Giro d’Italia 2022 blir et av det hardeste giroen noensinne. Rytterne skal totalt klatre opp 54730 høydemeter, det nest-høyeste antallet siden år 2000, 500 meter bak 2020-utgaven.
Årets ritt blir likevel sett på som enda tøffere ifølge sykkelnettstedet Procyclingstats.com. Nettstedets har utarbeidet en formel som gjør det mulig å beregne hvor hard en etappe er.
Giro d'Italia
Foss sjanseløs på Giroens siste dag – Hindley sikret karrierens første Grand Tour-triumf
29/05/2022 PÅ 14:28
Nettstedets utregninger viser at årets Giro er det hardeste siden de begynte å måle tilbake i 2000 hvis man ser vanskelighetsgraden per etappe.
Årets ritt inneholder også det minste antallet med tempo-kilometer siden 1962. Det er i utgangspunktet ikke en fordel for det eneste norske innslaget i giroen, Tobias Foss.
Tidligere toppsyklist Robbie McEwen derimot har likevel tro på at nordmannen kan levere i hans tredje deltakelse i rittet.
– Jeg tror nok at han hadde ønsket at det var flere kilometer med tempo i årets utgave siden han er så god på nettopp det. Men samtidig etter niendeplassen i fjor så er han en rytter jeg er veldig nysgjerrig og spent på. Jeg tror det er bra for han at han har en form for delt kapteinsrolle med Tom Dumoulin, forteller McEwen til Discovery i forkant av rittet.

– Gjemme seg

Jumbo-Visma kommer inn i rittet med tre kort å spille på i sammendraget med nevnte Dumoulin og Foss i tillegg til nederlanske Sam Oomen.
Australske McEwen er usikker på om hvem laget vil satse på i sammendraget, men han tror den frie rollen i laget passer Foss bra.
– Jeg er ikke helt overbevist at Dumoulin kommer til å kjøre for en sammenlagtplassering, vi får se hva som er planen der. Foss har en god posisjon innad i laget i den form av han er litt beskyttet og har en fri rolle, samtidig som han har et stort navn (Dumoulin journ.anm) å gjemme seg litt i skyggen av. Da kan han fokusere mer på seg selv og ikke tenke for mye på å hjelpe Dumoulin. Så jeg er veldig spent på hva han kan få til.

Positiv effekt

24-åringen fra Vingrom har ikke syklet et ritt siden han veltet ut av Settimana Internazionale Coppi e Bartali i slutten av mars. Nordmannen har siden trent i høyden i Teide. Oppholdet der ble avbrutt litt tidligere enn planlagt etter å ha pushet kroppen litt for hardt.
McEwen tror den manglende rittmengden kan spille positivt ut for Foss i årets giro.
– Det å vite hvordan form man innehar etter et lengre opphold uten løp og trening er så klart en faktor. Det å ikke ha syklet løp på en stund kan også være en god ting for han ettersom årets ritt er så tøft fra start til slutt. Han vil være uthvilt fra dag én, og så kan han bygge seg opp i løpet av rittet og være i best form den siste uken.
Giro d'Italia
Her kjører Foss i mål på den siste etappen av årets Giro d'Italia
29/05/2022 PÅ 14:24
Giro d'Italia
Foss har ladet opp til siste etappe: – På søndag skal det smelle skikkelig
29/05/2022 PÅ 10:28