I 2018 var han sykkelsportens aller heiteste talent. Egan Bernal vant flere ritt i sin første sesong som Team Sky-rytter, men i Tour de France var han hjelperytter.
Colombianeren var lojal og hjalp Geraint Thomas til gul trøye foran Tom Dumoulin og Chris Froome. Selv ble Bernal nummer 15.
Vuelta a España
Quintana trekker seg fra Vuelta a España
19 TIMER SIDEN
Neste år grep han sjansen selv, og vant Tour de France 2019, kun 22 år gammel.
Hvor mange Grand Tours-skulle Egan Bernal vinne? Hvor mange år ville han dominere sykkelsporten? Den type spørsmål stilte alle i sykkelsfæren.
Så begynte ryggproblemene.
Tour de France 2020 endte tidlig for Bernal som måtte stå av da smertene i ryggen ble for hemmende.
Senere fikk han påvist skoliose, altså skjevheter i ryggsøylen.
Problemene har roet seg, men fortsatt merker Bernal ryggen av og til. På tirsdag skal INEOS Grenadiers-kapteinen kjempe mot de andre favorittene på den første fjelletappen i Giro d’Italia 2021.

Superauraen er borte

Bradley Wiggins vet selv hva som skal til for å vinne en Grand Tour. Den britiske sykkellegenden vant Tour de France i 2012.
Han merker det er en annen stemning rundt Bernal nå i forhold til hva det var etter Tour-seieren i 2019.
– Det er første gang han har mistet auraen av å være uovervinnelig. Det er spørsmål rundt skjørheten hans i disse rittene nå, sier Wiggins til Discovery.
– Som en Grand Tour-vinner, så kan du nesten si at han har blitt degradert innad i laget når han sykler giroen og ikke touren, konstaterer Bradley Wiggins overfor Discovery.

Ikke kongen på haugen lenger

Etter tre år på rad i Tour de France ble Giro d’Italia det største målet for Bernal i 2021.
Trolig var han nok lysten på det selv også, men i INEOS Grenadiers er det Tour de France som gjelder. Der virker nå ryttere som Geraint Thomas og Richard Carapaz å strekke hodene sitt over Bernals i kapteinskampen.
– Du kan se på Geraint Thomas som er på krigsstien nå. Han har vunnet Tour de Romandie. Bernal sviktet grunnet skader i touren i fjor. Det er spørsmål rundt lederskapet i touren i det laget nå. Det virker som om det er Geraint Thomas igjen, spekulerer Wiggins.
Touren er neppe på programmet til Bernal i 2021. Men i Giro d’Italia har han muligheten til å tenne gnisten igjen.
Kanskje får han den uovervinnelige auraen igjen. Men Wiggins er ikke så sikker.
– Hypen rundt Bernal før dette rittet er ikke like stor som den ville vært for et år siden. Det stilles spørsmålstegn ved om ryggskaden ikke plager ham lenger, og rett og slett om han er i god nok form. Vi har egentlig ikke sett Bernal i ritt på ganske lenge.

Merker fremdeles ryggen

Innad er de forsiktig optimistiske i INEOS Grenadiers, men Bernal innrømmer overfor italienske La Gazzetta dello Sport at alt ikke er helt bra.
– Alt avhenger av hvilke svar ryggen min gir. Om alt går bra så vil jeg fokusere på sammendraget og å kjempe om den rosa trøya i Milano. Vi får se, dag for dag, fordi jeg har ikke syklet på to måneder. Det er ikke noe poeng å komme med falske lovnader.
– Jeg merker fortsatt noe i ryggen enkelte dager, men ting har blitt bedre den siste tiden og det blir bedre med litt mindre trening. Jeg håper alt er okey og at det holder seg borte hele giroen.
Den første skikkelige testen på om ryggen tåler ansvaret som INEOS-kaptein kommer på tirsdag, med den første klatreetappen i Giro d'Italia 2021.
Sykling
Slår tilbake etter Tour de France-disk: – Har aldri brukt stoffet
I GÅR KLOKKEN 17:37
Vuelta a España
Norsk stortalent tatt ut til Grand Tour: – Får være en av de store gutta
I GÅR KLOKKEN 16:46