Forventningene var enorme til Remco Evenepoel før supertalentets debut i Grand Tour-sammenheng.
Mange hadde den belgiske 21-åringen som den aller største favoritten. Og Deceuninck-QuickStep-kapteinen åpnet godt. Etter ti dager var han andremann bare 14 sekunder bak Egan Bernal.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 PÅ 16:12
På den 11. dagen sviktet han i posisjonskampen på grusetappen og falt ned til 7. plass. På Monte Zoncolan røk det enda mer tid.
På den 16. etappen kom den virkelig store smellen. Evenpoel tapte 24 minutter. Etter hviledagen veltet han og sto av rittet før torsdagens 18. etappe.
Igjen står Joao Almeida som QuickSteps kort i sammendraget. Portugiseren åpnet svakt, og ble brukt som hjelperytter for Evenepoel, men fremstår nå som en av de sterkeste.
Eurosports sykkelekspert, Henrik Evensen, mener det belgiske WorldTour-laget la for mye press på Evenepoel fra start.
– Å sette et helt lag til én rytter som gjør comeback etter skade i en Grand Tour er risky. De har sikkert sett at han har gjort det bra på trening og sånt, men det virker litt rart utad, sier Evensen.

Enorme forventninger

At det nettopp er Remco Evenepoel som ble valgt som kaptein er kanskje ikke så rart. Til tross for at Giro d'Italia var hans første ritt på ni månedere og til tross for at det er første gang han sykler en Grand Tour.
21-åringen fra Belgia er et unikt talent. Og for den sykkelgale nasjonen er han et talent de har savnet. En belgisk syklist har ikke vunnet et treukersritt siden 1978. Presset fra belgisk presse var enormt.
Den eneste norske rytteren i Giro d'Italia, Tobias Foss, har merket økt interesse rundt seg selv. Men han er glad han slipper det intenset søkelyset som er rettet mot Evenepoel.
– Jeg merker litt mer, men sammenlignet med Remco så er det ingenting. Jeg leste en artikkel i går der han nærmest ble hudfletta. Jeg er ganske heldig med at jeg kommer fra et land der sykkel ikke er så stort, så det presset kjenner jeg lite på, sa Foss til Discovery på giroens andre hviledag.

En av dem på vei ut

Da Almeida tapte tid på de første etappene, og Evenepoel satt bra med, ble bare presset sterkere. Men da Evenepoel begynte å slite måtte Almeida fortsatt bidra.
Evensen mener QuickStep ikke burde ha lagt alle eggene i én kurv og heller latt Almeida gjøre sitt eget ritt.
– Jeg synes det var risky å gå for Evenepoel i utgangspunktet, så så det bra ut lenge da. Men så er det frustrerende for Almeida å ikke få kjøre fra Evenepoel når han vet han kan det, konstaterer Evensen.
Han tror det faktum at Evenepoel har signert en ny langtidskontrakt, mens det ryktes at Almeida ikke forlenger sin avtale og forsvinner etter 2021 kan ha påvirket.
– Vi vet jo at han skal ut fra laget, så det er jo lett å tenke at det er litt interne stridigheter. Det er jo kjedelig. Evenepoel har ikke kjørt ritt på ni måneder og kun trent skikkelig i to måneder. Egentlig så har han imponert synes jeg. Det er ikke rart at han får det litt tøft fysisk etter hvert. Men litt rart opplegg av QuickStep.

Ny erfaring for laget

Remco Evenepoel sto av Giro d'Italia før den 18. etappen. Trolig med en del erfaring og lærepenger som vil komme godt med i årene som kommer.
Men også for Deceuninck-QuickStep har det vært en ny erfaring. De kom til giroen med en av de største sammenlagtfavorittene.
For et lag som er vant til å jakte etapper og klassikere er det også en læringsprosess.
– De har jo på en måte vært verdens beste sykkellag når det gjelder å vinne etapper og endagsritt. Men i Grand Tours så har de ikke kjørt det så mye. De fremstår ikke som verdens beste sykkellag om dagen. De må finne litt ut av en ny måte å løse ting på. Det er uvant å se QuickStep ikke lykkes med den taktiske biten, som de stort sett alltid lykkes med i endagsritt.
Så langt i årets Giro har de ingen etappeseirer og står med Almeida som 8. mann i sammendraget. Fire etapper gjenstår til å redde noe ut av rittet. Uten deres største favoritt i laget. Kanskje kan Almeida, med stigende formkurve, få sin revansje.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 PÅ 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 PÅ 09:40