Lørdag starter Tobias Svendsen Foss sin andre Giro d'Italia. Fjorårets debut i samme ritt endte etter bare ni dager grunnet en positiv covid-19-prøve i laget.
I 2021-utgaven av den italienske Grand Tour sykler 23-åringen fra Vingrom som den viktigste hjelperytteren til Jumbo-Visma-kaptein George Bennett.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 PÅ 16:12
Men med en god start kan unggutten fort fungere som en plan-B for det nederlandske storlaget.
Bradley Wiggins har en sykkel-CV som overgår de fleste. Briten vant Tour de France i 2012, har fem OL-gull og åtte VM-gull fra landevei og banesykling. Sykkellegenden har stor tro på det norske Grand Tour-talentet. Han tror Foss kan få en sjanse allerede i år.
– De siste årene så har Grand Tourene vist at uansett hvor gammel du er, om du er 21 eller 22, så har du en mulighet. Vi så Almeida i giroen i fjor som holdt trøya så lenge. Jay Hindley kom seg på podiet. Tao Geoghegan Hart som vant selvfølgelig. Vi har sett mange unge ryttere, på 21, 22, 23 år, som er proffer enten i sitt første eller andre år gjøre det veldig bra, sier Bradley Wiggins til Discovery.
– Nå er det ikke utenkelig at man kan komme seg på podiet, eller til og med kan vinne, i en Grand Tour. Den æraen der du må vente en stund for å få sjansen er forbi. Alle har en sjanse nå om du har beina, konstaterer den nå 41 år gamle eks-proffen som dekker giroen for Discovery i Storbritannia.
Det Wiggins ser i Tobias Foss er et talent med et balansert hode, som ikke lar seg vippe av pinnen av store navn og store ritt.
– Jeg tror ikke han vil la seg prege. I intervjuene jeg har lest med ham så virker han som en som ikke lar seg prege av ryttere og de som har syklet før ham. Han har respekt for sporten, men er litt som Edvald Boasson-Hagen. Han har den rette mengden respekt for de som har syklet før ham, han er ikke cocky og arrogant, men samtidig er han trygg på seg selv. Jeg tror han har alle muligheter til å havne på topp 10, kanskje topp 5 til og med. Men det blir en bratt læringskurve for ham.

Stabilitet er nøkkelen

Tobias Foss minner på mange måter om den samme type syklist som Bradley Wiggins selv var. God på tempo, men med ambisjoner om å bli en god Grand Tour-rytter.
Selv var det først som 29-åring at Wiggins virkelig slo til i treukersrittene. Stabilitet er nøkkelen for enhver Grand Tour-rytter, mener briten.
– Det handler om å være 90 % hver eneste dag i tre uker. Ikke ha noen altfor gode dager, men heller ikke ha noen dårlige dager. Det er nøkkelen til Grand Tour-sykling.
– Noen ryttere kan ha eksepsjonelle dager, slik man har sett fra Alaphilippe og flere andre tidligere, men så falmer de etter hvert. De går for langt ned i reservene sine. Det handler om kontinuitet og jeg de gutta som alltid er der oppe de er veldig stabile. Det var det Geoghegan Hart gjorde i fjor. Han syklet bare jevnt. Vi så Almeida hadde noen glitrende dager, men så fikk han det tungt etter hvert.
Almeida holdt trøya lenge, men på de siste dagene i fjellene tapte han stort. Til slutt var det Tao Geoghegan Hart som vant Giro d'Italia 2020 foran Jai Hindley og Wilco Kelderman.
Wiggins tror Foss kan henge med fra start.
– Det vi så fra Tobias med 5. plass på åpningstempoen i fjor er en nøkkel. Det viser at han kan henge med der oppe. Han har nok lært mye fra i fjor.

Vær tålmodig, men grip sjansen

Hverken Geogheghan Hart eller Hindley gikk inn i Giro d'Italia 2020 som kapteiner. De to unggutta grep sjansen da det åpnet seg opp den siste uken. Wiggins mener det er viktig at Foss tenker på samme måte.
– Du må gripe muligheten når den kommer. Det er fint å være tålmodig, men vi så hva Tao gjorde da muligheten bød seg i fjor. Det var mange øyeblikk i fjor der Tao kunne sagt seg fornøyd med 4. plass eller 5. plass, men da han kom til Milano så var han først.
– Man må være tålmodig, men samtidig må du være veldig bevisst på at du alltid tenker på din egen posisjon på resultatlista. Det er veldig lett å se at du er nummer 11 og bli fornøyd med det. I Giroen så er ikke tidsdiferansene alltid som i Touren. I Touren så er et tap på ett minutt enormt, mens i giroen har vi sett at du kan tape tre minutter på én dag. Du kan være helt ute av det, men du kan også komme tilbake. Det er bare fem år siden Nibali kom tilbake de siste etappene og vant, og Froome gjorde det samme i 2018. Det er aldri over før siste etappe i giroen.
Norge har ingen stor Grand Tour-historie som sykkelnasjon. Dag Erik Pedersen var lenge den enste norske rytteren med en topp ti-plassering i sammendraget i et av sportens treukersritt. Den bragden gjorde han i Giro d'Italia 1984. I 2018 ble Carl Fredrik Hagen den andre nordmannen med en topp ti-plassering, som 8. mann i Vuelta a España.
Om Wiggins får rett, så vil en tredje nordmann bli med i den klubben om tre ukers tid.
– Hvilken plassering tror du Tobias Foss har etter siste etappe i Milano om tre uker?
– Niendeplass. Jeg tror han blir nummer ni. Han virker sulten etter fjoråret. Det var skuffende at laget måtte trekke seg. Jeg tror vi ville sett mye av ham i fjor med alle unggutta som var i toppen da. Jeg tror han vil reise seg nå, spår Tour de France-vinneren fra 2012.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 PÅ 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 PÅ 09:40