Den nederlanske storsyklisten var av mange den store favoritten til vinne åpningsetappen i årets Giro, og han innfridde favorittstempelet, men det det ble en mye jevnere kamp en kanskje mange hadde trodd på forhånd.
– Jeg visste at posisjoneringen ville bli nøkkelen til å vinne i dag. Det var vanskelig, for jeg ble stengt inne flere ganger i den siste stigningen. Jeg måtte jobbe for å innhente teten. Til slutt kjørte jeg spurten min, og det ble tett, for beina mine var fulle av melkesyre, sa van der Poel etter målgang.
Giro d'Italia
Foss sjanseløs på Giroens siste dag – Hindley sikret karrierens første Grand Tour-triumf
29/05/2022 PÅ 14:28
Eritreiske Biniam Girmay gav van der Poel en tøff kamp helt frem til målstreken, men selv om han måtte ta til takke med en andreplass var mannen fra Eritrea fornøyd.
– Jeg prøvde mitt beste. Jeg startet spurten når det var 250 til 300 meter igjen, og det var på grensen, men van der Poel var sterkere enn meg i dag. Jeg er fornøyd uansett, sa 22-åringen i målområde etter etappen.
Caleb Ewan var også med i spurten, men australieneren veltet fra en topp-plassering noen få meter før mål.

Hindret av velt

Tobias Foss klarte ikke å henge med på råkjøret til det beste, men kom fint inn i mål med resten av sammenlagtkanonene, fire sekunder bak vinneren.
– Det var vondt. Jeg var bak et par velter så det var litt kaos. Jeg hadde ikke knallbein, men det gikk fort så det er ikke så rart, sa Foss til TV 2 etter målgang.
Etter at bonussekundene er lagt til er Foss totalt 14 sekunder bak van der Poel i sammendraget før morgendagens tempo.
Se hele resultatlisten fra den første etappen her.

Rolig etappe

Åpningsetappen i Giro d'Italia 2022 vil nok ikke gå skrive seg inn i historiebøkene som en av de mest minneverdige etappene. Det ble en nokså bedagelig reise for de 198 rytterne fra Budapest til Visegrád.
Dagens brudd gikk allerede etter noe få meter av etappen da de to Androni - Giocattoli-rytterne Mattia Bais og Filippo Tagliani stakk avgårde.
De to lagkameratene fikk godt over 180 kilometer sammen i brudd, før de ble kjørt inn av feltet med 14 kilometer igjen av etappen.
Dagens speningsmoment kom på de siste kilometerene av etappen som ble avsluttet med en knekker på fem kilometer opp til slottet i Visegrád.
Det norske håpet i giroen, Tobias Foss, hadde håp om å kjempe om et bra resultat opp bakken.
– Den bakkefinishen på første dag passer meg veldig bra. Den er ikke så bratt, og det er høy fart og mer power, sa Foss til Discovery før starten av rittet.
Men Vingrom-syklisten klarte ikke å henge med helt der fremme og kjempe om seieren.
Belgiske Lawrence Naesen var den første som angrep opp bakken, men kreftene sa etterhvert slutt for belgieren. Men da kom det et nytt angrep fra tyske Lennard Kämna i Bora Hansgrohe med ca. to kilometer til toppen. Men også tyskeren ble hentet inn.
En som imponerte stort var storspurteren Caleb Ewan som hang med opp, men da han veltet i spurten ble det en duell mellom de to favorittene på forhånd, Mathieu van der Poel og Biniam Girmay.
De kjempet en tett duell helt frem til målstreken, men til slutt var det nederlendern som kunne juble for sin første etappeseier i giroen i hans aller første start i rittet.
I tillegg kan han ikle seg den rosa trøye på morgendagens tempoetappe.
Giro d'Italia
Her kjører Foss i mål på den siste etappen av årets Giro d'Italia
29/05/2022 PÅ 14:24
Giro d'Italia
Foss har ladet opp til siste etappe: – På søndag skal det smelle skikkelig
29/05/2022 PÅ 10:28