• Følg avslutningstempoen i Giro d'Italia på discovery+ fra kl 13:30
Kun én etappe gjenstår i Giro d'Italia 2022. 17,4 kilometer med tempo i Verona utgjør den 21. dagen med sykling i årets utgave av den italienske Grand Tour.
Flere dager med fjellklatring ligger bak feltets ryttere. Det er en grunn til at Tobias Foss ikke har vært så synlig i brudd gjennom den tredje uka av giroen.
Giro d'Italia
Foss sjanseløs på Giroens siste dag – Hindley sikret karrierens første Grand Tour-triumf
29/05/2022 PÅ 14:28
Jumbo-Visma-rytteren har ladet opp.
– Beina blir bedre og bedre. Fra torsdag og fram til tempoen er det fullt fokus på tempoen, sier Foss til Discovery.
Derfor har det blitt lite bruddkamp og lite pushing i fjellene. Alt handler om å komme så billig som mulig til søndagens etappe.
– Det blir grupetto og å spare beins å mye som mulig til den etappen. Så det blir nok ikke stort å se av meg, men på søndag skal det smelle skikkelig, lover 25-åringen.

Flere topplasseringer

Vingrom-syklisten har levert gode resultater på tempoetapper i Giro d'Italia tidligere. I Grand Tour-debuten i 2020 tok han 5. plass på den korte åpningstempoen i Palermo som talte 15 kilometer.
Året etter ble det 3. plass på den snaut 9 kilometer lange åpningstempoen. Forventningene var da store til siste tempo i Milano, men beinhardt kjør gjennom siste uka der Foss kjempet i sammendraget kostet mye. Foss ble 12. mann på den 30 kilokmeter lange avslutningen.
Han var da nest best av sammenlagtrytterne, men ble slått av mange av tempospesialistene. I år kommer han til avslutningen med mer overskudd.
– Det gikk mye mental energi gjennom sisteuka i fjor på å kjempe i sammendraget?
– Det gjordet det. Og jeg kjenenner at når jeg kan kjøre med grupettoen ett par dager så får man en del mer energi også.
Den 17.4 kilometer lange løypa på søndag inneholder en fire kilometer lang bakke og flere tekniske partier.
– Den passer meg bra den tempoen, så det skal ikke stå på det. Hard bakke og teknisk og fin, så perfekt det, oppsummerer Foss.

Tempoutfordrerne

På første etappe i årets Giro tok Foss 6. plassen. Etappevinner Simon Yates fra den etappen er ute av rittet. Det samme er 3. mann Tom Dumoulin.
Flere andre farlige ryttere vil kjempe i toppen, men flere av dem har trolig brukt mer krefter enn Foss de siste dagene.
Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Matteo Sobrero (BikeExchange-Jayco), Thymen Arensman (Team DSM), Magnus Cort (EF Education) og Foss sin egen lagkompis i Jumbo-Visma Edoardo Affini kan fort bli blant de største konkurrentene.
Forrige norske etappeseier i Giro d'Italia var for 13 år siden da Edvald Boasson-Hagen vant den 7. etappen i Giro d'Italia 2009.
Giro d'Italia
Her kjører Foss i mål på den siste etappen av årets Giro d'Italia
29/05/2022 PÅ 14:24
Giro d'Italia
Hindley tok over ledertrøya etter Carapaz-kollaps: – Vil dø for å forsvare den rosa trøya
28/05/2022 PÅ 15:46