– Jeg kjørte full gass med to og halv km igjen, for jeg viste at de kom bak meg. Jeg kunne egentlig ikke tro at det skjedde når jeg kjørte over mål, og jeg kan egentlig ikke tro det enda, sa Dan Martin i intervjuet etter seieren.
Med seieren har Martin tatt en etappe seier i alle de tre Grand Tourene, Tour de France, Vuelta a España og Giro d'Italia.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 PÅ 16:12
João Almeida kjørte inn til andreplass 13 sekunder bak Martin, mens Simon Yates tok tredjeplassen 30 sekunder bak.
Tobias Foss imponerte sterkt og kom i mål på en niende plass, drøye to minutter bak Martin.

Italiensk håp veltet

Den 17. etappen gikk fra Canazei og avsluttes med en tøff stigning opp til Sega di Ala, hvor Tobias Foss og resten av sammenlagtkanonene ville måle krefter.
På etappen kjørte rytterne gjennom vintersportsstedet Cavalese, ikke langt fra Val di Fiemme som har vært en arena for flere store norske idrettsprestasjoner tidligere. Det var lov å håpe på en ny sterk idrettsprestasjon av norske Tobias Foss på dagens etappe.
Bortsett fra en liten bakke etter 58 km, gikk etappen slakt nedover i ca. 90 km. Det gjorde det vanskelig å komme avgårde i et brudd, men etterhvert klarte et 19-mannsbrudd å rive seg løs fra hovedfeltet.
Opp dagens første store fjell satte irske Dan Martin (Israel Start-Up Nation) opp farten i bruddet. Han fikk med seg Gianni Moscon (Ineos Grenadiers), Antonio Pedrero (Movistar) og Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën Team) over toppen.
Bouchard ledet klatrekonkurransen før dagens etappe og sikret seg 40 nye poeng over stigningen. Han leder nå konkurransen med over 70 poeng til andremann, som er Egan Bernal.
I utforkjøringen ned fra fjellet går det en velt i hovedfeltet, hvor blant annet Giulio Ciccone var involvert. Han kom seg raskt tilbake på sykkelen og tilbake til feltet, men det var tydelig at han hadde vondt i sitt venstre håndledd.
Ciccone lå på sjetteplass i sammendraget før dagens etappe. 4.31 bak Bernal og ca. fire minutter foran Tobias Foss.

Martin holdt unna

Simon Yates imponerte på den 14. etappen opp Monte Zoncolan, og etter å ha sett litt sliten ut tidligere i giroen virker han å ha timet formen perfekt inn i den siste og avgjørende uken.
Fire km før mål angrep Yates. Med seg fikk han Bernal, João Almeida og Daniel Martínez. Fartsøkningen ble for tøff for Foss som måtte slippe.
Yates satte opp et forrykende tempo opp stigningen, slik at til og med Egan Bernal fikk det tungt. Colombianere så helt ferdig ut opp til Sega di Ala. Den eneste som klarte å følge Yates var tiendemann i sammendraget, Almeida.
Almeida kjørte fra Yates på et litt flatere parti og tok opp jakten på Dan Martin som hadde forlatt sine bruddkamerater på veien opp. Men han klarte ikke å ta igjen mannen fra Irland.
Martin tok sin første etappeseier i Giro d’Italia.

–Ny strålende etappe

Ansiktsuttrykkene til Tobias Foss på vei opp Sega di Ala var ikke til å ta feil av, det var en tøff stigning som satte rytterne på prøve. Men gutten fra Vingrom viste en viljestyrke uten like og klarte å henge seg med lenge.
– Halve topp ti er borte! utbrøt Discoverys kommentator Jørn Sundby da flere av topprytterne slapp, mens Foss fortsatt satt med.
Nordmannen klarte ikke å følge tempoet til Yates, men klarte å beholde sin niende plass i sammendraget. Han kom i mål på en 11. plass, 2.20 bak Martin og drøye minuttet bak Bernal.
– Han gjør en ny strålende etappe, det er bare å finne frem superlativene, sa Sundby i det Foss gikk i mål.
Egan Bernal kom i mål 1.23 bak vinneren og tapte 53 sekunder til Yates i sammendraget.
Det ble også tøft for Ciccone etter velten tidligere på etappen, også han slapp opp til Sega di Ala. Han kom i mål 7.58 bak Martin, og er med det bak Foss i sammendraget
Aleksandr Vlasov, fjerdemann i sammendraget 4.18 bak lederen Bernal, hadde ikke beina på dagens etappe og slapp tidlig opp den siste stigningen. Romain Bardet, Hugh Carthy fikk det, i likhet med Vlasov og Ciccone, tøft opp Sega di Ala og tapte flere minutter.
Foss gikk forbi Ciccone i sammendraget, mens João Almeida gikk forbi nordmannen, derfor beholder han 9. plassen i sammendraget.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 PÅ 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 PÅ 09:40