To liv endret seg drastisk i løpet av noen hundredeler på oppløpet i den polske industribyen Katowice den 5. august i fjor.
På første etappe av Tour de Pologne, eller Polen rundt, gikk oppløpet i slak utforbakke. Hastigheten var skyhøy.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 KLOKKEN 16:12
Nederlandske Dylan Groenwegen (Jumbo-Visma) åpnet spurten tidlig, men hadde landsmann Fabio Jakobsen (Deceuninck-QuickStep) på hjul. Med 75 meter igjen åpnet Jakobsen spurten.
Men Groenewegen stengte døra og presset Jakobsen inn mot gjerdet. Han kjørte inn i gjerdet, og braste rett gjennom. Suste inn i fotografen som sto på andre siden og videre rett inn i målseglet.
Groenewegen var først over målstreken, men deiset i bakken selv av manøveren og brakk kragebeinet. Han ble senere disket og seieren gikk til Jakobsen.
Det var det dog få som tenkte på. Jakobsen var alvorlig skadet. Han kjempet om livet de neste timene og havnet i indusert koma. To dager senere ble han vekket igjen.
Hjernekontusjon, brudd på hodeskallen, brukken nese, opprevet gane, ti avrevne tenner samt deler av kjeven. Det var den brutale skadelisten. Flere plastiske operasjoner senere og etter en lang helbredelsesprosess kunne Jakobsen begynne opptreningen igjen i november.
11. april, i Tyrkia rundt, var Fabio Jakobsen tilbake i konkurranse.

Ble gjort til syndebukk

Først 8. mai, på første etappe i Giro d’Italia 2021, var Dylan Groenewegen tilbake i konkurranse.
Fysisk kom han seg relativt raskt til hektene etter velten, men samtidig som Jakobsen startet opptreningen, ble Groenewegen utestengt i ni måneder fra hendelsen skjedde. Suspensjonen sluttet dagen før Giro d’Italia-starten i Torino.
Jakobsen har hatt en brutal vei tilbake, men også Dylan Groenewegen har hatt en mørk periode. Kroppen kom seg raskt til hektene, men mentalt har nederlenderen hatt det vanskelig.
Han ble gjort til syndebukk. Lagsjefen til Jakobsen, belgiske Patrick Lefevere, ytret raskt etter hendelsen at laget vurderte søksmål mot Groenewegen. «Han burde kastes i fengsel» var blant utsagnene han ble sitert på.
Mange har valgt å sette søkelys på at gjerdene på oppløpet i Katowice nærmest gikk i oppløsning da Jakobsen traff dem. De var ikke av en standard som er god nok for massespurter der gjerdene skal holde stand og sørge for at rytterne fortsetter bevegelsen framover, selv om de velter.
Slik blir sjansen mindre for alvorlige skader. Også det unødvendige raske oppløpet i slak utforbakke fikk kritikk.
Det var Groenewegens handling som skapte velten, men at skadeomfanget ble så dramatisk, var rittarrangørens skyld. Slik valgte mange å se på situasjonen. Arrangøren fortjente også kritikk.
Men mest fokus og raseri ble rettet mot Groenewegen, som søkte ly hjemme i Nederland med sin gravide kjæreste

Fikk løkke i posten

Det tok ikke lang tid før truslene kom.
– Det var så konkrete og seriøse trusler at vi ringte politiet noen dager etter velten. I dagene og ukene som fulgte så voktet politivakter døra vår, sa Groenwegen i et intervju med det nederlandske magasinet Helden tidligere i år.
– Vi kunne ikke lenger dra når vi ville. Om jeg ville forlate huset et øyeblikk, så var det med en betjent ved min side så ingenting skulle skje.
Men raseriet mot Groenewegen stanset ikke med trusler bare mot ham.
– Vi mottok håndskrevne brev i posten, der det i ett var lagt med en løkke som de ville vi skulle henge barnet vårt i senere, fortalte han.
– Når du leser det brevet og ser tauet, så blir du livredd. Det var det som ble den avgjørende faktoren for meg. Det kunne ikke fortsette slik. Politiet tok det på alvor med en gang de så brevene.
27-åringen merket etter hvert at han begynte å bli paranoid.
– Jeg husker vi spiste middag med foreldrene mine en kveld. På kjøreturen så kjørte en bil bak oss. Den begynte å blinke og kjørte ved siden bak oss. Så kjørte han forbi på et sted der det egentlig ikke var mulig å kjøre forbi. Da kom panikken.
– Noen øyeblikk senere så svingte han mot høyre og det var ikke noe farlig. Du begynner å forestille deg ting som ikke er der i det hele tatt.

Konflikten blusser opp

Med giroen å se fram til virket livet lysere igjen for Groenewegen. Men hendelsene fra Katowice hjemsøker fortsatt både han og Fabio Jakobsen.
I et intervju gjort halvannen uke før Giro-starten omtalte Groenewegen et møte han og Jakobsen hadde hatt. Groenewegen hadde sendt meldinger til Jakobsen, men fikk ikke svar før han tok kontakt via Jakobsens far.
For første gang møttes de igjen etter hendelsen i Katowice.
– Vi satt overfor hverandre i et lite rom i Amsterdam. Vi fikk begge avlastet våre hjerter litt. Det var en fin samtale, men jeg vil holde innholdet i den for meg selv, sa Groenewegen i et intervju med Sporza.
Men en sak har alltid to sider. Fabio Jakobsen har fortsatt sitt å slite med og de to var, ifølge Jakobsen, blitt enige om å ikke snakke om samtalen.
– Innholdet i dette møtet skulle forbli konfidensielt. Mellom oss to og våre juridiske rådgivere. Jeg er skuffet over at Dylan har snakket offentlig om møtet gjort. Jeg vil ikke gjøre det, skrev Jakobsen på både Instagram og Twitter torsdag 6. mai.
– Jeg vil gjøre én ting klart: Dylan har ikke kommet med en personlig unnskyldning og han har ikke vist villighet til å ta noe ansvar for sine handlinger. Jeg ønsker fortsatt å nå en enighet med Dylan, men it takes two to tango.
Gjennom hele prosessen siden velten har søksmål fra både laget og Jakobsen blitt nevnt i pressen. Det er fortsatt aktuelt.
Jakobsen avsluttet innlegget sitt slik:
– Videre saksbehandling blir nå tatt hånd om av mitt juridiske team, og av den grunn vil jeg ikke kunne komme med noen ytterligere kommentarer.

– Glad for at Fabio er tilbake på sykkelen

Svaret fra Jakobsen (og hans advokater) var ikke det Groenewegen hadde regnet med.
– Det kom som en overraskelse. De fleste av kollegene her har vært glade for å se meg i feltet igjen, men den kommentaren var ikke så positiv, sa Groenewegen i Torino på lørdag.
De to beste spurterne i Nederland har trolig begge to hatt sin vanskeligste tid bak seg. De ønsker nok begge å legge det bak seg, men det er ikke bare enkelt.
– Det er vanskelig å høre det én dag før giroen. Møtet ga meg en god følelse og jeg tror vi begge sa det vi ønsket å si. Jeg gikk ikke inn på detaljer da jeg omtalte møtet vårt, og det vil jeg fortsatt holde konfidensielt mellom oss.
– Jeg er fortsatt veldig glad for at Fabio er tilbake på sykkelen.
En vond og vanskelig tid, både psykisk og fysisk, ligger bak dem. Men det virker som en sår og følsom tid venter for både Dylan Groenewegen og Fabio Jakobsen.
Alt som skjedde på oppløpet i Katowice, og alt som har skjedd mellom de to siden, har enda ikke blitt prosessert ferdig.
Kanskje ender det i en nederlandsk domstol.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 KLOKKEN 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 KLOKKEN 09:40