• Følg Uno-X i Grand Prix Samyn tirsdag fra 15:00 på discovery+
Det nasjonale styringsorganet for sykling i Australia, AusCycling, støtter seg bak oppfordringen til den internasjonale olympiske komité (IOC) og den australske olympiske komité (AOC) om å eksludere russiske og hviterussiske utøvere.
Sykling
NÅ: Se lagpresentasjonene til Tour de France
3 TIMER SIDEN
Når sykkel-VM går av stabelen i Wollongong, Australia i september, skjer det uten både russere og hviterussere. Iallfall ser det slik ut på dette stadiet, melder Cyclingnews.
På spørsmål fra sykkelavisen, svarer AusCycling følgende:
«Vi støtter IOC og AOC sine beslutninger om russiske og hviterussiske arrangementer og landslag. Vi har gjort oss en oversikt, og ingen av våre utøvere vil delta i konkurranser i de landene.»
«Det eneste arrangementet i Australia i år som kan involvere Russland og Hviterussland, er VM i Wollongong i september. Vi vil ha pågående dialog med UCI og andre organisasjoner, men på dette stadiet, og i samsvar med IOC, AOC og andre australske sporter, vil ingen russiske eller hviterussiske landslag få lov å konkurrere.»
Det var nytt for Jan-Oddvar Sørnes, president i det norske sykkelforbundet.
– Nei det har jeg ikke sett, sier han til Discovery tirsdag formiddag og følger opp:
– Det er en samlet idrettsbevegelse som tydelig tar avstand til handlingene i Ukraina fra Russland og Hviterussland. At idretten reagerer med utestengelse både støtter og har vi forståelse for.
– Hvis det skulle skje endringer, så føler jeg meg sikker på at de også da vil ta kloke beslutninger, legger presidenten til.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Håper VM-stuntet be lagt merke til: – Aldri hatt så høy puls

Sørnes opplyser om at han vil få bedre oversikt over situasjonen fortløpende.
– Det er forventet at vi får vite mer når det europeiske sykkelforbundet skal ha kongress til helgen, men det er godt å se at IOC og andre har vært tydelige og tidlig ute med å ta avstand, forteller han.
– Det viktigste er at vi har forutsigbarhet, jo tidligere man vet, jo bedre er det for utøverne.
Verdensmesterskapet i Wollongong vil være den første sykkelkonkurransen som arrangeres i Australia siden januar 2020, som følge av landets koronarestriksjoner.

Russisk-støttet lag utestengt fra Tour of Norway

I går kom nyheten om at Tour of Norway utestenger det russisk støttede laget Gazprom - Rusvelo fra rittet som går i mai.
– Det er helt utenkelig å ha de på startstreken fordi de er finansiert av de samme som finansierer det Putin holder på med i Ukraina, sa rittdirektør Roy Hegreberg til TV 2 mandag.
Det påvirker den norske syklisten Eirik Lunder, som representerer laget. Sykkelpresident Sørnes føler med Lunder, men støtter allikevel arrangørens beslutning.
I en pressemelding fra sykkelforbundet søndag skriver nemlig presidenten at det «i likhet med NIF er NCFs klare mening at russiske og hviterussiske utøvere ikke skal delta i internasjonale idrettsarrangementer utenfor Russland og Hviterussland, samt at russiske og hviterussiske idrettsledere suspenderes fra sine internasjonele posisjoner.»
Samtidig oppfordres det til at «andre internasjonale idrettsorganisasjoner, herunder IOC, UCI og UEC», skal innta samme standpunkt.

Den russiske stjernen med markering mot invasjonen av Ukraina

– Vi støtter forslaget fra hockeyforbundet, som sier at russiske utøvere som spiller for norske lag, ikke skal sanksjoneres mot. Det prisippet er godt, mener sykkelpresidenten.
– Så er det slik at Eirik representerer et russisk lag og blir rammet av det. Det er selvfølgelig veldig synd for han, sier Sørnes.
Tour de France
Norsk duo klar for Touren – testet negativt for korona
8 TIMER SIDEN
Tour de France
Sjefen til Tour de France-favoritt koronasmittet to dager før starten
11 TIMER SIDEN