– Jeg er selvfølgelig kjempefornøyd! Jeg prøvde i 2019 og i fjor uten å vinne, men i år har jeg klart å gjøre en drøm om til virkelighet, sa etappevinner Vendrame til arrangøren etter målgang.
Gårsdagens “Strade Bianche-etappe” var en tøff påkjenning rytterne. Hovedfeltet talte kun en håndfull syklister når de ankom den siste stigningen på etappen, og blant de få rytterne satt imponerende nok Tobias Foss.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 PÅ 16:12
Dagens 12. etappen i årets Giro d’Italia var av det kuperte slaget. Rytterne skulle over fire kategoriserte stigninger på etappen, hvorav to er andre kategori fjell.

Soler ute av Giroen

Tempoet ble satt opp fra begynnelsen, og det var en stor vilje å komme med i dagens brudd, som spådd på forhånd. Med gårsdagens etappe i beina så var det en del som sleit med å henge med feltet på de første kilometerne.
En som fikk en veldig tung dag var Movistars Marc Soler. Spanjolen veltet tidlig på etappen og måtte senere bryte årets Giro. Soler lå på 11. plass i sammendraget før etappen.
Det tok drøye 65 km før dagens brudd ble etablert. 14 ryttere klarte til slutt å komme seg avgårde. I bruddet satt blant annet George Bennett fra Team Jumbo-Visma.
Bennett var i utgangspunktet Tobias Foss kaptein i Giroen, men etter flere dårlige etapper var new-zealenderen over 20 min bak Egan Bernal i sammendraget, fokuset var derfor rettet mot å vinne en etappe i årets Giro.
Etterhvert klarte også veteranen Giovanni Visconti og Cofidis-rytter Nicolas Edet å kjøre seg opp til bruddet slik at de talte 16 ryttere.

Nok en bruddseier

Etter at bruddet hadde revet seg løs fra feltet gikk tempoet betraktelig ned. Det var nok flere av rytteren glad for etter gårsdagen.
Over den siste stigningen på etappen var bruddet redusert til fire. Andre Vendrame (AG2R Citroën Team), George Bennett (Team Jumbo-Visma), Gianluca Brambilla (Trek - Segafredo) og Chris Hamilton (Team DSM). Av de fire var det Vendrame som har den beste spurten og var storfavoritt til å vinne etappen.
3 km før mål klarte Hamilton og Vendrame rive seg løs fra Bennett og Brambilla. I spurten var Vendrame, som forventet, den klart sterkeste og tok sin første seier i en Grand Tour og den klart største seieren i hans karriere.
I hovedfeltet prøvde lagkameratene i Trek - Segafredo, Giulio Ciccone og Vincenzo Nibali seg på et angrep uten at det var noen suksess. De to ble kjapt tauet inn igjen av Ineos-toget.
Nibali prøvde på et nytt angrep i utforkjøringen. “Haien fra Messina” lå på en 14. plass i sammendraget før etappen, men han klarte ikke ta mer enn sju sekunder på feltet med sitt forsøk i utforkjøringen.
Tobias Foss kom sammen med hovedfeltet inn og beholder 9. plassen i sammendraget. Egan Bernal leder fortsatt, 45 sekunder foran Aleksandr Vlasov på andre.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 PÅ 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 PÅ 09:40