Etter nesten tre måneder i Belgia vender Amalie Lutro endelig nesa nordover igjen og reiser hjem til Norge. Siden slutten av februar har 21-åringen og Team Coop-Hitec Products holdt seg i den sykkelgale nasjonen og deltatt i en rekke endagsritt.
Onsdagens Brabantse Pijl var det siste i rekken. For Lutros del var det et av hennes beste sykkelritt denne våren.
Sykling
Tidligere sykkelstjerne drept i ulykke
30/11/2022 KLOKKEN 15:19
Stavanger-syklisten jobbet beinhardt i kampen om posisjonene gjennom et sykkelritt preget av svinger, smale veier og korte bakker med både asfalt og brostein.
– Det var første gang jeg syklet det rittet her, så jeg var litt nervøs før start. Det var første ritt med litt bakker i år, så jeg var litt nervøs og visste ikke helt hvor jeg lå i forhold til resten der. Du kan ikke bli sterkere over natten, men du kan gjøre det du kan for å prester så bra som mulig, sier Lutro til Discovery.
Seierskampen ble avgjort da en gruppe med outsidere på seks ryttere spurtet om seieren. Amerikanske Ruth Winder vant på målfoto foran nederlandske Demi Vollering.
57 sekunder bak fulgte et felt på 36 ryttere med mange av de aller største favorittene. Lutro kjempet seg i mål i fremre halvdel som 20. rytter over målstreken. To plasser bak landskvinne Katrine Aalerud.
– Jeg er ganske fornøyd. Jeg tror det var dette jeg var god for i dag. Man vil jo alltid mer, på en måte, men i dag tror jeg det var noe av det bedre jeg kunne håpet på. Fornøyd, men man håper jo på mer da.
Saken fortsetter under videoen.

Analyserer OL-gruppene: – Skapt store forventninger

Stortrives i posisjonskampen

Før hvert eneste brosteinsparti og før hver eneste bratte bakke utkjempes en intens posisjonskamp i samtlige belgiske endagsritt.
Amalie Lutro fryder seg gjennom akkurat slike dager på sykkelen.
– Jeg elsker det jo. Jeg synes det er gøy med disse rittene. Det er et ritt som passer meg bra fordi du får den posisjonskampen hele tiden og jeg får brukt egenskapene mine der. Så er det litt bakker der som jeg trives i. Så det er jo helt ypperlig for meg.
– Det var et viktig poeng å holde seg i god posisjon i dag. Og det var egentlig målet mitt i dag og så på en måte se hvor lenge det holdt. Men jeg synes det var et veldig kjekt ritt, så jeg gleder meg til dette rittet i år fremover når jeg vet at jeg bare blir sterkere og bedre.
Med 20. plassen i Brabantse Pijl og 16. plass i forrige onsdags Scheldeprijs har Lutro to solide plasseringer mot meget skarp motstand i de to rittene som var rittdag 10 og 11 for henne i 2021. Alle de 11 rittdagene har vært i belgiske endagsritt.
– Resultatene har ikke vært de samme hele veien men det har fortsatt vært gode ritt. Så jeg tar med meg det positive derfra. Vi reiste ikke ned hit med toppa form til Omloop Het Nieuwsblad. En del av planen var jo å kjøre seg i form i rittene. Så det viser at vi har truffet der og det er hyggelig å se.

Talentenes utfordring på kvinnesiden

En 20. plass skaper sjeldent store overskrifter i de fleste idretter. Men for kvinnelige syklister er slike prestasjoner et viktig tegn på at man begynner å ta stegene.
For kvinnelige og mannlige sykkeltalenter er veien til toppen svært ulik. Gutta gjør seg ferdig med junior-nivået før de går videre til U23-nivå. Så kommer til slutt det siste steget opp til senior-nivå.
De aller fleste mannlige talentene følger denne stigen fra trinn til trinn.
Hos kvinnene finnes ikke noe trinn mellom junior og senior. Etter at Lutro fulførte sin siste juniorsesong i 2018 ble hun dermed kastet rett inn i seniorrittene.
– Det er tøft, men det er som det er. Enten må man finne seg i det eller så må man finne seg noe annet å gjøre, humrer Lutro.
– Jeg tror vi har vært veldig heldige i laget der at de er veldig bevisste på det. De gir oss oppgaver som passer vår unge alder og har forståelse for at det mangler ett steg her, fortsetter 21-åringen som nå er inne i sin tredje sesong som senior.
Saken fortsetter under videoen.

Har prøvd å snu pandemien til sin fordel: – Vi skal takle dette best

Fra tenåringer til verdensmestere

I 2018 avsluttet hun sesongen i junior-VM i Østerrike i konkurranse med jevngamle talenter i slutten av tenårene.
Det neste rittet hun syklet var Omloop Het Nieuwsblad som startet 2019-sesongen. Side om side med Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Chantal van den Broek-Blaak og resten av verdenseliten.
– Det er nesten ikke bare to steg opp, men fem steg opp på en gang. Vi er heldige som har fått mange WorldTour-ritt som jo blir de tøffeste rittene og. Det er ikke bare senior, men mot de beste i verden, forklarer Lutro.
Men selv om nivåforskjellen kan oppleves som i overkant røff fra utsiden, så ser Stavanger-jenta bare på det som en utfordring.
– Man må finne det positive i rittet annet enn resultat. De første årene klarere man ikke å kjøre inn de største resultatene, så man må på en måte finne en følelse av oppnåelse i andre ting. Som for eksempel det å kjøre i felt, aktiv kjøring og sånne ting. Så det tror jeg har vært veldig viktig for å ikke bli demotivert.
– Man går fra å prøve å vinne et ritt til å nesten ikke helt være med en gang. Når man da heller sier at «ja, men i dag gjorde du det og det kjempebra» så tror jeg det er med på å holde deg oppe. Man ser at det er langt opp til de beste, men det føles ikke uoppnåelig. Det gir motivasjon.
Delmål, fokus på arbedisoppgaver og progresjon har fått Lutro nærmere. År etter år, ritt etter ritt. Stadig kryper hun nærmere de aller beste.
20. plass i Brabantse Pijl var neste steg på veien. Om et år eller to er det plutselig topp 10 hun kjemper om. Da er man ikke langt unna podiet.
Og da kan man begynne å håpe på seier.
Tour de France
Tour de France bryter med 119 år lang tradisjon
30/11/2022 KLOKKEN 12:06
Arctic Race of Norway
Neste års Arctic Race-løype er klar – avsluttes på Nordkapp
30/11/2022 KLOKKEN 11:07