– Jeg kan ikke tro det. Med rundt én km igjen så jeg meg tilbake og jeg tenkte; å faen, jeg kommer til å klare det, hva faen! De siste meterne var bare helt utrolig, sa nederlenderen i intervjuet etter den overraskende seieren.
Det var spådd en regntung dag på sykkelen for rytterne den tredje etappen i årets Giro d’Italia. Men heldigvis for rytterne slapp de det verste regnværet som var meldt på dagens etappe.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 KLOKKEN 16:12
De første 110 km på dagens etappe var relativt flate, før rytterne ble møtt med et par 4. kategori-stigninger og en 3. kategori-stigning i løpet av de siste 80 km før mål. I tillegg kom det en ukategorisert stigning ca. 15 km før mål og én ved ca. 6 km før mål. Begge de korte bakkene la opp til angrep.

Bora satte høy fart

Som i går så gikk et brudd tidlig på etappen. Sju ryttere kom seg avgårde, Alexis Gougeard (AG2R Citroën Team), Simon Pellaud (Androni Giocattoli - Sidermec), Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Lars van den Berg (Groupama - FDJ) og Taco van der Hoorn (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux).
Etterhvert klarte også yngstemann i feltet, 18 år gamle Andrii Ponomar (Androni Giocattoli - Sidermec) å kjøre seg opp til de sju, slik at bruddet talte åtte mann.
Vincenzo Albanese ledet klatrekonkurransen før dagens etappe. Italieneren forsvarte ledelsen sin og tok tre poeng på begge de to 4. kategoriene-stigningen, og ville dermed beholde trøye også etter dagens etappe.
Etappen i dag passet en rytter som Peter Sagan veldig godt, og laget til Sagan, Bora - hansgrohe viste på dagens etappe at de hadde ambisjoner om etappeseier. De tok tidlig ansvar i fronten av hovedfeltet og økte farten opp stigningene for å kvitte seg med de sterkeste spurterne.
– Vi skal selvfølgelig prøve på noe i finalen i dag, sa Peter Sagan før starten på dagens etappe.
Bora - hansgrohe sitt høye tempo ble for tøft for flere av storspurterne. Caleb Ewan, Dylan Groenewegen, Giacomo Nizzolo var noen av spurterne som slapp feltet opp stigningene.

–Taco-mandag

Franske Tony Gallopin og italienske Giulio Ciccone angrep opp stigningen 15 km før mål, men de to klarte ikke å kjøre seg opp til Taco van der Hoorn fra det opprinnelige bruddet, som hadde gått på et soloforsøk.
Nederlenderen kjørte helt fantastisk, og klarte å øke forspranget til hovedfeltet til ca. minuttet.
UAE-Team Emirates tok ansvar i hovedfeltet og tok innpå, men de klarte aldri å hente den 27 år gamle rytteren. Taco van der Hoorn snøt de største favorittene og tok en veldig overraskende seier på den tredje etappen i giroen.
– Han kan ikke tro det selv, sier discoverys sykkelekspert Kurt Asle Arvesen idet van der Hoorn går over målstreken.
– Glem taco-fredag, det er taco-mandag som gjelder, sa kommentator Jørn Sundby etter målgang.
Tobias Foss sparte kreftene til morgendagens mer kuperte etappe. Men Foss klatret en plass i sammendraget etter at lagkamerat Edoardo Affini slapp feltet på en av dagens stigninger. Det betyr at Foss kjører i den hvite ungdomstrøya på morgendagens etappe.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 KLOKKEN 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 KLOKKEN 09:40