Det beryktede og frykta fjellet Monte Zoncolan, 14 km med en gjennomsnittlig stigningsprosent på 8,5% og 13% på de siste 3 km, i tillegg et parti på smått sinnsyke 27% stigning på det bratteste. Det er det som venter Tobias Foss og resten av rytterne på den 14. etappen i årets Giro d’Italia.
Monte Zoncolan er et relativt nytt fjell i Giro-sammenheng, men det har på kort tid rukket å bli et de mest kjente fjellene innen sykkelverdenen.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 PÅ 16:12
Fjellet ble kjørt første gang i 2003. Da vant den italienske sykkellegenden Gilberto Simoni. Simoni vant igjen opp Zoncolan i 2007.
Monte Zoncolan ble også syklet i 2010, 2011, 2014 og sist gang i 2018, hvor Chris Froome vant.

Mytisk fjell

Discoverys sykkelkommentator Theis Magelssen beskriver fjellet som mytisk, og at det er en stigning som rytterne alltid har i bakhodet.
– Zoncolan er den type bakke som man husker. Det er der man husker de mest mytiske prestasjonene og hvor de største rittene blir avgjort.
– Samtidig så tror jeg at den forventningen og spenningen som både ryttere og sykkelfans føler på før en sånn stigning er med på å bygge det opp. Det er på en slik fjelltopp de største legendene skapes, forteller Magelssen.
Discoverys sykkelekspert Kurt-Asle Arvesen kaller fjellet brutalt. Arvesen har selv syklet opp stigningen to ganger både i 2003 og 2007.
Han forteller at han hadde gode bein i 2007 som hjelperytter for Andy Schleck, han tok seg til og med tid til å hilse på noen nordmenn opp bakken den gangen. Men for rytterne som sitter fremme i tetgruppa vil fjellet være desto tøffere.

Må begrense tidstapet

Tobias Foss har imponert stort så lang i årets Giro. Før etappen opp Zoncolan ligger stortalentet fra Vingrom på en 9. plass i sammendraget, 2.49 bak Egan Bernal som leder.
På hviledagen sa Foss til Discovery at Monte Zoncolan fort blir hans største utfordring i årets Giro.
– Det skal man ikke se bort ifra. Jeg har ikke lest meg så veldig opp på bakken enda, men har skjønt at den både er lang nok og bratt nok, sa Foss på hviledagen.
Videre fortalte han at når stigningsprosenten blir tosifret så sliter han mer, nettopp på grunn av vekten. Magelssen tror å henge med de beste opp Zoncolan kan bli i det tøffeste laget, men samtidig – hvis han kjører på sine styrker – så kan tidstapet bli minimalt.
– Han går aldri på en ordentlig smell, og det er en av hans styrker. Det tror jeg blir gull verdt opp Monte Zoncolan og resten av Giroen.
Arvesen påpeker at det er viktig å ha litt avmålte forventninger til Foss.
– Det er kjempekult at han ligger på en 9. plass sammenlagt, men heldigvis har gutten beina godt plantet på bakken. Han skal noe så kjedelig som å bare ta en dag om gangen, fordi den siste uka i Giro d’Italia blir brutal, sier den tidligere proffsyklisten.

– Han er mannen å slå

Toppen av Monte Zoncolan er 1730 moh. noe som kan passe colombianske Egan Bernal bra.
– Det er Bernals terreng det her, så han er mannen å slå. Vi kan fort få et svar på om noen i det hele tatt klarer å ta opp kampen med Bernal, om det er Evenepoel, Vlasov eller noen andre, sier Magelssen.
Manges favoritt før årets Giro var Simon Yates. Briten ligger 1.22 bak Bernal før etappen.
I 2018 ledet Yates Giro d’Italia etter 18 etapper, men sprakk totalt på den 19. etappen. Magelssen tror han kanskje kan ha en motsatt formkurve i årets Giro.
– Han har glidd med, uten å brukt mye krefter. Han har sett litt daff ut, men hvis han har en motsatt utvikling av det han hadde 2018 så kan Yates fort bli den største utfordreren for Bernal.

Tror Evenepoel faller igjennom

Remco Evenepoel tapte rundt to minutter på grusveiene på etappe 11, men etappen opp Zoncolan er ikke like komplisert rent teknisk og passer belgieren bedre.
Arvesen tror derimot at Evenepoel vil slite i den siste uka.
– Jeg tror Evenepoel kommer til å falle skikkelig igjennom den siste uka. Det er forsåvidt helt greit, han er jo enorm på så mye.
– Både Evenepoel og Foss kjører sin første fulle Grand Tour, tror du Foss vil takle de tre ukene best?
– Ja, jeg tror Tobias er en bedre Grand Tour-rytter på sikt. Selv om jeg tror det blir tøffe dager for han – også i den siste uka, konstaterer Arvesen.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 PÅ 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 PÅ 09:40