Gjennom to år som WorldTour-proff i Dimension Data og NTT så fikk man ikke se mye til Rasmus Fossum Tiller i fronten av sykkelrittene.
Ringebu-syklisten ble stort sett brukt som hjelperytter og tråkket kun inn til ett eneste individuelt topp ti-resultat på de to årene som proff på øverste nivå.
Sykling
Tidligere sykkelstjerne drept i ulykke
30/11/2022 KLOKKEN 15:19
Veien gikk hjem igjen til Norge og et hardt satsende Uno-X, som ville ha Tiller som en av sine ledere. Det har gitt avkastning. I det 25-åringens første sesong for det norske Pro-laget drar seg mot slutten er han oppe i ti topp ti-plasseringer.
Den første internasjonale proffseieren har han også tatt. På søndag er han et av de beste kortene til Uno-X i WorldTour-rittet Eschborn-Frankfurt.
– Jeg har nok alltid hatt det i meg i Dimension Data og NTT og, men aldri klart å vise det helt der. I år så har jeg fått muligheten litt tidligere og da hjelper det på selvtilliten å få det resultatet i Le Samyn ganske tidlig på sesongen og å kjenne at jeg har nivået inne fra start.
I det belgiske endagsrittet Le Samyn, Tillers andre rittdag i 2021, så han ut til å være på vei mot seier. Men til slutt kom superspurter Tim Merlier forbi og tok triumfen foran Uno-X-rytteren. Men bekreftelsen var uansett fin å få.
– Det hjelper veldig på selvtilliten, så får jeg to og tre resultater og da begynner ballen å rulle. Jeg får flere muligheter og du tar sjansen i større grad når du kjenner at du er i form og vet at laget stoler på deg hvis du havner i en god gruppe. Det er en ball som har rullet litt gradvis det at jeg både har fått mer tillit fra lagets side og også fått mer selvtillit selv.
Erfaring ga seier
Tillers karrierepil har pekt stødig oppover i hele 2021. Etter en ugunstig rittutvikling reddet han inn en 5. plass i franske Tro-Bro Leon før det ble 3. plass noen dager senere i Tour de Finistère.
– Det var en veldig bra periode den våren her. Jeg kjente meg som en av de sterkeste i feltet i Tro-Bro Leon egentlig. Det var litt synd det endte som det gikk der. I Tour de Finistère åpnet jeg kanskje spurten litt for sent, som gjør at jeg kanskje ikke tar seieren der.
Noen uker senere kom en ny finale i belgiske Dwars door het Hageland. På de siste kilometerne kjempet Tiller mot World-ryttere som Yves Lampaert og Danny van Poppel. I den siste bratte bakken før målgang tok Tiller kontrollen selv.
– Jeg tar med meg alle de erfaringene fra tidligere ritt inn i Het Hageland og klarer å time det der. Det er selvtillit og enda mer erfaring i de finalene som gjorde at jeg klarte å komme først den dagen.
Høstformen intakt
I høst har Tiller fortsatt på liknende vis med flere toppresultater. Senest med 5. plass i et Antwerp Port Epic der han var svært uheldig med flere punkteringer og så en 6. plass i et beinhardt GP de Wallonie.
– Jeg trodde egentlig den finalen var for hard for meg. Vi kjørte gjennom på trening dagen før og da sa jeg til laget at jeg tror det blir for tøft. Jeg vil nok heller være med og kjøre en tidligere finale og satse på en mindre gruppe til mål enn at jeg gambler på å spurte på slutten.
– Jeg følte kanskje den var hakket for tøff. Men sånn som rittet utviklet seg så virket det som om det kostet for alle. Så jeg gjorde en ganske bra spurt egentlig med tanke på hvor sliten jeg var i bunnen av bakken. Jeg trodde egentlig ikke at jeg hadde en topp ti inne.
Håper på tidlig finale
Liknende takter håper Tiller på i søndagens Eschborn-Frankfurt. Det tyske endagsrittet har ofte endt i spurt fra et redusert felt, som fire ganger har endt i seier til Alexander Kristoff.
Selv håper Tiller på enda mer utskillelse på søndag.
– For min del passer det egentlig bra om det blir en litt mindre gruppe. Det passer meg jo bedre enn om det blir en gruppe på 40-50 mann inn. Men det er vanskelig å si. Jeg så på Instagram at BikeExchange har sagt de ikke kommer til å vente på en spurt, men vil kjøre offensivt. Så de er i hvert fall gira på å ikke vente, beretter Uno-X-kapteinen.
– Jeg føler formen min er så god nå at det er en fordel hvis det blir kjørt hardt og at det blir en mindre gruppe til mål. Så blir det uansett en bra gjennomkjøring før neste helg. Jeg føler det er mulig å kjøre topp tre på en veldig god dag. Men da må man selvfølgelig treffe i spurten og med gruppa man er i.
Etter søndagens tyske endagsritt går veien tilbake til brosteinslandet og VM i Belgia. Der skal Rasmus Fossum Tiller sykle senior-VM for aller første gang.
Tour de France
Tour de France bryter med 119 år lang tradisjon
30/11/2022 KLOKKEN 12:06
Arctic Race of Norway
Neste års Arctic Race-løype er klar – avsluttes på Nordkapp
30/11/2022 KLOKKEN 11:07