På torsdag sykles den sjette etappen av Giro d’Italia. Samtidig sykler Uno-X Pro Cycling Team i både Ungarn rundt og i det belgiske endagsrittet Circuit de Wallonie.
Som et av sportens profflag på nivå to, så er Uno-X avhengige av invitasjoner til WorldTour-rittene. På Grand Tour-nivå gis de få invitasjonene som er tilgjengelige som regel til lag fra vertsnasjonen.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 PÅ 16:12
Fire såkalte WildCards var det å kjempe om i Giro d’Italia. Ett gikk til belgiske Alpecin-Fenix. Som det best rangerte Pro-laget er de det eneste laget fra andre nivå som får velge selv om de vil sykle eller ikke. De tre andre gikk til italienske lag.
Uno-X er ikke helt inne i Grand Tour-varmen enda. Men flere mener de burde vært det.

– De har noen virkelig gode ryttere

Et av WildCardene var egentlig utdelt til Vini Zabù-laget, men med for mange positive dopingprøver i løpet av ett år kom de til å bli ilagt en karantene som lag. De trakk seg. Det tok ikke lang tid før et nytt italiensk lag erstattet dem.
Men allerede på den korte tiden rakk flere stemmer, både blant supportere og eksperter, å ytre at kanskje Uno-X burde fått den siste plassen.
Bradley Wiggins er blant dem som støtter den vurderingen.
– Jeg synes de hadde fortjent det. Det gjør jeg virkelig. Det er den type ritt, en Grand Tour, som kan inspirere et lag til å ta enda et steg opp, sier en engasjert Wiggins til Discovery.
Han påpeker dog at for nystartede lag, så er det viktig ikke å gape over for mye for tidlig. Ikke at Uno-X nødvendigvis hadde gjort det med en Giro-billett.
– En Grand Tour er også noe som kan knekke et lag, men jeg tror de hadde vært klare for det i år. Det er som det er. Jeg er sikker på at de før eller siden vil få en invitasjon, kanskje til Vueltaen. Jeg kan ikke se for meg at de holdes utenfor. Jeg tror de kan få plass allerede i år.
– Jeg tror det ville inspirert dem til å fortsette å pushe videre og å utvikle seg videre. De har solid støtte, solide lagledere og noen virkelig gode ryttere. De produserer resultater og, skryter den tidligere Tour de France-vinneren.
Saken fortsetter under videoen.

Her ryker årets Giro d'Italia for Landa

Hierarkiet har endret seg

Sykkelsporten har lenge vært preget av et ganske etablert hierarki. Nye lag, nye ryttere og egentlig alle nye aktører ble møtt med skeptiske blikk og kanskje litt nedlatende følelser.
Men det etablerte systemet har endret seg. Nå slår ryttere gjennom uansett alder, så lenge de er gode nok. Det gjelder også for nystartede lag.
– De frykter ingen. Sykkelsporten har endret seg så mye. Før i tiden så hadde du lag som kom inn, som Qhubeka, 7-Eleven i tiden før der, Sky da de startet. Det var et tradisjonelt element i sporten der du på en måte måtte jobbe deg oppover i feltet. Sånn er det ikke lenger, forklarer Wiggins.
– Lag som dette kan komme inn og sette sitt preg med en gang. Det er ingen frykt lenger over om man gjør for mye ut av seg for tidlig. Det de viste tidlig i sesongen viser en innstilling som sier «vi er her for å kjøre ritt og vi er her for å vinne». For det er det handler om. Alle som har et startnummer på ryggen, har retten til å gjøre det.

Tror de vil vokse

Uno-X har steget raskt i gradene. 2021 er kun lagets femte sesong siden starten som kontinentallag i 2017. Det er bare deres andre som profflag. Den første som går litt som normalt, etter at fjoråret i stor grad ble ganske amputert grunnet pandemien.
Det norske profflaget har tatt mange triumfer de siste årene, men kun én seier har det foreløpig blitt i proffritt: Markus Hoelgaards etappeseier i Arctic Race of Norway 2019.
Wiggins tror dog pila vil fortsette å peke oppover for det norske prosjektet.
– Det virker som om de har det gøy også, som er veldig bra. Og de får mye støtte og jeg synes det de gjøre er strålende. Jeg elsker tanken rundt laget og måten de oppfører seg på.
– De virker alle som veldig ydmyke typer. De er ikke arrogante og kommer ikke med store annonseringer om at de skal vinne Touren innen fem år og slike ting. Det er veldig organisk, og de vil bare la det vokse.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 PÅ 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 PÅ 09:40