På fredag tråkkes den 105. utgaven av Giro d’Italia i gang. På startstreken stiller kun én nordmann, men den ene norske rytteren i årets felt er noe så sjeldent som en kaptein i sammendraget.
Tobias Foss imponerte med 9. plass sammenlagt i Giro d’Italia 2021. Nå håper han å få til noe liknende i årets utgave, men ikke alt har gått som planlagt i oppladningen.
Giro d'Italia
Foss sjanseløs på Giroens siste dag – Hindley sikret karrierens første Grand Tour-triumf
29/05/2022 PÅ 14:28
Jumbo-Visma-rytteren åpnet sesongen med bunnsolid sykling i Volta ao Algarve, men i årets andre ritt veltet han. Dermed droppet han flere ritt før giroen og reiste rett til Teide på høydetrening.
– Det har ikke gått helt etter boka ettersom jeg måtte dra hjem fra Teide litt tidligere. Det var bare et par dager, men jeg var ganske sliten på slutten, sier Foss til Discovery.
– Det er bare et resultat av at man har trent bra og pusha godt. Jeg har fått hvilt godt og forberedt meg bra, så jeg er klar for å starte rittet nå.
Den opprinnelige planen var å være på Teide i tre uker, men med tidligere avreise ble det en uke ekstra.
– Kroppen sa greit ifra, så jeg pushet litt for hardt eller har hatt noe som kroppen har jobba med. Men jeg har fått hvilt meg i form, så det er deilig det og. Jeg tror kroppen skal være klar for giroen nå.

Større selvtillit

Foss startet sin første Giro på høsten i 2020, men en positiv covid-prøve i laget gjorde at han måtte stå av tidlig. Dermed var 2021 første gang han fikk smake skikkelig på en Grand Tour. Han kom inn som hjelperytter, men endte som kaptein.
– Det var en veldig bra Giro med bra oppladning. Så gikk ikke alt på skinner og det er alltid ting man kan gjøre bedre og annerledes. Men det var en kul erfaring og det var veldig godt for selvtilliten å være oppe der, mimrer 24-åringen.
– Så føler jeg at jeg tok et par steg i vinter også. Mye på den mentale biten i rittene som jeg føler jeg viste litt i Algarve og. Så får vi se i år, fortsetter Vingrom-syklisten.
I sesongstarten i Algarve syklet Foss på en mer offensiv måte enn tidligere som proff. Han snuste på sin første proffseier på kongeetappen, men en velt på oppløpet frarøvet ham for sjansen. Men den gode følelsen er det han sitter mest igjen med.
– Det handler veldig mye om selvtillit og å ha troa på at du hører hjemme der oppe. Spesielt når man er sliten at man stoler på at alle andre er like slitne.
– Så har jeg skjønt etter hvert at jeg har en ganske stor motor. Det handler stort sett bare om selvtillit og å ha troa på seg selv og at man faktisk kan gjøre en forskjell.

Sikter ikke for høyt

I 2021 var George Bennett Jumbo-Visma-kaptein fra giroens start, men kiwi-syklisten sviktet i fjellene. Da fikk Foss sjansen.
Nå stiller han til start som en av lagets tre kapteiner, sammen med de to nederlenderne Sam Oomen og Tom Dumoulin. Sistnevnte vant Giro d’Italia i 2017.
– De er veldig fine typer og jeg tror alle vi tre går godt overens. Det er inntrykket jeg har. Det skal ikke være noe problem å samarbeide mellom oss tre og å få til et bra ritt for alle tre.
– Både Sammy og Tom virker ganske skarpe og i bra slag, så jeg tror vi har tre gode kort å spille på. Det tror jeg blir tre uker med gøy.
Foss gleder seg, men usikkerheten rundt egen form gjør det vanskeligere å komme med et konkret mål om resultat.
– Hvis alt hadde gått på skinner og jeg visste jeg var i mitt livs form så hadde det vært lettere å si at jeg går for topp fem. Men ettersom jeg er litt usikker på formen nå så blir det lettere å ta dag for dag og så ser vi om jeg er i slag til å gå for sammendraget.
– Da håper jeg å komme topp ti og kanskje høyne niendeplassen fra i fjor. Om jeg ikke er bra nok eller om Tom eller Sammy går kjempebra så er det alltid andre muligheter om det er etappeseier eller podiet med en av de andre så er det alltid kule muligheter å gå for.
Og om sammendraget ryker i første fjell, så er heldigvis Giro d’Italia et langt ritt med plenty av andre muligheter.
– Det blir å ta dag for dag og å kjøre offensivt og i hovedsak gå for en ny topp ti, men om det ikke går så skal jeg nok prøve å gå for et par etappeseirer tenker jeg.
Giro d'Italia
Her kjører Foss i mål på den siste etappen av årets Giro d'Italia
29/05/2022 PÅ 14:24
Giro d'Italia
Foss har ladet opp til siste etappe: – På søndag skal det smelle skikkelig
29/05/2022 PÅ 10:28