Uno-X er virkelig inne i klassikervarmen i sykkelsporten. I vår sykler det norske profflaget stort sett samtlige av de største rittene som involverer brostein.
På fredag venter E3 Saxo Bank Classic før Gent-Wevelgem på søndag. I begge rittene er Rasmus Fossum Tiller en het kandidat til en topplassering for laget i gult og rødt.
Sykling
NÅ: Se lagpresentasjonene til Tour de France
3 TIMER SIDEN
Allerede har Uno-X sitt svar på Oksen Ferdinand vist at han kan matche noen av verdens aller beste klassikerryttere. I sesongens første WorldTour-klassiker, Omloop Het Nieuwsblad, ble han nummer seks.
– Den betydde veldig mye. Jeg har hatt en veldig bra vinter og har fått trent veldig godt og hatt to bra samlinger med laget. Da jeg kom inn i Bessèges og Marseille så følte jeg allerede at formen var veldig bra. Jeg fikk ikke noe resultat i Marseille, men jeg klarte å bite meg med i gruppa som gikk av gårde i den bratte bakken der. Jeg kjente allerede da at jeg hadde noe på gang. I Besseges var jeg topp fem på en etappe som var ganske hard og jeg kjente at jeg ble bedre og bedre utover i rittet.
Saken fortsetter under videoen.

Her havner rytterne i feil fil på motorveien: – Ikke ofte vi ser

Grublet på avslutningen

Men så kom usikkerheten. Tiller fikk covid-19 like etter de franske rittene. En liten treningspauser ventet, men på de siste øktene inn mot Omloop Het Nieuwsblad følte han trøkket fortsatt var i beina. Men skuldrene var senket.
– Jeg var litt usikker og hadde litt lave forventninger egentlig. Samtidig så vet jeg at når jeg føler meg bra på trening så er det ofte bra i ritt og. Så klarte jeg å holde hodet litt kaldt i Omloop og spare kruttet til det virkelig gjaldt i Muur van Geraardsbergen inn mot Ninove kjente jeg at det responderte veldig, veldig bra mot slutten.
Wout van Aert stakk av gårde til soloseier. Tiller holdt følge med gruppa like bak. Gjennom måneden som har gått siden den belgiske klassikeråpningen har Uno-X-kapteinen grublet mye på avslutningen i nettopp det rittet.
– Når jeg kjente meg så bra underveis … Så har jeg tenkt mye på det i ettertid hva jeg kunne gjort annerledes og har snakket mye med folk rundt meg også. Jeg har ikke vært i den posisjonen som jeg var i i Omloop så mange ganger. Du kjører alltid for å vinne, men så er du også litt redd for å ofre en mulig topplassering ved å prøve å for eksempel følge Van Aert da han gikk der i Bosberg.
  • Følg hele klassikersesongen på discovery+. og Eurosport.no

Nærmer seg podieplassene

I kampen om tredjeplassen i Omloop Het Nieuwsblad var knapt noen raskere enn Tiller. Posisjonsarbeidet i de siste svingene sørget dog for at han ble satt litt sjakk matt.
De to neste rittene Tiller syklet var 1.1-rittet Le Samyn og 1.Pro-rittet Nokere Koerse. Begge altså på nivåene under WorldTour, men med flere av de samme navnene på start. Også der kjempet Tiller om seier, men det ble 9. plass og 6. plass.
– I alle tre rittene har podiet virket mulig. Har det virket slik selv også?
– Ja, jeg har egentlig følt det selv. Jeg følte meg veldig bra i hele Omloop og var ikke i nærheten av å ha krampe eller å ha en seig spurt. Vi hadde pratet på forhånd om at jeg måtte være bra plassert i de to svingene på slutten. Så overvurderte jeg nok de hjulene jeg tok inn på oppløpet. Dessverre så fikk de fire som spurtet om podiet en liten luke i siste svingen. Så åpnet jeg spurten og har egentlig skikkelig bra trøkk. Jeg klarer nesten å bli nummer fire, men så blir det sjetteplass siden de får en luke før oppløpet.
– Jeg følte jeg hadde en podiespurt i beina egentlig. Det var posisjonen inn på oppløpet som gjorde at jeg ikke hadde det dessverre. Det var litt blanda følelser etter rittet. Jeg var veldig stolt og fornøyd etter litt trøbbel med covid og den usikkerheten, så var det også litt bittert å kunne ha blitt nummer to eller tre.
Saken fortsetter under videoen.

Se Tiller sikre sjetteplassen her

Nye dueller mot de beste

I Omloop Het Nieuwsblad var det navn som Van Avermaet, Colbrelli, Naesen, Stuyven og Trentin som satt rundt Tiller med Van Aert like foran. Det blir ikke veldig mye større enn det.
Slik blir det også i E3 Saxo Bank Classic på fredag. Men E3-rittet er noen hakk mer krevende med flere bratte bakker på en relativt kort løype.
– Det er jo litt sånn klype seg i armen-øyeblikk når du hevder deg mot de gutta der. Det er jo det man drømte om da man var yngre, at man kunne kjøre finale med de beste. Vi får se. Det hadde vært gøy å få til noe av det samme som jeg fikk til i Omloop. Men jeg er klar over at ting skal klaffe og at man må ha dagen. Du kan ikke ha en 70-prosent dag og henge med i finalen i de rittene der.
– Hvor legger du ambisjonsnivået for E3 og Gent-Wevelgem?
– Man har alltid drømmer og mål, men det aller viktigste for min del og lagets del er å fokusere på på partiene som er viktige. Sitter man riktig der så har man på en måte gjort det man kan for å oppnå et resultat. Det nytter ikke å tenke på topp 10 hvis man sitter feil på alle partiene. Jeg tenker egentlig å fokusere på de aller viktigste partiene og sitte bra fremme der. Hvis man gjør det på en veldig bra måte og klarer å holde hodet kaldt, så tror jeg man kan gjøre det veldig bra.
Tiller er i hvert fall tydelig på én ting: Når det virkelig smeller, så betyr ikke stjernestatusen til gutta rundt ham noe som helst.
– Hvis vi kommer inn i en spurt så skal jeg fokusere på meg selv og ikke tenke på hvem de andre er, konstaterer Tiller.
Tour de France
Norsk duo klar for Touren – testet negativt for korona
8 TIMER SIDEN
Tour de France
Sjefen til Tour de France-favoritt koronasmittet to dager før starten
11 TIMER SIDEN