Tobias Foss kjørte seg inn til en 9. plass i sammendraget etter dagens etappe. To minutter og 49 sekunder bak Egan Bernal som leder.
– Han gjør en utrolig etappe i dag, Tobias, sa kommentator Jørn Sundby når Foss gikk i mål
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 KLOKKEN 16:12
Tobias Foss var kun 27 sekunder bak Egan Bernal i mål som angrep opp den siste stigningen. Nordmannen kom inn sammen med resten av sammenlagtfavorittene og ble nummer 16 på etappen.
– Det var en veldig krevende dag, og vi forventet at det skulle bli noen luker. Jeg er glad for å komme inn til ledelse, og vi må holde oss fokuserte inn mot neste etappe, sa Bernal til arrangøren etter etappen.
Sveitsiske Mauro Schmid vant etappen etter å ha slått bruddkamerat Alessandro Covi i spurten.

Tøffe grusveier

Det var mye usikkerhet knyttet til den 11. etappen i årets Giro. På de siste 70 km på etappen gikk 35 av de på grus, i ekte Strade Bianche-stil, og det kunne fort bli sekunder i sekken for noen av sammenlagtfavorittene.
Etappe ni i årets Giro ga en liten pekepinn på hva dagens etappe hadde å tilby. Der viste Ineos-rytter Egan Bernal styrke når han knuste de andre sammenlagt-kanonene på grusveien opp til Campo Felice. På dagens etappe derimot var det betydelig flere km med grusveier som møtte rytterne.
Den 11. etappen har vært noe Egan Bernal har hatt i tankene i lang tid. Som en del av forberedelsene til etappen kjørte Bernal det tøffe grusrittet Strade Bianche i mars.
Der imponerte han med en svært sterk tredjeplass, kun slått av Mathieu van der Poel som vant og Julian Alaphilippe på andre.

Ineos satte fart

Bruddet fikk tidlig en stor luke på etappen. På det meste hadde de 13 utbryterne ca. 14 og et halvt minutt på hovedfeltet.
Ineos Grenadiers kontrollerte feltet som kunne tyde på at de hadde skumle planer på gruspartiene, det britiske storlaget virket derimot ikke interessert i å kjøre inn forspranget til bruddet. Vinneren på etappen ville derfor være en av de 13 i front.
Planene til Ineos ble tydelig da Filippo Ganna satte opp en voldsom fart allerede på den første grussektoren. Hovedfeltet hadde blitt knust i flere biter og den første gruppe var ikke større en rundt 30 ryttere.
Tobias Foss havnet sammen med andremann i sammendraget Remco Evenepoel i splitt to, men klarte etterhvert å kjøre seg opp til feltet.

Angrep fra Foss

Etter at Foss havnet bak på det første gruspartiet bestemte vingromingen angripe på parti nummer to. Foss og lagkamerat George Bennett klarte å rive seg løs fra hovedfeltet.
Sammen opparbeidet de seg et forsprang på rundt 40 sekunder, dessverre fikk de ikke så mye ut av angrepet. Ineos var ikke interessert i gi nordmannen en luke og ble raskt kjørt inn igjen.
Inn på det tredje gruspartiet satte Ineos opp farten igjen, og det var Egan Bernal selv som satte opp et forrykende tempo.
– Det er full spiker, utbrøt kommentator Jørn Sundby i det Bernal satte seg fronten av feltet.
Bernal kjørte så hardt at hans største konkurrent i sammendraget, Evenepoel slapp feltet igjen.
Evenepoel havnet raskt minuttet bak feltet, og var tydelig skuffet og irritert når han ikke virket å ha dagen.

Bernal sterkest

Opp den siste stigningen var det igjen Bernal som var sterkest som på den niende etappen. Colombianeren kjørte fra feltet som kun var blitt seks ryttere, og blant de seks satt imponerende nok Tobias Foss med.
– Jeg er stum av beundring, sa Discovery sykkelekspert Henrik Evensen om Foss da han klarte å henge med de store favorittene opp den siste stigningen.
Mens Bernal kjørte fra favorittgruppen bak, så var det sveitsiske Mauro Schmid som vant spurten mot Allesandro Covi i bruddet og tok etappeseieren.
Den store taperen på dagens etappe ble Remco Evenepoel. Han tapte ca. to minutter til Egan Bernal og falt ned til en sjuende plass sammenlagt.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 KLOKKEN 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 KLOKKEN 09:40