– Jeg er veldig glad med dagen i dag selvfølgelig. Jeg følte meg bra de siste 50 km, men jeg prøvde å spare kreftene til den siste stigningen. Det ble ingen rosa trøye, men jeg synes en etappeseier er en fin avlsuttning på dagen, sier amarikanske Joe Dombrowski etter seieren.
Alessandro de Marchi var ikke langt bak Dombrowski i mål og tok med det over ledelsen i sammendraget. Veteranen var tydelig preget etter målgang når han skjønte at han hadde tatt over ledelsen i sammendraget og for dermed kjøre i den rosa trøya.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 PÅ 16:12
– Det er en barndomsdrøm for en hver syklist, spesielt hvis du er italiensk, sa De Marchi med tårer i øyenkroken når han ble stilt spørsmål om hva det betyr å få kjøre i Maglia Rosa.

Regntung dag

Rytterne slapp unna regnværet på gårsdagens etappe, men de var ikke like heldige i dag. Det ble mange våte og kalde mil gjennom nord-italiensk terreng for rytterne på den fjerde etappen i Giro d’Italia.
For første gang i årets Giro skulle rytterne opp litt lengre og brattere stigninger. 3113 høydemeter skulle forseres på dagens 178 km lange etappe fra Piacenza til Sestola.
Etappen avsluttes med målgang på toppen av andre kategori-stigningen Colle Passerino. Stigningen er kun 4,3 km lang, men har en gjennomsnittlig stigningsprosent på 9,9 % og 16 % på det bratteste.
Dagen i dag var derfor en ypperlig mulighet for noen av sammenlagtrytterne å ta over den rosa ledertrøya.
For vårt håp i Italia, Tobias Foss, var det også en mulighet å kjøre seg inn i rosa trøye. Da var han avhengig av at det ikke ble et brudd som gikk inn på etappen, og han måtte hengt med de beste sammenlagtryttere i hovedfeltet inn til mål.
Dessverre, for Foss sin del, så viste det seg ganske tidlig på etappen at de ville være en av rytterne i dagens brudd som ville stikke av med seieren og ta over den rosa trøya.

Ny bruddseier

I motsetning til tidligere etapper så var konkurransen om å være med i dagens brudd mye større. Det tok rundt 40 km før dagens brudd ble etablert. Hele 25 ryttere kom seg avgårde.
En gruppe på tre ryttere, bestående av Christopher Juul-Jensen, Rein Taaramäe og Quinten Hermans, stakk av fra resten av bruddet i utforkjøringen ned fra dagens første av tre stigninger. Hermans klarte derimot ikke å henge med de to andre opp dagens andre stigning.
Juul-Jensen og Taaramäe hadde ganske nøyaktig ett minutt ledelse til en gruppe på 13 ryttere som fulgte bak idet de startet klatringen opp den siste stigningen på etappen.
De to i tett ble imidlertid tatt raskt igjen av Alessandro de Marchi og Joe Dombrowski.
Opp stigningen viste det seg etterhvert at det var amerikanske Dombrowski som hadde de beste beina og stakk av med etappeseieren.
Alessandro de Marchi kom i må like bak amerikaneren og siden De Marchi var bedre plassert i sammendraget før dagens etappe kjørte han seg inn i den rosa ledertrøya.

Sammenlagtskanonene testet hverandre

I hovedfeltet satte Deceuninck - Quick Step og Bahrain - Victorious opp tempoet inn mot den siste stigningen. Som kunne tyde på at de hadde skumle planer opp Colle Passerino.
Tobias Foss slapp tidlig hovedfeltet opp den siste stigningen, og ville derfor ikke ta over den hvite ungdomstrøya som han hadde på lån fra Filippo Ganna.
Selv om Deceuninck - Quick Step kjørte hardt inn mot bakken så slapp João Almeida, en av forhåndsfavorittene før årets Giro, opp Colle Passerino.
Den første av sammenlagtfavorittene som prøvde seg på et angrep ble spanske Mikel Landa i Bahrain - Victorious. Egan Bernal, Aleksandr Vlasov og Hugh Carthy klarte etterhvert å kjøre seg opp til spanjolen.
De fire sammenlagtskanonene hentet inn Giulio Ciccone som hadde angrepet tidligere i stigningen og kjørte sammen over målstreken.

Krise for Foss kaptein

Flere av de største favorittene i sammendraget tapte tid opp den siste stigningen.
Simon Yates, Remco Evenepoel og Romain Bardet tapte 11 sekunder til gruppa med Bernal og co. 34 sekunder bak gruppen til Bernal kom blant annet Pavel Sivakov, Vincenzo Nibali, Pello Bilbao og Jai Hindley inn.
Men de store taperne på dagens etappe ble João Almeida og Tobias Foss kaptein i Jumbo-Visma George Bennett. Bennett kom inn sammen med Foss halvannet minutt bak resten av gruppen til Bernal. Almeida kom inn rundt fire minutter bak gruppe Bernal.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 PÅ 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 PÅ 09:40