I sykkelsportens 19 WorldTour-lag på herresiden er det totalt nesten 530 syklister. Av de 530 har kun 13 ryttere vunnet en Grand Tour.
Simon Yates er ett av medlemmene i den ettertraktede klubben. Briten vant Vuelta a España 2018, men det var egentlig en annen Grand Tour det året som så ut til å bli hans første.
Tour of Norway
Tour of Norway tvunget til endringer: – Det er den eneste måten
21 TIMER SIDEN
Team BikeExchange-rytteren dominerte Giro d’Italia 2018. På den sjette etappen tok han over ledelsen i sammendraget og gjennom de ti neste etappene tok han tre etappetriumfer.
Tre dager gjensto før sjarmøretappeni Roma. På den 18. etappen fikk Yates den første bulken i rustningen. Dagen etter kom nådestøtet.
På den 19. etappen mistet Yates alt. Han var nesten 40 minutter bak landsmann Chris Froome i mål. Froome kuppet giroen. Yates raste ned til 21. plass.
Men han reiste seg igjen på høsten med triumfen i vueltaen, og det oppsummerer egentlig Simon Yates. En slik smell som han gikk på i giroen kunne knekt mang en syklist.
– Han har bevist at han kan vinne en Grand Tour og har lært mye på veien dit. Han er umulig å vippe av pinnen, sa Bradley Wiggins til Discovery noen dager før Giro d’Italia ble tråkket i gang i Torino.
– Han håndterer skuffelser veldig bra, men takler også suksess veldig godt. Det tror jeg er en nøkkel på det nivået. Han er veldig avslappet og gjør bare sakene sine. Det er aldri noe tull med ham.

Ser på Yates som favoritten

Yates fremstår ofte som en «We’ll se what happens». Det er som regel slik han konkluderer alle svar han gir til journalister om det som venter i rittet han straks skal starte. Uansett hva som har skjedd dagen før.
Vi får se hva som skjer. Wiggins tror Yates sin teflon-aktige egenskap, at alt preller av, kan bli viktig. Det gjør ham faktisk til storfavoritt i den tidligere Tour de France-vinnerens øyne.
– For meg så er han favoritten. Det er hans tid og han er en veldig moden rytter nå. Det er to år siden han vant vueltaen. Tre år siden Chris Froome-giroen og eksplosjonen der. Det har gått litt tid siden da, og jeg tror han er klar til å ta igjen nå.
Briten startet Giro d'Italia som Team BikeExchanges udiskutable kaptein. På åpningstempoen klarte han seg godt og plasserte seg blant de favorittene som ikke har tempo som sin spesialitet. Omtrent som ventet.

Tapte tid på første test

På tirsdagens etappe kom den første muligheten for sammenlagtrytterne til å teste hverandre. Ryttere som Egan Bernal (INEOS Grenadiers), Aleksandr Vlasov (Astana) og Hugh Carthy (EF Education-NIPPO) angrep og skilte seg ut som de skarpeste av favorittene.
Simon Yates fulgte hjulene i neste gruppe. De var elleve sekunder bak i mål. På ingen måte noen stor krise, men et tidstap likeså.
Men kanskje akkurat det nøkkelen for Yates. I 2018 grep han hver eneste sjanse, gjennom de første to ukene, til å ta tid på sine rivaler. Om det bare var snakk om noen få sekunder, så hogget han til.
De siste dagene var det helt tomt. Alle fyrstikkene ble brukt de første to ukene.

Lærte av sine feil

I vueltaen, senere i 2018, var Yates mer avventende. Tok tid på de riktige øyeblikkene og begrenset tidstapet ved andre anledninger. Det resulterte i en uhyre kontrollert sammenlagtseier.
Kanskje var det et kalkulert tap. Spar krefter, gi bort elleve sekunder.
I oppladningen har Yates vært en syklist i storform. Tour of the Alps vant han suverent, som den siste oppladningen til Giro d’Italia.
Den første virkelige fjelltesten i Giro d’Italia kommer på torsdagens sjette etappe. Etappen avsluttes opp en stigning på 15,5 kilometer. Det virker ikke som et sted der Yates vil gi bort tid frivillig.
Skal han kvitte seg med siste rest av spøkelsene, så er torsdagen en fin mulighet til å starte åndeutdrivelsen og sikte seg inn på rosa trøye.

Her ryker årets Giro d'Italia for Landa

Sykling
Tidligere sykkelstjerne drept i ulykke
30/11/2022 KLOKKEN 15:19
Tour de France
Tour de France bryter med 119 år lang tradisjon
30/11/2022 KLOKKEN 12:06