Onsdag kom det frem at Chris Froome (32) etter den 18. etappen av årets Vuelta a España ble testet med for høye verdier at astmamedisinen salbutamol.
Den kenyanskfødte britens tester viste dobbelt så høye verdier enn hva som er lovlig, og risikerer dermed både utestengelse og å miste sammenlagtseieren i det spanske treukersrittet.
Mémorial Frank Vandenbroucke
Tiller med sterk andreplass i Belgia
17 TIMER SIDEN
– Først og fremst tenker jeg at dette er veldig pinlig for Chris Froome og Sky som liker å fremstå som de flinkeste i klassen når det kommer til antidopingarbeid og åpenthet, sier Eurosports sykkelkommentator Arild Eriksen.
– Og så tenker jeg at det er nok en sak der det kommer til å være mange som vil dra saken i en eller annen retning. Noen vil si at det ikke er så farlig, mens andre vil benytte muligheten til å gå etter en av de største stjernene i sporten. Med et så frynsete rykte, er det ikke dette sykkelsporten trenger. Det er kjedelig at den største stjernen ryker på en sak, selv om det ikke er snakk om EPO eller noen av de verste stoffene, sier han.
Det var 7. september, i forbindelse med den 18. etappen av Spania rundt, Froome ble testet med for høye salbutamol-verdier. 13 dager senere fikk Froome beskjeden om testresultatene, men har klart å holde resultatene hemmelig frem til nå.
– Jeg tipper de ville få litt oversikt på saken før de gikk ut med det. I tillegg er ikke dette en sak som krever at Froome må midlertidig utestenges, men det går jo på tvers av åpenhetspolicyen til Sky. Man får litt følelsen av at der er forskjell mellom liv og lære, sier Eriksen.
Etter avsløringene har imidlertid både Froome og Sky vært klare på at de ikke har noe som helst å skjule, og sier de vil bidra til å få klarhet i saken.
– Det er det eneste valget de har. Sånn sett gjør de det rette, og jeg sitter nok med et inntrykk av at dette ikke er noe systematisk eller noe som gjort med overlegg, men regler er brutt og da må det være konsekvenser, sier Eriksen.
– Hvilke konsekvenser mener du vil være rettferdige for Froome?
– Her sliter idretten med at det har vært liten konsekvens i tidligere saker. Noen sluppet unna, mens andre har fått fra noen få måneder inntil et års utestengelse. Det hadde vært lettere dersom det var en generell konsensus på hva straffen ved et slikt brudd skalø være, men det er det ikke, og da er det vanskelig å vite, sier Eriksen.
Froomes urinprøve skal ha vist en konsentrasjon på 2.000 nanogram per milliliter, mens reglene kun tillater 1000 nanogram per milliliter. I 2014 fikk italieneren Diego Ulissi ni måneders utestengelse for 1920 ng/ml, mens landsmann Alessandro Petacchi fikk et år for 1320 ng/ml. Leonardo Piepoli slapp unna utestengelse i 2007 for resultater som var på samme nivå som Petacchis.
– Hvis han mister Vueltaen så tror jeg ikke det er det som gnager mest. Jeg tror det er mye verre for ham at han nå har fått en liten ripe i lakken, sier Eriksen.
PS! Petacchis utestengelse og stripping av triumfer i 2007 sikret for øvrig Thor Hushovds eneste etappeseier i Giro d'Italia.
Münsterland Giro
Topp ti glapp for Uno-X i Tyskland – nederlandsk spurttalent med knusende seier
I GÅR KLOKKEN 15:23
Sykling
Blir ny sportsdirektør i Uno-X
03/10/2022 KLOKKEN 07:36