Sykling

– Jeg satt og gråt gjennom alpene!

Del dette med
Kopiere
Del denne artikkelen

Thor Hushovd

Foto: Scanpix

AvKristian Oma
02/04/2020 på 09:09 | Oppdatert 10/04/2020 på 18:50

Mens tårene trillet, og smerten var på grensen av det forsvarlige, la også Thor Hushovd grunnlaget for det som ble karrierens sterkeste opplevelser.

  • Gjenopplev norske sykkelbragder gjennom hele påsken på Eurosport Norge og Dplay! Sikre deg tilgang her.

– I 2006 vant jeg siste etappe av Tour de France, på Champs Elysees. Da hadde jeg slitt meg gjennom to uker, bokstavelig talt grått meg gjennom Pyreneene og Alpene. Og det å finne en siste lille formtopp akkurat der og da – det er det som smaker aller best.

Sykling

Kristoffs trener før klassikeren – har ikke de største forventningene

FOR 2 TIMAR SIDAN

Ekstrem smerteterskel

Thor Hushovd forteller om sine ekstreme opplevelser i Eurosport Norges serie Norske Sykkelbragder. En karriere som blant annet endte med utrolige ti etappeseire i Tour de France, og et VM-gull i Australia.

  • Se episoden med Thor Hushovd her!

– Når jeg hadde vært helt i kjelleren, klarte jeg også å nullstille. Det å klare å slå tilbake, når man får ut alt av kropp og hode, det er kanskje den beste følelsen en toppidrettsutøver kan ha. Det er ikke nødvendigvis at det handler om resultatet – men hvordan en får det til – og hvor mye en klarer å prestere, forklarer Hushovd.

Hushovds trener Atle Kvålsvoll så tidlig en elev som hadde en ekstrem smerteterskel.

– Du må tåle smerte, og du må ha et enormt treningstalent hvis du skal bli best i verden. Thor ble sinna på meg hvis jeg mente han hadde gjort noe bra, som han selv ikke var fornøyd med. Så perfeksjonistisk var han, forteller Kvålsvoll.

VM-gull

Hushovd startet som spurter, og var på et tidspunkt trolig også verdens beste. Men da det britiske spurt-fenomenet Mark Cavendish presenterte seg, skjønte Hushovd at han måtte endre taktikk – og stil. Gjennom trening og samtaler med trener Kvålsvoll utviklet Hushovd seg til å bli en mer komplett rytter, og kunne etter hvert også konkurrere med de beste i klassikerne og på de tyngre etappene i Tour de France.

– Spesielt etappen til Lourdes i 2011, der jeg klatrer over Col d’Aubisque, et knallhardt fjell av høyeste kategori – var spesielt. Da kom jeg til mål alene, med VM-trøyen. Det blir ikke bedre enn det, forteller Hushovd.

Nordmannen bor nå i Frankrike, i Nice-regionen, sammen med sin kone Susanne og deres to barn. Fortsatt trener han regelmessig, men beskriver seg ikke som en treningsnarkoman. Når det kommer til karrierens største opplevelse er han ikke i tvil.

– Det var VM-seieren i 2010! En etappeseier i Tour de France er det ikke alltid det går «helt hjem», men da jeg vant VM forsto alle at jeg den dagen var verdens beste. Jeg ble da den første nordmann og første skandinav til å vinne et VM – og det ble en hyllest i etterkant som jeg satte enormt pris på, forteller Hushovd.

På den påfølgende idrettsgallaen vant han både årets navn, årets mannlige utøver – samt at han også fikk utøvernes pris.

– Da jeg startet med sykling var interessen ekstremt lav, men så fikk jeg være med på en vanvittig utvikling. Den anerkjennelsen som kom da betydde mye for meg, avslutter Hushovd.

Sett denne?

Sykkelfeltet: Radikalt Tour de France-forslag og vill vest i sykkelverdenen

00:47:56

Sykling

Kristoff og Bystrøm står over NM og EM

FOR 4 TIMAR SIDAN
Sykling

Stappfull sykkelmeny på Eurosport de neste månedene – se den komplette oversikten her

FOR 6 TIMAR SIDAN
Relatert
Sykling
Del dette med
Kopiere
Del denne artikkelen