finalen starter skikkelig.
– Det helt perfekte hadde vært å komme seg med i et litt tidlig brudd hvis det er litt stort. Så bli tatt igjen av favorittene litt ut i finalen. Enten det eller å være bra posisjonert når det åpner opp. Så håper og tror jeg at jeg skal være sterk nok til å være med. Men da får man jo på en måte testet seg da. Om du er god nok til å bli med når rittet åpnes.
– Hvordan blir det å sykle mot Wout van Aert og alle de andre på brosteinen?
– De fleste av de beste er jo med, så jeg får prøve å finne hjulet deres og bite meg med. Jeg håper vi får til noe bra.
Sykling
Uno-X signerer tidligere verdensmester
02/08/2022 PÅ 09:10
Sykling
Sykkelstjernen «vender hjem»: – Han er evig ung
01/08/2022 PÅ 19:45