Et av verdens mest pittoreske sykkelritt finner sted i hjertet av Toscana, en lørdag i mars. Denne lørdagen nærmer seg.
Den forjettede målstreken i det italienske endagsrittet er plassert midt på Piazza del Campo, midt i byen. Samme sted huser også hesteløpet Palio di Siena, så rytter-yrket er ingen fremmed jobb i Siena.
Sykling
EM-uttaket er klart: – Bygger laget rundt Kristoff
04/08/2022 PÅ 10:41
Den mannen og den kvinnen som triller først inn på plassen på lørdag blir vinneren av Strade Bianche, eller hvite veier som det ville hett på norsk. Oppkalt etter de hvite grusveiene som deler av den italienske klassikeren sykles på.
Annemiek van Vleuten har dominert kvinnenes ritt de to siste årene. Nederlenderen har kommet alene inn på Piazza del Campo to år på rad. Hun er den eneste syklisten, uansett kjønn, som har vunnet Strade Bianche to år på rad. På lørdag jakter hun sin tredje strake seier.
Movistar-rytteren har en norsk lagvenninne som gjør sin sesongdebut i samme ritt. På kort tid har Katrine Aalerud rukket å bli godt kjent med kvinnen som har vært verdens beste syklist de siste årene. De fant tonen med en gang da de begynte å trene sammen i vinter.
– Vi er faktisk ganske like. Vi har det veldig gøy sammen, men så er vi begge slik at vi trives med å ha alenerom og å ha litt alenetid. Men når vi først er sammen så har vi like god, eller dårlig, humor så det går veldig greit. Vi har ganske tørr humor, flirer Katrine Aalerud overfor Eurosport.no.
Samme humor og samme døgnrytme. Det ble perfekt match gjennom mange treningsturer sammen på Tenerife.
– Vi er ikke A-mennesker, så vi prater ikke så mye sammen på morgenen, men skravla går når vi trener og på ettermiddagen. Så det passer perfekt.
(Artikkelen fortsetter under):

Presser hverandre på trening

Annemiek van Vleuten er kjent som en beinhard syklist. Hun har vunnet VM både på tempo og fellesstart og stort sett alt annet som det går an å vinne. Og 38-åringen er fortsatt sulten på mer. Etter fjoråret signerte hun for Movistar-laget, som Aalerud har syklet for siden starten av 2020.
I Van Vleuten har Aalerud funnet en treningspartner som trives med liknende type trening og som lærer bort alt hun kan om å lykkes i sykkelsporten.
– Jeg har ikke trent så mye med Movistar-jentene før, men det er første gang jeg har funnet en som er litt lik meg treningsmessig. Vi trener ganske likt og det synes jeg er gøy. Vi kjører halvhardt og har det gøy når vi kjører intervaller og tør å le litt. Jeg synes det er gøy å ikke ta det altfor alvorlig selv når man kjører intervaller, forklarer 26-åringen fra Vestby.
– At det skal være sånn og sånn, men at man kjører litt på følelsen og tør å ha det gøy. Det synes jeg var litt morsomt at selv om hun er så seriøs, og litt eldre, at vi faktisk kan ha det gøy sammen på trening og tuller litt. Så det liker jeg.
Men tull og humor betyr ikke at det ikke er et solid treningsarbeid som er lagt ned. Annemiek van Vleuten er kjent for nettopp det, å trene beinhardt. Mer enn noen andre. Noe av den treningen har Katrine Aalerud fått ta del i. Og den norske treningspartneren henger bra med i intervallene sammen med kvinnen som nå er regjerende europamester.
– Når vi trener sammen så føler jeg at det blir god kvalitet. Fordi du ønsker å pushe deg litt ekstra fordi du vil jo ikke være dårligere enn den andre. Begge tenker sånn.
– Annemiek er jo selvfølgelig sterkere enn meg, men hun også føler at jeg er fin å trene med fordi vi lå og kunne knive og pushe hverandre. Det er ganske greit da. Det gjør jo at treningskvaliteten blir enda bedre at man pusher seg litt ekstra.

Lærer det hun trenger mest

Katrine Aalerud kom senere til sykkelsporten enn mange andre. Først etter fylte 20 begynte hun virkelig å satse på to hjul. Karrieren skøyt fart og i 2017, da 22 år gammel, fikk hun sjansen hos norske Hitec Products. Etter to år i danske Virtu Cycling ble det Movistar i 2020. Der har hun signert en ny kontrakt som knytter henne til det spanske WorldTour-laget ut 2023. Årets sesong er bare hennes sjette der hun virkelig har satset.
Læringskurven har vært bratt, men ingen har tvilt på det fysiske talentet til Katrine Aalerud. 26-åringen tåler mye trening og er pliktoppfyllende som få. Men å lære seg å sykle sykkelritt kan ta tid.
Også der kan Annemiek van Vleuten være en døråpner. Det har Aalerud allerede merket.
– Hun er veldig flink til å stille direkte spørsmål og det liker jeg veldig godt. Hun utfordrer meg mentalt. «Hvorfor tenker du sånn, hvorfor mener du det er riktig» og sånne ting. Det hjelper meg veldig mye. Det er jo min svakhet, det mentale spillet i sykkel og det rittmessige, forteller den eneste norske rytteren i Movistar.
– Det liker jeg veldig godt at hun ønsker å lære meg. Hun sier sånn «så lenge du er mottakelig og ønsker å lære» så har hun ikke noe imot å lære bort. Men det må være gjensidig, sier hun. Det er litt ta og gi i et sånt forhold, og det føler jeg vi klarer bra.

Kan få muligheten i Strade Bianche

Lørdag sykler de to treningsvenninnene for samme lag for første gang.
Annemiek van Vleuten åpnet sesongen i Omloop Het Nieuwsblad. Hun vant rittet i ensom majestet i 2020, men i år satt hun feilplassert på feil tidspunkt. Feltet sprakk opp og Movistar-kapteinen ble til slutt nummer 21.
Revansjelysten bør være der, med andre ord. Men det er ingen stjernenykker i Van Vleuten. Lagets beste går alltid først.
– Annemiek er ikke en sånn som sier at vi skal kjøre for henne. Hun vil ikke at vi skal bruke opp ryttere bare for å bruke de opp. Hun liker egentlig å ha flere kort å spille på. Selvfølgelig når hun først slår til så gir hun alt der og da. Det er det som gjør det vanskelig for folk å kjøre henne inn igjen. Det er bare til fordel for oss at de må holde øynene på henne. Vi må jo prøve å gå inn med den mentaliteten at vi skal vinne rittet, for Annemiek har jo vunnet det tidligere, konstaterer Aalerud.
For hennes egen del melder den norske syklisten om en god følelse før hun gjør sin sesongdebut for Movistar.
– Jeg føler jeg har hatt en veldig god høydesamling på Tenerife. Og så har jeg hatt to uker nå med litt rolig og noen innslag av hardere økter. Det har vært overraskende bra. Jeg føler ikke kroppen min har fungert så bra som den gjør nå på lenge. Jeg føler meg i bra slag i hvert fall. Det er gøy.
Gøy kan 2021 også bli for norske sykkelfans. Katrine Aalerud har tatt steg for steg og har allerede begynt å kjempe blant de beste i flere av sykkelsportens største ritt.
Kanskje kan samarbeidet med Annemiek van Vleuten gjøre at kampen om å komme seg inn på topp ti blir til kampen om podiet.
Da snakker vi plutselig om at Katrine Aalerud kjemper om seieren i de største rittene. Med mindre Annemiek van Vleuten bestemmer seg for å angripe selv.
Sykling
Uno-X signerer tidligere verdensmester
02/08/2022 PÅ 09:10
Sykling
Sykkelstjernen «vender hjem»: – Han er evig ung
01/08/2022 PÅ 19:45