Selv om det er relativt få utpregede spurtetapper i årets Giro d'Italia, er det et sterkt startfelt med spurtere som stiller til start i Torino 8. mai. Det vil være en intens kamp om å bli rytteren som står på podiet i Milano med poengtrøya over skuldrene.
Sammen med Discoverys sykkelekspert, Henrik Evensen, har vi forsøkt å finne ut hvem som er de største favorittene og utfordrerne til å ta poengtrøya og klatretrøya i årets Giro d'Italia.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 PÅ 16:12

Poengtrøyen

Favoritter: Caleb Ewan (Lotto Soudal), Peter Sagan (BORA - hansgrohe), Tim Merlier (Alpecin-Fenix)
Utfordrere: Dylan Groenewegen (Team Jumbo-Visma), Giacomo Nizzolo (Team Qhubeka ASSOS), Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates)
Evensens vurdering:
Giro d'Italia blir også årets første ritt for den nederlandske superspurteren Dylan Groenewegen. Groenewegen ble utestengt fra all konkurranse i ni måneder etter en svært stygg hendelse under Polen rundt i august i fjor. I spurten på den første etappen presset Groenewegen nederlandske Fabio Jakobsen inn i barrierene. Jakobsens skader var så alvorlige at han ble lagt i et kunstig koma. Jakobsen har kommet seg etter krasjen og er tilbake på sykkelen.
Groenewegen var ikke en populær mann etter hendelsen i Polen rundt, og hvordan spurteren vil bli mottatt i feltet i årets Giro d'Italia, er usikkert.
– Det blir spennende å se hvordan feltet behandler han. Selv om jeg kan nevne hva jeg vil om den saken, har den vært kontroversiell, sier Evensen.
– Mest sannsynlig har han trent godt og har en god plan. Du vet det du gjør på trening er en god pekepinn på hvordan det vil gå i ritt. Men det er første rittet hans så det kan ta litt tid før han er komfortabel.
Evensen tror det er etappeseieren som er målet for Groenewegen og derfor ikke en favoritt til poengtrøya.
– Jeg tenker han bør går inn med lave skuldre og prøve å kjempe om etappeseieren på de relativt få mulighetene som han har. Det er viktig at han prøver å finne tilbake til den flyten og rytmen som man har når man er midt i en sesong.
LES OGSÅ: Boasson Hagen åpner døra for Uno-X – Dette svarer sykkelsjefen.

Merlier kan overraske

Caleb Ewan, Peter Sagan og Tim Merlier er Evensens favoritter. Han nevner spesielt Merlier som en mann som kan overraske.
– Merlier er en kjemperask rytter. De har ikke de beste laget til å trekke opp Merlier, men de har løst spurtene på en annen måte. De kommer ofte ganske sent fra lengre bak i feltet, og når de treffer med det, er Merlier ekstremt rask. Én eller to etappeseire til han er ikke uaktuelt, forteller Evensen.
– Ewan imponerte i Milan-Sanremo, jeg har også notert meg Gaviria og Nizzolo som to ryttere som kan kjempe om seiere.

– Kjenner litt på det

Peter Sagan er ikke ukjent når det kommer til å vinne poengtrøyer. Han har vunnet den grønne trøya i Tour de France hele sju ganger, men han jakter sin første Maglia Ciclamino (poengtrøye) i Giro d'Italia. Sagan sin sesong har vært oppløftende så langt, med seiere i Catalonia rundt og Romandie rundt.
– Formen virker absolutt å være på plass. Han har funnet tilbake til de spurtbeina han hadde tidligere, så han kan nok være med å kjempe, og spesielt på de litt halvharde etappene.
– Med Sagan så føler jeg at det handler om å bestemme seg, han må fyre seg opp og si til seg selv at «nå skal jeg vise hva jeg er god for».
Peter Sagan har vært den store stjernen i sykkelverden i mange år. Slovaken revolusjonerte sykkelsporten med hans egenskaper til å takle flere terrenger og samtidig være en god spurter. Nå har ryttere som Wout van Aert, Mathieu van der Poel og Thomas Pidcock tatt igjen den store avstanden opp til Sagan som det var i en periode, noe Evensen tror han er bevisst over.
– De har tatt de egenskapene og blitt vanvittig mye bedre på det, alle sammen. Jeg tror nok at han kjenner litt på det, det var nettopp hans spisskompetanse, det å vinne spurter samt og sitte med i harde finaler.
LES OGSÅ: Hjemmehåpet sykler Giro d'Italia med brukket håndledd.

Klatretrøyen

Favoritter: Ingen utpregede favoritter.
Utfordere: Simon Pellaud (Androni Giocattoli - Sidermec), Jefferson Cepeda (Androni Giocattoli - Sidermec) eller andre Androni-ryttere, Giulio Ciccone (Trek - Segafredo), Ruben Guerreiro (EF Education - Nippo) m.fl.
Evensens vurdering:
– Klatretrøya er alltid litt bingo, det kommer sikkert til å være en Androni-rytter som kjemper om den. Det handler om å være med i brudd på mange etapper. Det blir bare spennende å følge med på. Jeg har ikke noen utpreget favoritt til å vinne klatretrøya, sier Evensen.
Ruben Guerreiro vant overlegent klatretrøya i fjorårets Giro, hvis ikke han får en for stor hjelperytterolle rundt kaptein Hugh Carthy så kan han kjempe om Maglia Azzura i år også.
Kaptein i Trek - Segafredo og italienernes hjemmehåp Vincenzo Nibali sykler Giro d'Italia med et brukket håndledd. Det kan åpne opp muligheter for resten av laget. Giulio Ciccone er en rytter som kan kjøre for en klatretrøye. Italieneren vant trøya i 2019 og tok en andreplass i konkurransen i 2018.
– Jeg litt overrasket over at Nibali stiller i det hele tatt, med en del uker uten noen trening, men tre uker er lenge og han kan kjøre seg i form utover giroen. Samtidig så åpner jo det litt for Trek-laget, at de ikke blir så låst og de kan kjøre litt mer offensivt, og Giulio Ciccone pleier å gå etter klatretrøyer.
– For de store lagene så vil en klatretrøye være en bonus, og noe man går for på slutten av rittet, hvis man ser at man ikke har noen andre muligheter. For de lagene som er med som «wildcard», der er nok klatretrøya et mål, for eksempel da Androni.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 PÅ 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 PÅ 09:40