Årets Giro d'Italia er den 104. av sitt slag. Fjorårets utgave av rittet ble flyttet fra mai til oktober, på grunn av pandemien. I år er rittet igjen tilbake i sin vanlige periode på året, mai.
Gjennom tre beinharde uker skal rytterne tilbringe 3450 km på sykkelsetet. Det skal kriges opp monsterfjell, forseres ned stupbratte utforkjøringer, og kjempes om sekunder på tempoetapper til vi står igjen med en vinner til slutt i Milano.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 PÅ 16:12
Sammen med Discoverys sykkelekspert, Henrik Evensen, har vi forsøkt å finne ut hvem som er de største favorittene og utfordrerne til å ta den rosa trøya og ungdomstrøya i årets Giro d'Italia.

Den rosa trøya

Favoritter: Simon Yates (Team BikeExchange), Joao Almeida (Deceuninck - Quick Step), Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Aleksander Vlasov (Astana)
Utfordrere: Pello Bilbao (Bahrain - Victorious), Mikel Landa (Bahrain - Victorious), Jai Hindley (Team DSM), Hugh Carthy (EF Education - Nippo), George Bennett (Team Jumbo-Visma)
Evensens vurdering:
– Det er vanskelig å komme utenom Simon Yates, spesielt etter Tour of the Alps. Spørsmålet er om han var litt for tidlig i form, men han har et veldig bra lag rundt seg. Hvis han bevarer den formen han hadde der i tre og en halv uke til, kan han fort vinne, forteller Evensen
– Almeida var god i fjor, men det spørs om han har tatt steg i de lange bakkene. Laget rundt han er ikke like klatresterkt som Team BikeExchange, men han kan redde ganske mye på en veldig god tempo på siste etappe.

Kapteinsduell i Ineos

Videre forteller Evensen at han tro på Pavel Sivakov i Ineos Grenadiers. Russeren har hatt en jevn formstigning gjennom sesongen og dersom han treffer med formen, er han en å regne med i sammendraget.
Ineos Grenadiers har også Egan Bernal. Den unge colombianeren er også en av Evensens favoritter, men hvem som blir Ineos kaptein, er usikkert.
– Det er vanskelig å skille de to, men jeg mener at Sivakov har en «edge» hvis han er i form, det er min personlige mening. Så får vi for se hvem som klatrer best i fjellene.
Saken fortsetter under videoen.

Spurter om seieren – så går det galt

– Høye forventninger

En annen russer som Evensen har store forhåpninger til, er Aleksandr Vlasov i Astana. 25-åringen har en andreplass sammenlagt i Paris-Nice tidligere i år og kom nettopp fra en strålende tredjeplass i Tour of the Alps. Den store seieren har uteblitt så langt i karrieren, men årets Giro kan fort bli det store gjennombruddet for Vlasov.
– Vlasov har jeg høye forventninger til. Han er der gang på gang, men ikke slått til helt enda, men jeg har notert han som en av de største favorittene, forteller Evensen.

Tøft for Foss kaptein

Av utfordrerne er Pello Bilbao den som kommer til Giroen i best form. Spanjolen dro fra Tour of the Alps med en andreplass sammenlagt. Men den den avsluttende tempoen kan bli for tøff for at han skal henge med helt i toppen, det samme gjelder lagkamerat Mikel Landa.
Jai Hindley og Hugh Carthy er to ryttere som mest sannsynlig må kjempe om plassene bak pallen, ifølge Evensen.
– De er utfordrere og det har de egentlig alltid vært i de store treukersrittene. Det er nok plassene rundt femte til sjuende de havner til slutt.
Tobias Foss' kaptein i Jumbo Visma, George Bennett, har ikke hatt en god sesong hittil. Det skal bli tøft for Bennett å henge med de aller beste, spår Evensen.
– Det spørs om han har det som trengs, men samtidig så kan man kjøre seg i form i løpet av de tre ukene. Når Bennett er i form, er han virkelig bra, og han begynner å bli en erfaren rytter også, men resultatene hans tilsier ikke han skal være helt der oppe.

Ungdomstrøyen

Favoritter: Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Joao Almeida (Deceuninck - Quick Step),
Utfordrere: Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick Step), Tobias Foss (Team Jumbo-Visma)
Evensens vurdering:
Sivakov, Bernal og Almeida er soleklare favoritter til vinne ungdomstrøyen. Det er ikke usannsynlig at en av disse tre sitter igjen med både Maglia Rosa (sammenlagt) og Maglia Bianca (Beste ungdomsrytter sammenlagt) til slutt.
Et av syklingens største talenter, om ikke den aller største, Remco Evenepoel sesongdebuterer i årets Giro. Det belgiske stortalentet krasjet stygt i Lombardia rundt i august i fjor, og har ikke syklet ritt siden ulykken.
– Det er for mye å håpe på at han skal være der oppe, men det er alltid spennende med Evenepoel, han er helt unik. Når de sender han til giroen, vet de at han er på et visst nivå. Hva som er planen for han får vi se, om han blir beskyttet eller om han kjører et mer fritt løp, forteller Evensen.
LES OGSÅ: Det norske Grand Tour-håpet – Slik skal 23-åringen innta verdenstoppen.

– Kan åpne seg muligheter

Tobias Foss er tiltenkt en rolle som hjelperytter i fjellene for George Bennett, så en ungdomstrøye er nok å håpe på for mye for vingromingen.
– For Tobias sin del så håper jeg at han har tatt noen steg, og at han henger lenger med i fjellene og at han er den siste hjelperytteren til Bennett. Kortsiktig så mener jeg at han bør sikte seg inn på det, sier Discoverys sykkelekspert.
– Det kommer også to tempoer som han kan gjøre det veldig bra på. Han gjorde det veldig bra på tempoen i fjor. Det kan også åpne seg for muligheter for Tobias dersom Bennett har en dårlig dag for eksempel.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 PÅ 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 PÅ 09:40