Populære sporter
All sport
Vis alt

Er dette slutten på Team Sky?

Andreas Selliaas

Publisert 14/12/2017 klokken 11:49 GMT+1

Den hemmeligholdte dopingprøven til Chris Froome kan bety slutten for Team Sky.

Chris Froome

Foto: Scanpix

Det er Sean Ingle i The Guardian som kommer med denne påstanden etter at avisen han skriver for, i samarbeid med franske Le Monde, denne uken avslørte at Team Sky-kaptein Chris Froome ble tatt for ulovlig bruk av astmamedisinen Salbutamol i september i år. Det ble målt dobbelt så høye verdier som er tillatt. Nulltoleransen til Team Sky står med andre ord på prøve.

Froomes heltebilde sprekker

Chris Froome testet positivt på for høye Salbutamol-verdier etter en etappe i Spania rundt, 7. september i år. Froome er sykkelsirkusets største stjerne og i år vant han sitt fjerde Tour de France. Han er den første briten som har vunnet Spania rundt og den første syklisten som har vunnet Touren og Vueltaen i en og samme sesong siden 1978. Nå står kanskje denne bragden for fall. Blir han funnet skyldig i doping mister han sannsynligvis seieren i Vueltaen.
Froome, Team Sky og det internasjonale sykkelforbundet (UCI) fikk vite om den positive dopingprøven midt under sykkel-VM i Bergen i september i år, men det er først denne uken at vi har fått kjennskap til den.
Hemmeligholdet til UCI setter dem også i et dårlig lys.

Tvilsom praksis i Team Sky

Team Sky har vært involvert i mange tvilsomme saker de siste par årene og hovedproblemet til Team Sky i denne saken er deres såkalte nulltoleranse for doping.
Skulle Froome få en dopingdom må kanskje det britiske sykkellaget si takk og farvel til Froome og da er det ikke mye igjen av det mest suksessfulle sykkellaget i verden de siste årene.
Chris Froome og lederne i Team Sky – blant dem nordmannen Gabriel Rasch – sier at det ikke er gjort noen feil i denne saken og at alt har sin naturlige forklaring. Er det noen som har skylden i denne saken så er det legen som har gjort feilen. Dette har vi hørt før.

Ligner debatten i norsk langrenn

Dette er unnskyldninger vi har hørt i norsk langrenn de siste årene uten at det hjalp utøverne noe særlig. Den mest nærliggende saken i norsk idrett er dommen mot Martin Johnsrud Sundby, som også ble tatt for ulovlig bruk av Salbutamol og fikk en dopingdom på to måneder og ble fratatt seieren i Tour de Ski og sammenlagtseieren i verdenscupen.
De to siste sakene i sykkelsporten har gitt en utestengelse på ni måneder. Det er vanskelig for en utenforstående å tro noe annet enn at Froome vil få en eller annen form for dom i denne saken. Og mister han seieren i Vueltaen og blir utestengt i en viss periode bør Team Sky også straffe sin egen rytter. I hvert fall hvis de har nulltoleranse for doping. Da er i så fall denne saken en av de mest eksplosive sakene i internasjonal sykkel siden Lance Armstrong.

Nulltoleranse?

Under Dave Brailsfords ledelse har Team Sky hele tiden sagt at de har hatt en streng holdning til doping – både overfor sine ledere og sine ryttere. Denne linjen førte blant annet til at de kvittet seg med Froomes tidligere trener Bobby Julich i 2012, fordi han innrømmet å ha brukt EPO som rytter på 1990-tallet. De har heller ikke ansatt ryttere som har sonet dopingdommer. Derfor er denne saken så alvorlig for Team Sky.

Russiske hackere

De siste par årene har imidlertid vist oss at det er en viss forskjell på liv og lære hos Team Sky. Sprekkene i fasaden viste seg for alvor da de russiske hackerne Fancy Bears fikk tak i de medisinske unntakene (TUE) til Bradley Wiggins, den forrige kapteinen til Team Sky, som også vant Tour de France i 2012. Der kom det fram at legene til Wiggins hadde fått bruke det ulovlige middelet triamcinolone som medisin mot pollenallergi. Ifølge de hackede dataene skal Wiggins ha fått triamcinolone (et kortikosteroid) for allergiplager før Tour de France i 2011 og 2012 og Giro d’Italia i 2013.
Fancy Bear er en hackergruppe som er tilknyttet den russiske militære etterretningstjenesten (GRU) og var ifølge FBI svært delaktig i hackingen under den amerikanske presidentvalgkampen i 2016.
I kjølvannet av denne saken kom det fram påstander om at Wiggins hadde fått en mystisk bag (jiffy bag) med ulovlige medikamenter under Critérium du Dauphiné i 2011. Om denne saken har det vært høringer i det britiske parlamentet og det britiske antidopingbyrået har foretatt omfattende undersøkelser, men de har ikke funnet ut hva som skjedde, blant annet fordi legen til Team Sky, Richard Freeman, mistet PCen sin da han var på ferie i Hellas.
Saken er henlagt, ingen er straffet i saken og det er ennå ikke kjent hva som var i den mystiske bagen. Den samme legen skal også ha bestilt testosteron ved en feil. Det har han innrømmet.

Bedyrer sin uskyld

Froome og apparatet rundt ham bedyrer sin uskyld i denne saken og mener at de høye verdiene kan forklares medisinsk og at astmamedisinen ble brukt fordi han var svært preget av astma på slutten av Vueltaen. På sosiale medier florerer det tv-intervjuer av Froome rett etter målgang på den omdiskuterte etappen der han sier at han var i god form og uten å nevne at han sleit med pusten. Disse uttalelsene viser at Froome har et forklaringsproblem, hevder kritikerne.
I Norge har vi etter at Martin Johnsrud Sundby ble tatt for feil bruk av Salbutamol diskutert om astmamedisin har prestasjonsfremmende effekt eller ikke. Det medisinske apparatet rundt langrennslandslaget sier at det bare hjelper dem som har astma til å prestere på normalt nivå og at det ikke har noe effekt på friske personer. Det er dette argumentet Chris Froome og støtteapparatet hans også bruker.

Unntak for å prestere bedre

Dette er en påstand som blant andre Michael «Kyllingen» Rasmussen ikke uten videre går med på. Da jeg snakket med ham tidligere i år sa han at salbutamol og annen astmamedisin er prestasjonsfremmende. «Kyllingen» har innrømmet omfattende dopingbruk i perioden 1998-2010, også at han brukte salbutamol for å være på den sikre siden. Han mener videre at de fleste andre ryttere da og nå tar slike «forholdsregler».
Denne holdningen ble bekreftet av den tidligere Team Sky-treneren Shane Sutton i BBC-dokumentaren Britain’s Cycling Superheroes: the Price of Success i november i år. Der sier han at Team Sky bevisst utnyttet TUE-systemet og ba om fritak for bruk av ulovlige kortikosteroider for å få overtaket på sine konkurrenter.
Sutton forlot Team Sky og British Cycling i april 2016 og er nå trener for kinesiske banesyklister.
“Hvis du har en utøver som er 95% klar og de har en kjenning eller skade som plager dem og du kan få en TUE for å få dem 100% klare, så gjør du det», sa Sutton i dokumentaren.
Det er summen av saker og Team Skys nulltoleranse som gjør den positive dopingprøven til Chris Froome så alvorlig. Ikke bare for Chris Froome og hans lag, men også for Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og internasjonal sykkelsport. Skulle Froome få en dopingdom, vil det bli umulig for Team Sky å beholde ham.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame