Strade Bianche er et av årets aller største høydepunkt for veldig mange sykkelfans. Sykkelrittets navn stammer fra hvite grusveier rundt Siena som preger sykkelrittet, midt i hjertet av Toscana.
2021-utgaven er bare den 15. gangen Strade Bianche arrangeres, men på rekordtid har det italienske endagsrittet oppnådd en slags kultstatus i sykkelsporten. Fem nordmenn får oppleve den visuelt spektakulære lørdagen i Toscana fra innsiden av feltet: Katrine Aalerud (Movistar Team), Stine Borgli (FDJ), Vita Heine (Massi-Tactic Women Team), Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) og Tobias Foss.
Sykling
EM-uttaket er klart: – Bygger laget rundt Kristoff
04/08/2022 PÅ 10:41
Når sistnevnte sykler Strade Bianche for aller første gang, så er det også hans sesongdebut i 2021. Vingrom-syklisten merker det kribler i beina.
– Det er en kul mulighet. Vi var ute på recon i dag og det var litt som å sykle Paris-Roubaix som junior eller Flandern som U23-rytter, forteller Tobias Foss overfor Eurosport torsdag kveld.

Over seks mil med grus

Målbakken opp til Piazza del Campo i Siena har allerede satt sitt spor.
– Bare det å komme opp den siste bakken i Strade, opp gjennom byen der. Bare det å sykle der og være på stedene der er veldig spesielt i seg selv. Jeg syklet rundt med et stort smil i store deler av løypa og tror det er et kult ritt å starte med. Så håper og tror jeg at det kan passe meg greit.
63 av rittets 184 kilometer foregår på grusveier. Noe av det som gjør Strade Bianche så fascinerende er dets uforutsigbarhet. Ingen rytter har klart å vinne to år på rad og ser man på topp 10-listene fra år til år så er variasjonen på rytterne stor. Utøvere med relativt ulike kvaliteter, alt fra klatrere til brosteinsryttere, preger resultatlista.
Foss føler seg trygg på at han vil mestre forholdene som venter.
– Jeg tror at hvis det er én klassiker som skulle passe meg så er det nok den her. Sånn som jeg har skjønt det på de andre gutta så er ikke grusen altfor teknisk og hvis du er god til å klatre, så kommer du langt. Men du må også være god i posisjonskampen for det er der det virker som om nøkkelen ligger. Jeg tror det skal gå greit. Løypemessig så passer det det nok bra for en god klatrer som også har gode feltegenskaper.
Viktigheten av klatreferdigheter er nok undervurdert i Strade Bianche. Det venter over 3000 høydemeter i lørdagens ritt.

På samling med stjernerekka

De siste forberedelsene før sesongstarten har foregått på Tenerife, med hele stjernerekka til Jumbo-Visma.
De tre største kapteinene til det nederlandske WorldTour-laget, Primoz Roglic, Steven Kruijswijk og Wout van Aert, har alle vært en del av den lille gruppa som var der. Tobias Foss var også det. Nordmannen er et av Norges største talenter. Og som vinner av Ungdommens Tour de France, Tour de l’Avenir, i 2019 vet også Jumbo-Visma hvilket potensial som bor i ham.
– Jeg er heldig med den at jeg kan være med på treningssamling. Nivået løftes når man er rundt ryttere som har skyhøyt nivå. Jeg er veldig heldig med det og har fått veldig mye bra kvalitet på trening. Mye takket være de gutta der. Jeg føler meg privilegert, beretter 23-åringen.
– Det har vært fantastisk å være på Tenerife. Treninga har vært kjempebra. Så formen er bra og ting er i rute. Det har vært 3-4 veldig fine uker, så jeg er klar for å gi gass nå.
Lagets råeste Grand Tour-rytter, Primoz Roglic, starter sesongen sin i Paris-Nice på søndag. Fra utsiden kan sloveneren oppleves som noe mystisk. Men Foss har fått se ham i mer avslappede omgivelser.
– Han er en fin fyr. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive Primoz. Men han er veldig alright og veldig imøtekommende og egentlig en ordentlig kjernekar. Han er glad i å le og han har ganske bra humor.
Mens Roglic og Kruijswijk reiser til Paris-Nice, er det klassikervirtuosen Wout van Aert som er Jumbo-Vismas kaptein i lørdagens Strade Bianche.
Belgieren vant rittet i fjor og har tredjeplasser å vise til fra 2019 og 2018. Tobias Foss håper å være en av dem som sitter med lengst for å hjelpe Van Aert i jakten på hans andre triumf.
– Han er en leder som det ikke er noe problem å jobbe for i det hele tatt. Det er bare kult og så er det også ganske gøy at vi har en såpass stor favoritt på start. Det gjør at man kommer hit med en helt annen mening og helt andre forventninger. Så det motiverer litt ekstra, beretter Foss.
Ikke bare er Wout van Aert en helt unik syklist, men også en person som er lett å like ifølge Foss selv.
– Han er en veldig jordnær kar som har beina godt planta på bakken. Han ser alle rundt seg. En kjempefin fyr som jeg er heldig som har blitt kjent med og har fått trent godt med. Så jeg vet at alle de gutta der er i ganske god form nå, så det blir bra og gøy å sykle ritt igjen tror jeg, konstaterer 23-åringen.
Etter sesongdebuten på de hvite grusveiene i Strade Bianche reiser Tobias Foss videre til Tirreno-Adriatico, også det i Italia. Der får han muligheten til å kjøre for egne sjanser. På lørdag er det all in for Wout van Aert.
Sykling
Uno-X signerer tidligere verdensmester
02/08/2022 PÅ 09:10
Sykling
Sykkelstjernen «vender hjem»: – Han er evig ung
01/08/2022 PÅ 19:45