• Følg Tobias Foss i Giro d'Italia eksklusivt på discovery+
Tirsdag skal Giro d'Italia-feltet forsere vulkanen Etna, Europas mest aktive vulkan. For 900 år siden ble 15.000 sicilianere drept av et utbrudd, i 2001 kom 16 utbrudd i samme kalenderår - og det foreløpig siste utbruddet kom i februar for ett år siden. Det er ingen tvil om at det er en aktiv vulkan det er snakk om.
Den fjerde etappen i Giro d'Italia starter i den lille sicilianske byen Avola, og etter 136 kilometer starter klatringen opp vulkanen. Den første testen for klatrebena til feltet i Giro d'Italia. Ingen kommer til å vinne Giroen på den fjerde etappen, men man kan tape den. Blant de som skal kjempe opp vulkanen er Tobias Foss.
Giro d'Italia
Foss sjanseløs på Giroens siste dag – Hindley sikret karrierens første Grand Tour-triumf
29/05/2022 PÅ 14:28
Men det er ikke bare som aktiv vulkan Etna har en lang historie. Første gang Giro-feltet var på Sicilia var i 1930. Den gang var ikke feltet oppe på vulkanen, men likevel spilte det lunefulle fjellet en rolle. Etappevinneren Luigi Marchisio var heldig som fikk fortsette løpet da han ble truffet i øyet av en flis fra en vulkansk stein da hovedfeltet passerte foten av Etna. Marchisio fortsatte løpet og vant Giro d'Italia samme år.
I 1967 fikk man for første gang se løpet klatre opp den aktive vulkanen. Avslutningen ble et antiklimaks da feltet streiket grunnet lange transporter mellom etappene, og Franco Bitossi sin historiske seier ble skygget av «kjør-sakte» aksjonen til feltet.
Neste gang Etna var på programmet var i 1989, 22 år etter debuten. Men ei heller da var folk fornøyd. For løpsledelsen besluttet at avslutningen skulle være på 1.302 meter over havet, i stedet for årets avslutning på 1892 meter over havet. En «semi-sprintetappe» ble etappen flåsete omtalt fra journalist Gian Paolo Ormezzano den gang, seks år etter et stort utbrudd fra vulkanen som blant annet ødela et hotell. Portugiseren Acacio da Silva vant etappen foran Luis Herrera og Tony Rominger, noe som sendte portugiseren inn i den rosa ledertrøyen.

Mytiske Nibali

Nok en gang skulle det ta 22 år før feltet var tilbake på toppen av Sicilia, men ei heller denne gang var det uten kontroverser. Daværende CSC-rytter Alberto Contador var under etterforskning for sin positive dopingtest på clenbuterol fra året før, men fikk starte Giroen. Spanjolen angrep favorittgruppen seks kilometer før mål, og det var bare José Rujano som klarte å holde følge. Men også han måtte bukke under for Contador opp den brutale stigningen og Contador vant etappen foran Rujano og Vincenzo Nibali. En seier som førte den senere dopingdømte Contador inn i «maglia rosa», en trøye han bar hele veien til Milano, men senere ble fratatt da dopingdommen trådde i kraft.
Denne gang skulle det gå kortere tid før feltet returnerte til Etna. Allerede i 2017 var den nok en gang på programmet, og storfavoritten til å vinne var tredjemann fra 2011: Haien fra Messina, Vincenzo Nibali. En del av myten rundt Nibali, omtalt som «Lo Squalo» i Italia var en episode fra han 22 år tidligere. Da skal Nibali som tiåring ha syklet opp til Etna. Så utslitt at moren måtte taue han opp de siste kilometerne med bilen sin.
Nibali kom inn i fjellet sammen med hjelperytter Franco Pelizotti. Sammen skulle de forsøke å parkere Nairo Quintana og purunge Tom Dumoulin, men Nibali fikk konkurranse. Dumoulin satt seg i front av favorittgruppen og tauet inn sicilianeren. Men ut av intet angrep slovener Jan Polanc - og UAE-rytteren vant etappen foran Ilnur Zakarin.
– Jeg sluttet å tenke på noe annet. Det eneste som stod i hodet mitt var at jeg nærmer meg toppen, og at hvert sekund teller, sa Polanc.
Allerede neste år var Etna tilbake på programmet. Denne gangen flyttet de toppen enda høyere. Nærmere bestemt til 1.736 meter over middelhavet.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Foss etter råsterk tempo: – Glad jeg klarte å levere

Fra konge til tidstaper

Colombianeren Esteban Chaves fra Michelton-Scott kom seg løs fra den 28 mann sterke gruppa fem kilometer fra toppen. Bak rykket også lagkamerat Simon Yates fra feltet sammen med hjemmefavoritt Domenico Pozzovivo og Thibout Pinot.
Briten tok igjen lagkompisen og de kjørte sammen over linja til Chaves sin andre etappeseier i Giroen noensinne - mens Yates tok over ledertrøyen, en trøye han beholdt frem til en kjempesprekk to dager før løpets slutt.
Den femte - og foreløpig siste gangen Giro-feltet har kjørt opp vulkanfjellet var i 2020, og nok en gang ble etappen essensiell for sammendraget. Jonathan Caicedo kjørte fra Giovanni Visconti like før oppløpet og ble den første colombianer til å vinne opp fjellet, men det var enda større spenning knyttet til sammenlagtfavorittene lenger bak. Geraint Thomas krasjet tidligere på etappen, fullførte, men brøt dagen etter, og nummer to fra etappen tre år tidligere, Simon Yates tapte flere minutter og forsvant ut av kampen om den rosa trøyen allerede på den tredje etappen.
To år år etter forrige gang er Etna på programmet, og nok en gang er det tidlig i treukersrittet. Denne gangen med tidenes høyeste målgang 1892 meter over havet. At etappen vil sette sitt preg på sammenlagtstillingen er det ingen tvil om.
Slik ligger det an i sammendraget før den fjerde etappen:
1. Mathieu van der Poel (09:43:50)
2. Simon Yates (+11)
3. Tom Dumoulin (+16)
4. Matteo Sobrero (+24)
5. Wilco Kelderman (+24)
6. Ben Tulett (+24)
7. Tobias Foss (+28)
8. Bauke Mollema (+28)
9. Pello Bilbao (+29)
10. Mauro Schmid (+29)
Sett denne?

Tror han har vunnet løpet - så går det galt

Giro d'Italia
Her kjører Foss i mål på den siste etappen av årets Giro d'Italia
29/05/2022 PÅ 14:24
Giro d'Italia
Foss har ladet opp til siste etappe: – På søndag skal det smelle skikkelig
29/05/2022 PÅ 10:28