Det har vært en travel og komprimert sesong for de beste proffsyklistene i verden. Med flere utsatte klassikere, en forskjøvet utgave av Tour de France, samt lite hvile, har rytterne stort sett sittet på sykkelsetet rundt omkring i Europa de siste månedene. Rytterne har måttet foreta beinarde prioriteringer det siste halvåret, men for mange er det som ruller i gang på lørdag sesongens desidert største høydepunkt.
Etter flere måneder med venting, er Giro d'Italia endelig på trappene. Eurosports sykkelkommentator Jørn Sundby har høye forventinger til årets vakreste italienske eventyr.
Giro d'Italia
– Skal kunne matche de beste i fremtiden
18/05/2021 PÅ 16:11
– Forventingene mine er at dette kommer til å bli et ekstremt underholdende treukersritt. Det er ikke veldig definert hvem som kommer til å vinne, noe vi ser mer av i Tour de France. Giroen er mye mer åpen og det er flere som kan stikke av med seieren, sier Sundby.

Ingen åpenbare favoritter

Flere av kanonene fra Tour de France stiller ikke til start i Italia, ettersom de to Grand Tourene kun kommer med noen ukers mellomrom.
– Giroen har fått lide litt terminlistemessig, og derfor er det noen av de aller største kanonene som har valgt å ikke delta denne gangen. Samtidig er Giro d'Italia et ritt som har en høy status i sykkelmiljøet. Det har ikke den standingen som Tour de France, men mange sykkelelskere ser på Giroen som det største i løpet av sesongen, forteller Jørn Sundby videre.
Det er derimot flere store sykkelnavn som triller ut av startblokkene i Monreale på Sicilia lørdag – i det som er årets første etappe av Giro d’Italia.
– Ingen lag ser veldig mye sterkere ut enn andre. INEOS har selvfølgelig et sterkt lag, spesielt på tempo, men de er ikke overlegne favoritter hele veien. Det kommer nok til være åpent og underholdende gjennom de neste ukene, så snevrer det seg nok mer inn etterhvert, sier Eurosports sykkelkommentator.
– Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali og Geraint Thomas er på mange måter de største navnene, men jeg har stor tro på at flere andre også kommer til å hevde seg, legger Sundby til.
  • Første etappe av Giro d’Italia ser du lørdag fra klokken 13:10 på Eurosport 1 og Dplay! Sikre deg tilgang her!

Flere norske muligheter

Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal) og Tobias Foss (Team Jumbo-Visma) er årets norske håp i Giro d’Italia. Førstnevnte har uttalt til Eurosport at rittets store mål er å kjempe om noen etappeseiere på den avsluttende fasen av rittet. Jørn Sundby mener Carl Fredrik Hagen gjør lurt i å satse på den måten.
– Hagen slo gjennom med et brak i Vueltaen i fjor (8. plass sammenlagt journ.anm), noe de andre rytterne også er klar over. Planen var å følge opp det i Giroen, men formen hans har ikke vært helt vært på topp denne høsten. Jeg tror uansett at han kan få flere sjanser de neste ukene. Det er nok lurt å gå for den siste uken, som han selv har påpekt, sier Jørn Sundby.
– Lotto Soudal stiller uten en ren kaptein i årets Giro. Hva tror du det betyr for Carl Fredrik Hagens sjanser?
– Lotto Soudal er et lag der det er fritt fram for alle å gjøre det de vil. De har ikke med seg en ren kaptein eller spurter, så alle kan få muligheten. Jeg regner med at vi kommer til å se dem en god del i brudd, spesielt i kuperte etapper, noe som kan gi Hagen flere muligheter, svarer Sundby, som forøvrig skal kommentere Giro d’Italia på Eurosports flater gjennom de neste tre ukene.
For Tobias Foss sin del er han på lag med en av de største kanonene i årets Giro d’Italia, nemlig Steven Kruijswijk. Eurosports kommentator ser for seg at Jumbo-Visma satser stort på Kruijswijk, men utelukker samtidig ikke at Foss kan vise seg ordentlig fram på de italienske landeveiene.
– Jeg tror det kan komme muligheter for Foss allerede på lørdagens tempoetappe. Det er en nedover-tempo som passer han fint, og jeg er spent på hva han kan få til der, sier Sundby, før han fortsetter:
– Det er veldig moro at Foss får denne erfaringen i så ung alder (23 år, journ.anm). Han vant Tour de l'Avenir, som regnes som ungdommens Tour de France, og jeg forventer at han får noen klare oppgaver i Giroen. Han kommer nok til å bli testet litt forsiktig, men for Foss handler det om å hjelpe Kruijswijk gjennom disse ukene.

Smittevern og testing

I likhet med Tour de France og alle de andre sykkelrittene denne sesongen, kommer det til å være svært strenge smittevernprotokoller som rytterne må følge til enhver tid under Giro d’Italia. Opprinnelig skulle de første etappene i rittet foregå i Ungarn, men på grunn av koronasituasjonen ønsket arrangørene å kun avholde treukersrittet i Italia.
Det er derimot en fare for at rittet ikke kan fullføres, om det blusser opp mye smitte blant rytterne og resten av lagene.
– Sånn som det ser ut nå, så har jeg stor tro på at vi får fullført de tre ukene, fastslår Jørn Sundby.
– Ingen av rytterne i Tour de France fikk påvist koronasmitte, noe som var veldig bra. Det blir nok like mye smittetesting for rytterne i Giroen, men vi krysser fingrene for at det går like bra som i Frankrike. Det er selvfølgelig synd at det blir minimalt med tilskuere i år, men sånn er det bare. Vi får bare glede oss til det sportslige vi har i vente, avslutter han.
Giro d'Italia
Britisk seier i Giroen – parkerte Hindley på siste etappe
25/10/2020 PÅ 15:44
Giro d'Italia
Hundredelsdrama om ledertrøya før siste Giro-etappe
24/10/2020 PÅ 14:54