Av og til er det enkelte talenter som skiller seg ut ekstremt tidlig. Talenter som dominerer fullstendig i de aldersbestemte klassene.
Per Strand Hagenes virker å være et slikt talent. Gjennom 2021-sesongen har unggutten vunnet en imponerende rekke med sykkelritt.
I en noe amputert sesong for sykkeljuniorene har Hagenes vunnet begge de to NationsCup-rittene, i Ungarn og Tsjekkia, som har blitt arrangert sammenlagt. Det er å regne som en slags verdenscup for juniorene.
Sykling
Fremtiden til Boasson-Hagen avklart
21/10/2021 PÅ 13:57
Sandnes-syklisten har også tatt fire etappeseirer, sitt andre NM-gull som junior og sølv i EM. I sistnevnte havnet Hagenes i undertall da gullkampen sto mellom ham selv og to franskmenn.
På fredag skal 18-åringen fra Sandnes ut på gulljakt i juniorenes landeveisritt i sykkel-VM i Belgia
– Han har jo vunnet de to NationsCup-rittene som har vært og han har vunnet etapper. Per er veldig, veldig sterk. Han har vunnet både de hardeste etappene og de flateste etappene. Så det er jo vanskelig å ikke se på Per som den største favoritten, konkluderer landslagslederen for juniorgutta Kai Lexberg overfor Discovery.
Ingenting skjer uten motstand i toppidretten. Lexberg vet at også andre nasjoner har sylskarpe kandidater til medaljekampen.
– Vi vet at estlenderne har noen veldig gode spurtere som tok oss på noen av etappene i Ungarn. Belgia er på hjemmebane med et enormt press, men de har gode ryttere. Frankrike har gode rytter og Tyskland har en rask og sterk rytter. Så det blir jo vanskelig, men det er ikke noe tvil om at Per er spesiell og at han er veldig veldig sterk, beretter Lexberg.

En komplett pakke

At Per Strand Hagens har et unikt idrettstalent er utvilsomt. Det har han vist på flere arenaer. I januar 2020 vant han blant annet med ski på beina i et NorgesCup-renn for juniorer.
– For det første så har han en fysikk som gjør ham veldig god. Han har vist at han kan vinne NorgesCup i langrenn. Han har en fysisk motor som ikke veldig mange har og et høyt O2-opptak, forklarer Lexberg.
– Han har et ekstremt vinnerinstinkt, så han har veldig mye av det som skal til. Og så er han smart. Han er en intelligent fyr som skjønner hva det handler om. Det er jo en helt unik kombinasjon egentlig. Uansett hvordan det går i morgen så tror jeg Per kommer til å bli en god syklist.
At sykkel blir veien videre er allerede etablert for Hagenes. 18-åringen har allerede signert for Jumbo-Visma Development Team, som er utviklingslaget til World-laget med nesten samme navn.

Forventer kaos-ritt

Selv om mange regner Hagenes som fredagens største favoritt, så påpeker Lexberg at juniorrittene ofte kan ta uventede vendinger. Det gjelder i ekstra stor grad i en hektisk løype med litt belgisk brostein.
– Jeg har akkurat vært og sett løypa nå. Den ser litt lettere ut enn det jeg hadde trodd. I et juniorfelt blir det ofte litt kaos, så man skal ha litt flaks også i en løype som det her i morgen for du skal holde deg unna trøbbel. I junior-VM så vet vi det ofte er mye trøbbel, humrer Lexberg. Han snakker av erfaring.
– Vi har vist tidligere i år at vi har vært der oppe og kriget. Hva det holder til får vi se i morgen når vi teller opp, men jeg har jo forhåpninger og er jo spent. Så jeg håper vi skal være med og kjempe om medaljer. Det sier jo gutta selv også, så da må vi jo legge lista deretter.
Med på laget er også Stian Edvardsen-Fredheim (Glåmdal SK), som trolig blir Norges kort i en spurt, Ola Sylling (Ringerike SK), Trym Brennsæter (Glåmdal SK) og Sebastian Larsen (Ringerike SK).
De har alle solide resultater å vise til i 2021, men på fredag er det ingen tvil om at Hagenes er det beste norske kortet.
– Det er mye som kan gjøre at det ikke blir gull. Men Per uten teknisk uhell og uten velt gjennom det rittet her har jo vist at han er der et eller annet sted på slutten. Om det holder til gull eller om det holder til 15. plass det vet vi ikke. Men jeg tror jo han er der og så får vi gjøre så godt vi kan.
Sykling
Stenberg invitert til banesyklingens Champions League
19/10/2021 PÅ 13:36
Sykling
Kvinnen bak Tour de France-massevelten slipper trolig fengsel
14/10/2021 PÅ 16:26