Tobias Foss kjørte inn til en imponerende tredjeplass på den første etappen i Giro d’Italia. Det betyr at 23-åringen sykler i den hvite ungdomstrøya på morgendagens etappe.
– Dette er en tid som kommer til holde utrolig langt, det er helt ekstremt, sa en ekstatisk Kurt Asle Arvesen i kommentatorbua i det Foss gikk i mål.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 KLOKKEN 16:12
– Han har disponert løpet utrolig bra, sa Discoverys sykkelkommentator Jørn Sundby.
Filippo Ganna var ikke overraskende raskest på åpningstempoen. Italieneren vant til slutt med ti sekunder foran Edoardo Affini på andreplass.

– Jeg er veldig fornøyd

Årets Giro d’Italia startet med en 8,6 km lang tempoetappe gjennom Torinos gater, en gyllen mulighet for en av tempospesialistene i årets giro å ikle seg den rosa ledertrøya.
Tobias Foss er eneste nordmann som stiller til start i Torino. I fjor slo Foss til med en imponerende femteplass på åpningstempoen og det var ikke utenkelig å håpe på noe av det samme på dagens etappe.
Tobias Foss startet sterk på dagens tempo, ved passering 3,8 km lå han på en tredjeplass kun sekundet bak lederen på det punktet. Foss bare fortsatte å øke farten og syklet inn på tiden 9:00 i mål og knuste den daværende ledertiden med hele ni sekunder.
Tiden til Foss skulle testes ganske umiddelbart. Ti minutter etter nordmannen startet den franske tempohesten Rémi Cavagna, og en av favorittene på dagens tempo, men franskmannen måtte se seg slått med fem sekunder i mål.
– Jeg gjennomførte en veldig god tempo i dag og jeg er veldig fornøyd med det, og resultatet vil bare være en bonus, sa Foss etter målgang.
Dessverre for nordmannen så holdt ikke tiden til en seier. Først var det lagkamerat av Foss i Jumbo-Visma, Edoardo Affini som noe overraskende slo nordmannen i mål med tre sekunder.
Storfavoritten før dagens tempo var regjerende verdensmester på tempo, Filippo Ganna, og italieneren innfridde til de stor forventingene. I mål var han hele ti sekunder foran Affini og 13 sekunder foran Tobias Foss.
– Endelig er jeg en tempovinner igjen. Det er lenge siden sist, så jeg er veldig glad, sa Ganna etter seieren.

Almeida best av sammenlagtryttere

Det viktigste for de store sammenlagtskanoene på dagens etappe var å holde seg på sykkelen og ikke tapet for mye tid.
Portugisiske Joao Almeida var den av sammenlagtrytterne som kjørte best. han slo Egan Bernal og Simon Yates med 20 sekunder. Aleksandr Vlasov i Astana imponerte på åpningstempoen og var kun sju sekunder bak Almeida i mål.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 KLOKKEN 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 KLOKKEN 09:40