Å sykle en Grand Tour er en stor hendelse for enhver proffsyklist. Egentlig skulle Tobias Foss få oppleve nettopp det i fjor høst.
I den spesielle reviderte sykkelkalenderen mot slutten av 2020 var Vingrom-syklisten en del av Jumbo-Visma sitt lag i Giro d’Italia.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 KLOKKEN 16:12
Ni etapper ut i rittet og den første hviledagen kom. Alle ryttere ble testet for covid-19. Det var nettopp Steven Kruijswijks prøve som kom tilbake med positivt svar.
Hele laget måtte trekke seg.
For Tobias Foss betød det at hans første Grand Tour-test sluttet etter ni etapper. Dermed rakk han ikke engang å tangere det lengste sykkelrittet han tidligere hadde fullført: De ti dager lange Tour de l’Avenir.
– Akkurat der og da tok jeg det rimelig greit egentlig. Og det har jeg tatt greit helt opp til nå. For til syvende og sist så er det ingenting man kan gjøre med det. Og det er absolutt det riktige å gjøre når man får en positiv prøve i laget, sier Tobias Foss til Discovery en drøy uke før Giro d’Italia 2021 starter i Torino.

Tre uker å vokse på

Det er en slags etablert dogme i sykkelsporten at unge talenter kan vokse seg store og sterke gjennom å erfare en hel Grand Tour.
En sjokkopplevelse for kroppen som gjør at du tar betydelige steg fysisk. En type belastning som kun en Grand Tour kan klare å skape. 21 etapper fordelt på 23 dager. Altså mer enn det dobbelte av det lengste etapperittet Tobias Foss har syklet så langt i karrieren.
Sjansen røk på pandemi-vis i 2020. Da håndterte han det greit. Nå håper han å slippe å måtte håndtere det.
– Jeg merker nå at om det samme hadde skjedd i år, så hadde luften gått mye mer ut av ballongen. Nå har jeg sinnssykt lyst til å få den gjennomkjøringa for kroppen og få de tre fulle ukene. Men igjen: Skjer det på nytt, så får man ikke gjort så mye med det. Man må bare gjøre det beste ut av det.

Håper å bli spart fra start

Under lørdagens Grande Partenza i Torino er Tobias Foss trolig et av Jumbo-Vismas aller beste kort til en god plassering.
I den kortvarige Giro d’Italia-debuten i 2020 tok han en imponerende 5. plass på den 15 kilometer lange tempoåpningen i Palermo.
På lørdag venter 8,6 kilometer med tempo i Torino som åpning av giroens 104. utgave. Tre uker senere avsluttes rittet med en 30 kilometer lang tempoetappe i Milano. Begge to er av det lettkjørte slaget.
– Tempo er tempo. De kunne nok vært litt hardere, men det er muligheter både på prologen og spesielt på den siste tempoen. Det blir gøy å kjøre full gass og se hvor lista ligger, konstaterer Foss.
Leverer Foss en solid tempo på lørdag er plutselig noen etapper i ungdomstrøya en mulighet. Men Foss er først og fremst plassert i Giro-laget for å være en av Jumbo-Vismas viktigste hjelperyttere i rittet.
– Det er den rollen jeg har lyst til å ha og. Jeg har forberedt meg bra og det starter med en tempo. Det kan fort sette meg i en posisjon der jeg blir litt spart om jeg får en framskutt plassering der.
– Det gjelder å gjøre det beste ut av det. Jeg forventer av meg selv at jeg skal klare å gjøre en jobb ganske langt opp i bakkene. Så får vi se hvor langt det holder.
Sammen med den fire år eldre nederlenderen Koen Bouwman er 23 år gamle Foss den som skal hjelpe kaptein George Bennett til en god plassering i sammendraget.
– Stabiliteten er jo et spørsmålstegn når jeg ikke har syklet en Grand Tour før, om jeg klarer å holde trøkket i siste uka. Men det er ting man bare må ta underveis. Det blir bare å gjøre det beste man kan gjøre hver dag og utnytte situasjonen så godt man kan. Så får vi hjelpe Bennett så godt som mulig. Om det er jeg eller Koen som gjør det, spiller egentlig ikke så stor rolle. Men jeg har jo litt ambisjoner for meg selv og, så det hadde vært gøy å vise seg fram.

Spurter om seieren – så går det galt

Roser kapteinen

Den omtalte kaptein Bennett er en 31 år gammel klatrespesialist fra Nelson, helt nord på Sørøya i New Zealand.
Kiwi-syklisten er vant med å gjøre jobben Tobias Foss er satt til å gjøre i 2021. Bennett har som regel syklet som hjelperytter i de Grand Tourer han har gjort. Det gjorde han blant annet i både Tour de France og Vuelta a España i fjor.
Men et par ganger har han fått sjansen selv. Det førte ham blant annet til 8. plass i Giro d’Italia 2018.
De to foregående ukene har Foss tilbrakt sammen med Bouwman og Bennett på Tenerife.
– Det var fint det. Jeg har hatt to veldig gode uker der med god trening og veldig bra oppladning. Det har vært fint å få de to ukene så jeg får forberedt meg godt. Jeg var der med Koen og George og vi tre har ganske bra nivå nå, så vi er alle klare for giroen.
Bedre kjent har de også blitt. Foss bruker kun positive adjektiv i beskrivelsen av Bennett.
– Han er fin. Han er full av energi og er supermotivert. Kanskje en av de kuleste lederne å jobbe for på laget. Vi har vært sammen to uker på Tenerife og var sammen to uker i februar. Vi er ikke super-close, men jeg føler vi kjenner hverandre godt nå.
– Sammen med Koen så blir vi på en måte klatregjengen. Vi er en bra gjeng som har bra kjemi. Vi er klare for å gjøre vårt beste hver dag, så får vi se hva det blir til slutt.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 KLOKKEN 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 KLOKKEN 09:40