30,3 kilometer ligger mellom Tobias Foss og fullførelsen av hans aller første Grand Tour. Søndagens tempoetappe i Milano er siste utfordring.
For 24-åringen fra Vingrom er sammenlagtplassering så godt som sikret. Nummer ni på lista, med snaut fire minutter opp til 8. plass og drøyt fire minutter ned til 10. plass.
Sykling
EM-uttaket er klart: – Bygger laget rundt Kristoff
04/08/2022 PÅ 10:41
Kun velt eller mekanisk trøbbel kan hindre Foss å bli den tredje nordmannen som er topp ti i en Grand Tour. Men selv er han mer offensiv en som så. Han vil ikke bare sikre resultatet på søndag, han vil vinne etappen.
– Det er den følelsen jeg har hatt hele uka. På søndag er jeg tilbake ordentlig på hjemmebane. Jeg er sugen på å ta etappeseieren der. Det blir å gjøre gode forberedelser og å virkelig grave dypt en siste gang for å prøve å ta seieren. Jeg tror det er innenfor rekkevidde, så jeg skal gi full gass, sier Foss til Discovery.
Etter at Foss stort sett har fokusert på å kjøre fornuftig og på å begrense tidstap i fjellene i giroens siste uke er han tilbake. Blant sammenlagtfavorittene er det kun Foss og Joao Almeida som trekkes frem som mulige etappevinnere på søndag. Foss ble nummer tre på åpningstempoen i Torino med Almeida på plassen bak.
Filippo Ganna vant, 10 sekunder foran Foss-lagkompis Edoardo Affini. Foss var 13 sekunder bak Ganna.
– Det blir spennende å se. Formen min er stigende og jeg tror jeg kan få ut en ganske solid prestasjon. Man vet aldri med de andre, men det er sånn det er med tempo. Man får bare kontrollere det man kan gjøre noe med og så gjennomføre på best mulig vis. Så er jeg ganske motivert og vet at det er mulig med en etappeseier.

Litt mer hvile enn rivalene

Mens både Ganna og Affini er større og tyngre ryttere, som har slippet tidlig i bakkene, har Foss kriget og forsøkt å sitte med så lenge som mulig. Affini og Ganna starter er begge blant den første fjerdedelen som triller ned startrampen i Milano denne søndagen. Foss er, som niendemann i sammendraget, blant de aller siste.
De kan gi ham flere fordeler.
– Normalt sett så er jeg ikke så superfan av sekunderinger. Jeg føler at tempo handler mest om å gjennomføre så godt man kan. Men jeg vil jo tro at når jeg går for seieren nå så har jeg lyst til å få sekunderinger. Både for å bli pusha og for å bli motivert. Så det er fint å kunne ta med seg mot favorittene, forteller Foss.
På åpningstempoen i Torino var Foss først i mål av de tre beste. Både Affini og Ganna kunne dermed kjøre på sekunderinger.
Mens Ganna starter 14:08 og Affini 14:11 må vi vente helt til 16:13 før Foss legger ut på de siste tre milene av Giro d'Italia 2021. Enda en fordel, tror Foss selv.
– Det jeg tror kan ha noe å si er at jeg får litt bedre tid. Jeg kan sove litt lenger enn de andre og det er ikke superstress mellom rekon og start. Så det blir litt mer ro. Det er jo fint, konstaterer Jumbo-Visma-håpet.

Vil prege rittene i fremtiden

Etappeseier eller ei, årets Giro d'Italia har uansett gitt Tobias Foss god selvtillit. Han følger i fotsporene til Dag Erik Pedersen (10. plass i Giro d'Italia 1984) og Carl Fredrik Hagen (8. plass i Vuelta a España 2019) og blir tredje nordmann på topp ti i en Grand Tour.
– Det er gøy og gir sinnssykt med motivasjon. Jeg kom inn her med store forventninger selv og så får jeg muligheten som jeg prøver å utnytte så godt jeg kan. Jeg er veldig happy med at jeg har klart å stå distansen og har vært stabil og egentlig prestert veldig høyt for meg selv, forteller Foss.
Foss har nå fått merke på kroppen hvor lista ligger. Gjennom tre uker har han fått måle krefter mot de beste Grand Tour-rytterne i verden. Han vet hvor han må bli bedre, og hvor han er mer enn god nok.
– Det gir mye motivasjon til å ta nye steg. Så føler jeg det er et bra resultat, men så ønsker jeg jo å være med å prege rittene mer enn å sitte med. Det er fint å ha med inn i treningsarbeidet og en skikkelig gulrot.
Sykling
Uno-X signerer tidligere verdensmester
02/08/2022 PÅ 09:10
Sykling
Sykkelstjernen «vender hjem»: – Han er evig ung
01/08/2022 PÅ 19:45