Populære sporter
All sport
Vis alt

Slik kan Alexander Kristoff vinne Milano-Sanremo igjen

Theis Magelssen

Oppdatert 19/03/2021 klokken 17:39 GMT+1

UAE Team Emirates-kapteinen beskriver sin perfekte rittutvikling.

Alexander Kristoff

Foto: Getty Images

Det er flere faktorer som gir Milano-Sanremo en spesiell plass i mange sykkelhjerter.
Vårklassikeren, bedre kjent som La Classicissima, er et av sportens fem monumenter. De hardeste og lengste rittene med dype historiske røtter.
Franskmannen Lucien Petit-Breton vant den premiere-utgaven i 1907 på spesielt vis.
Hans italienske lagkompis Giovanni Gerbi, et problembarn kjent som Den Røde Djevelen, grep tak i trøya til franske Gustave Garrigou da de to nærmet seg målstreken sammen med Petit-Breton.
Sistnevnte grep sjansen og stakk av gårde.
Mang en spesiell duell har siden den gang utspilt seg på oppløpet i kystbyen Sanremo. Et drøyt århundre med sykling har fulgt etter den kontroversielle avslutningen på 1907-utgaven.
Kanibalen Eddy Merckx har krysset målstreken først flest ganger med syv triumfer på ti forsøk fra 1966 til 1977.
Sett denne? Saken fortsetter under:
picture

Her knuser Kristoff resten av hovedfeltet

Den første norske

Lørdagens utgave av vårmonumentet er den 112. i rekken. Én norsk vinner har det blitt på de 111 foregående utgavene.
En kald og våt vårdag i 2014 samler feltet seg på de siste kilometerne før målstreken i Sanremo.
Det sveitsiske tempo- og klassikerfenomenet Fabian Cancellara får et uhyre bra trøkk i spurten. Han er raskere enn de aller fleste av spurterne denne lørdagen.
Men en rød hjelm, på snei, vagger fra side til side og siger forbi. Alexander Kristoff skriver norsk sykkelhistorie noen sekunder senere.
Den aller første norske seieren i et av sportens fem monumenter. Siden har Kristoff kjempet i fronten av Milano-Sanremo flere ganger. Nærmest en ny seier ar han allerede året etter triumfen, i 2015, da han tok andreplassen bak John Degenkolb.
På Kristoffs ni deltakelser i Milano-Sanremo har Stavanger-syklisten vært topp ti hele seks ganger.

Småsyk, men formsterk

Torsdag meldte flere norske medier, blant annet Landevei og TV2, at Alexander Kristoff var småsyk et par dager før årets første store mål.
Fredag morgen, 24 timer før start, er status uendret.
– Det er egentlig det samme. Jeg er litt forkjøla, men det er mest i nesa som pleier å være et godt tegn, forteller Kristoff overfor Eurosport.no.
Vanligvis er kanskje ikke forkjølelse et godt tegn, men for Kristoffs del er det et kjent symptom. Det betyr ofte at han er i rute. Å toppe formen er å balansere på en stram line. Kroppen skal tynes og presses.
– Jeg føler ofte jeg er i bra form når jeg er litt sjanglete, så da begynner kanskje kroppen å nærme seg toppslag. Jeg føler ofte jeg kjører bra når jeg har litt tendenser til forkjølelse, konstaterer den seige 33-åringen.
  • Lørdagens Milano-Sanremo ser du på discovery+
Det er dog én ting som gjør UAE Team Emirates-kapteinen litt usikker. Før lørdagens dyst langs Italias kyst har Kristoff kun 14 rittdager å vise til i 2021. Da han vant i 2014 var tallet 22.
Kun i den meget spesiell fjorårssesongen, da Milano-Sanremo gikk i august, var antallet rittdager for Kristoff under 20 før La Classicissima.
Paris-Nice i år var dermed ekstra viktig.
– Jeg føler jeg fikk tatt ut det jeg trenger. Det er ofte det jeg trenger, å få kjørt hardt i et etapperitt. Sånn sett så tror jeg det var det jeg trengte. Jeg føler jo kanskje jeg har hatt litt for få ritt i forhold til hva jeg helst skulle ønsket og hadde planlagt. Jeg har gjort det tidligere år, beretter Kristoff.
– Men sånn har det vært for mange som skal kjøre de samme rittene, så det får jeg ikke gjort noe med.

Kristoffs perfekte rittutvikling

299 kilometer venter på lørdag. Intet ritt på proffkalenderen er lengre. Alt av avgjørelser skjer på de siste to milene, men i timene som leder til Sanremo skal grunnarbeidet legges.
– Det blir egentlig bare å spare krefter og ikke gjøre for mye. Passe på ernæringen og sånt. Det pleier egentlig ikke å være så veldig styr der. Det er mye transport i det rittet her, men det blir jo utmattende når det er så langt, forteller Kristoff.
Men så kommer de to beryktede bakkene: Cipressa og Poggio. Ingen av dem er spesielt lange. I et vanlig sykkelritt ville de blitt neglisjert. Men etter over seks timer, nærmere syv, på to hjul kan selv to små kamelpukler skape utskillelse.
Cipressa måler 5,6 kilometer med 4,1 prosent, mens Poggio er 3,7 kilometer med kun 3,7 prosent.
  • Lørdagens Milano-Sanremo ser du på discovery+
Men når de aller beste trykker til, så er den mer enn bratt nok. Det er bare 5,5 kilometer til mål fra toppen.
Så er spørsmålet. Hva skal til for at Kristoff nok en gang går til topps i Milano-Sanremo?
Slik beskriver han selv det perfekte scenario fra Poggio og inn.
– Det må jo bli at de beste kanskje begynner å se litt på hverandre. At de ikke samarbeider helt og at vi kommer tilbake.
– Jeg klarer jo ikke henge med Van der Poel og Van Aert og de aller raskeste over Poggio. Det blir jo kanskje å håpe på litt mye, så det forventer jeg ikke at jeg klarer. Men jeg får kanskje håpe at noen andre på laget kan klare å bite seg med dem.

Favoritt-trioen

Det er nettopp Mathieu van der Poel og Wout van Aert som mange peker på. Belgiske Van Aert vant i fjor, mens nederlandske Van der Poel har vært dominant den siste tiden. Om de angriper på Poggio, så er det få som er kapable til å følge. Julian Alaphilippe er en av de få.
De tre trekkes fram av de fleste eksperter som de tre største favorittene. Ingen av dem pleier å vente på spurten.
– For min del så håper jeg at den gruppa som er litt større, som jeg pleier å sitte i rett bak, kan komme seg opp igjen i år. Det var jo sånn jeg vant det året jeg vant at den gruppa samlet seg og kjørte om seieren.
I 2014, 2015 og 2016 endte Milano-Sanremo i spurt fra et redusert felt. Men så har offensive krefter tråkket til i årene etter. Michal Kwiatkowski slo Peter Sagan og Julian Alaphilippe i 2017, mens Kristoff tok spurten i feltet fem sekunder etter den offensive trioen.
Vincenzo Nibali vant i ensom majestet året etter før Alaphilippe vant fra en gruppe på ti ryttere i 2019. I fjor var franskmannen først over Poggio, men bare noen sekunder bak fulgte Wout van Aert. Belgieren vant spurtduellen mellom de to.
picture

Her avgjøres Milano-San Remo

De samme rytterne, pluss Van der Poel, er ventet å spille hovedrollene også i år. Kristoff selv sikter seg ikke inn på noe resultatkrav for å være fornøyd.
– Det er vanskelig å si med resultat sånn sett. Jeg tenker egentlig ikke på det, humrer Kristoff.
– Det kommer helt an på hvordan det blir kjørt. Men jeg ønsker å være med i rittet i den gruppa bak. Henger jeg med i den, og spurter bra fra den gruppa, så er jeg veldig fornøyd. Da kunne jeg ikke gjort noe mer uansett og har kjørt et veldig bra ritt. Så er det litt opp til rittet om det blir en 10. plass, 7. plass eller 1. plass. Det kan bli hva som helst.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame