• Gjenopplev OL, «Kampene vi husker» fra Eliteserien og store tennisøyeblikk på Dplay: Se vårt sendeskjema
Av Carl Fredrik Hagen (bilde med tillatelse fra Hagen/Facepeeters)
Våren er endelig kommet til Østlandet. Dette er noe som settes stor pris på hver eneste dag. Fuglene synger, asfalten er tørr, gresset blir grønnere og den kalde morgenluften blir fort varmet opp av en stekende sol litt utpå dagen. Dette med vårfølelsen er noe ekstra spesielt for meg og andre syklister i Norge, mye fordi vi sykler ute hele året. Vi har nå lagt bak oss en lang vinter med kulde og snø. Årets vinter var av den snille sorten, heldigvis. Men likevel må det ved sykkeltrening på vinteren tas endel flere forhåndsregler, utstyret må tilpasses, mentaliteten er annerledes og det krever en del erfaring for å få det komfortabelt.
Sykling
Fremtiden til Boasson-Hagen avklart
I GÅR PÅ 13:57
Jeg har alltid likt å trene ute, uansett årstid og temperatur. Utstyret må bare tilpasses og hodet må være forberedt på de utfordringene man kan møte på de forskjellige tidene av året. De første årene jeg syklet ute på vinteren gikk jeg på mange smeller. Jeg frøs på tærne, jeg frøs på fingrene, jeg frøs på overkroppen. Alt var kaldt og veldig ubehagelig. Innimellom gikk det vel så langt at jeg kan trygt si det var på grensen til helsefarlig. Men etter hvert som jeg fikk flere timer på sykkelen ute, testet nye bekledningsalternativer og fikk mer erfaring, ble det bedre og bedre. Jeg lærer stort sett av mine feil. Denne vinteren hadde jeg ikke veldig mye ubehag eller forfrysninger som følge av feil valg av bekledning eller utstyr. Jeg mener det er helt avgjørende å holde varmen og være erfaren for å få godt utbytte av å være proffsyklist i Norge midtvinters.
Jeg er en type som fryser veldig lett. Spesielt på fingre og tær. Alltid når det er under 0 grader sykler jeg med tykke fjellvotter. Ull innervott, og Gore-Tex vann-/vindtett yttervott. Da holder jeg meg varm. På føttene bruker jeg også ved samme temperatur alltid varmesåler. Disse sålene er jeg utrolig glad i, og har hatt de siden 2014. Et «must» om du fryser lett på tærne og ønsker å være god og varm. Batteripakken er såpass bra at den holder til en 6 timers langtur. Utenpå skoene er det doble skotrekk som gjelder. Enten neoprenetrekk med regntrekk over. Eller skikkelig tykke og fôrede vinterskotrekk. Alternativt funker det også med en ullsokk over skoene som innerste lag. På resten av kroppen er det vindtett og foret vinterbukse, samt vindtett og fôret vinterjakke med en tykk og god supertrøye innerst. Da holder jeg meg varm. Det med vindtett front er helt avgjørende da den faktiske nedkjølingen på sykkel i fart er mye større enn hva gradestokken viser. Ha også alltid ekstra hansker og trøye med på lommen i tilfelle. Og husk nok mat. Kroppen trenger karbohydrater i kulda. Går du tom for det, så fryser du også mye raskere.
Mine kollegaer i Lotto Soudal er definitivt ikke vant med vintersykling slik vi bedriver her oppe i Norge. De fleste bor i Belgia, men jeg har også lagkamerater som bor i behagelig klima sørover i Europa. De ser på det som «galskap» å sykle ute i Norge om vinteren og skjønner ikke alltid hvordan det er mulig å klare å kjøre langturer i snø, is og kulde. Jeg har mange ganger forsøkt å berolige dem med at «det er null stress». Bare ha nok klær og piggdekk på cyclocrossen eller terrengsykkelen, så går det kjempefint. De synes det er facinerende. Jeg har fått mange spørsmål: «Tryner du ikke hele tiden på sykkelen når veien er dekket av snø og is?». «Hvordan er det mulig å sykle 6t i minusgrader uten å fryse av seg alt av edle deler, fingre og tær?». «Hva gjør du når det snø? Brøytes veiene?». Og jeg kunne nevnt enda fler. Mange er uvitende om hvordan vinteren fungerer her. Og ikke minst, hvilke muligheter som finnes. Bare man bruker erfaring, liker å ha det litt ukomfortabelt og er oppvokst med de forholdene som vi finner her.
For meg er vinteren veldig fascinerende. Det å sykle ute i total «whiteout» en kald januardag på småveier dekt av snø og is, uten trafikk og bare se frostrøyken fordampe etter hvert åndedrag er en fantastisk opplevelse. Jeg elsker vinteren. Men jeg elsker også sommeren. Jeg liker variasjonen med alle årstidene. På vinteren har jeg følelsen av at hele landskapet ligger i hi. Det er så stille. Innimellom kan jeg på langtur stoppe langs en øde landevei langt utpå bygda, i Indre Østfold eller Follo, og bare se rundt meg og nyte stillheten. Det er ikke en lyd. Kun lyden av de over 400 piggene i dekkene som setter sitt feste i isen når jeg tråkker igang igjen. Det er en deilig følelse. Men alt til sin tid. Nå er jeg veldig glad vi både har lysere dager, høyere temperaturer, mindre bekledning og piggdekk er byttet ut med 25mm racerdekk.
Dessverre er fortsatt alt av sykkelritt satt på vent, og vi har ingen info om når sesongen kan starte opp igjen. OL er også blitt utsatt til neste år, og det betyr at veien til OL for min del tar litt lengre tid enn først planlagt. Bloggen her tar en liten pause, men jeg håper å komme tilbake igjen når ting får normalisert seg igjen. Inntil da, så kos dere på sykkelen, pass på hverandre, hold avstand og nyt vårsolen.
Sykling
Stenberg invitert til banesyklingens Champions League
19/10/2021 PÅ 13:36
Sykling
Kvinnen bak Tour de France-massevelten slipper trolig fengsel
14/10/2021 PÅ 16:26