To fjelletapper og en tempo gjenstår i Giro d’Italia 2021. Før den avgjørende helgen i Italia ligger Tobias Foss på en stødig 9. plass i sammendraget.
Forsvarer han sin plassering så blir han den tredje nordmannen som ender på topp ti i sammendraget i en Grand Tour. Dag Erik Pedersens 10. plass i Giroen 1984 var første gang, så fulgte Carl Fredrik Hagen etter med sin 8. plass i Vuelta a España 2019.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 KLOKKEN 16:12
– Det er utrolig gledelig at vi har en på den arenaen også. Det er en ny dimensjon for norsk sykkelsport at vi kan begynne å følge med på noe annet enn bare slak oppoverbakke, humrer Kurt-Asle Arvesen.
Arvesen er ekspertkommentator for Discovery og sportssjef i det norske profflaget Uno-X. Den tidligere proffsyklisten kjenner Foss godt.
Vingrom-syklisten var Uno-X-rytter i 2018 og 2019 før han tok steget til Jumbo-Visma.
– Tobias er en fantastisk type som er en komplett typisk Grand Tour-rytter. God på tempo og en solid klatrer. Stabil, ikke minst. Så er han jo en del av et av de beste lagene i verden, som kan støtte ham og gi de rådene og den tryggheten han trenger i en sånn situasjon, forklarer Arvesen.
– Han kjører på lag med erfarne rytter og et bra støtteapparat og en ledelse som har gjort dette mange ganger. Det hjelper på og gir trygghet.

Henger med de beste hver dag

I Grand Tour-sammenheng er det mange topp ti-plasseringer som oppstår fordi en rytter taper tid i starten, og da får friheten til å gå i brudd senere.
Det har ikke Foss gjort.
– Det er måten han har gjort det på også som er så bra. Han har kjørt med favorittene hele tiden. Det er jo sånn som man kanskje ikke får med seg om man sveiper innom sendingene mot slutten, sier Arvesen.
– Han har ikke gått i noen store brudd som har fått en halvtime. Han har kjørt med de beste fra første dag på tempoen der.
Også Discoverys sykkelekspert, Henrik Evensen, har latt seg imponere over måten Foss har hengt med de beste hver eneste dag.
– At han kan sitte med lenge i fjellene og kjører bra på tempo det visste vi. Så har du aspektet med at det er en Grand Tour. Han har aldri kjørt et så langt ritt før og da å se at han dag etter dag fortsatt klarer å tape minimalt med tid til de aller beste. Det er det som er oppsiktsvekkende her, konstaterer Evensen.
– På en god dag så vet vi at Foss kan være med langt opp i fjellene, men at han gjør det nå på uke tre i en Grand Tour. Det der det som er gjennombruddet her.

Viser seg som en lagleder

Foss kom inn i Giro d’Italia 2021 som den viktigste hjelperen til lagets egentlige kaptein George Bennett. Men da Kiwi-syklisten sviktet sto Foss klar.
På onsdagens beinharde bakkeavslutning var det Bennett som satt og hjalp Foss da nordmannen måtte slippe de best. Vingrom-syklisten kjempet seg til mål som sjette beste av sammenlagtrytterne.
– Han er heldig som hadde Bennett der. Men det er nok en litt underkommunisert egenskap: Det å klare å ta den lederrollen når du har den. Jeg er sikker på at Bennett gledelig hjelper til, men du må fortsatt være en tydelig leder som sier hva du trenger når du trenger det, påpeker Evensen.
– Den rollen ser det ut til at Foss tar bra. De har nok pratet om det på forhånd, men han må fortsatt rekke opp hånda og si «Jeg trenger dette, dette og dette» og så må du stå litt på de kravene.

Seierskamp i fremtiden

Giro d’Italia 2021 er Tobias Foss sin andre Grand Tour, men da han syklet fjorårets utgave fikk han bare syklet ti etapper. Jumbo-Visma måtte trekke hele laget grunnet en positiv covid-19-prøve.
Nå har de kommet seg smittefritt til de tre siste etappene. Uansett om en dårlig dag skulle sende ham ut av topp ti, så mener både Evensen og Arvesen at Foss har bekreftet hva han er god for.
Norge har en Grand Tour-rytter, som grep sjansen første gang han fikk den.
I fremtiden vil han bare bli bedre.
– Da tror jeg vi ser han enda lenger opp på lista. Det er bra han har klart å vise at han er en stabil topprytter på første forsøk. Så blir han nok ikke bare brukt som hjelperytter for Roglic de neste årene, sier Arvesen som likevel tror en sånn erfaring også vil være bra.
– Det skader ikke det heller. Den rollen der er han megagod til. Men samtidig at han får muligheten til å kjøre for sammendraget i giroen og vueltaen i noen år framover, så kan vi drømme om en Tour de France der han får muligheten selv
Norsk sykkelsport har lenge higet etter en ryttertype som Foss.
– Vi har jo snakket lenge om å få opp klatrere. Det har vært et tema i mange år. Så kommer Carl Fredrik og viser at det er mulig. Så får vi en opp nå som er enda hvassere og allerede kjører på et utrolig høyt nivå, beretter Evensen.
Så lar han seg friste til å bruke en frase som har blitt en slags klisjé i sportens verden.
– Vi forstår ikke hvor stort dette er, flirer Discoverys sykkelekspert.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 KLOKKEN 15:07
Giro d'Italia
Bettiol med råsterk etappeseier i Giro d'Italia – rolig dag for Foss
27/05/2021 KLOKKEN 15:29